Google Pixel 6 láká na originální design a 90Hz AMOLED displej

7
Google Pixel 6 láká na originální design a 90Hz AMOLED displej
Fotografie: Google
  • Novinka je osazena novým procesorem Google Tensor
  • Prostředí zajišťuje nejnovější Android 12 s dlouhou podporou
  • Samozřejmostí je zvýšená odolnost dle certifikace IP68
  • Česká cena by měla startovat pod 20 tisíci korunami

Říjen je v posledních letech zaslíbený Googlu, který představuje nové mobilní telefony. Jinými slovy referenční kousky pro Android. Zatímco v několika uplynulých letech jsme se setkávali s větším či menším faceliftem starších modelů, letošek je jiný. Právě nyní Google světu oficiálně představil již dříve poodhalené Pixely 6 a v tomto článku se blíže podíváme na základní Google Pixel 6.

Google Pixel 6 a Pixel 6 Pro
Google Pixel 6

Vzhled je od základu přepracovaný. Na zadní straně Google nasadil výrazný horizontálně orientovaný pruh s fotoaparáty. Konstrukce je hliníková s matným povrchem, který připomíná starší Pixel 5. Pixel 6 si ponechá jinak vcelku běžné tvary, a to včetně ploché čelní strany s 6,4" AMOLED displejem s Full HD+ rozlišením a 90Hz obnovovací frekvencí. Přímo do displeje se schovala čtečka otisků prstů. O ochranu celé přední strany se stará sklíčko Gorilla Glass Victus.

Na těle najdeme pouze USB-C, což znamená, že 3,5mm jack chybí, avšak to už zájemce o Pixely nijak nepřekvapí. Mobil se může též pochlubit zvýšenou odolností proti prachu a vodě dle IP68. Skrze zmíněné USB-C se bude dobíjet baterie s kapacitou 4 614 mAh. Maximální výkon drátového nabíjení dosahuje 30 W, alternativou je 21W bezdrátové nabíjení.

Google Pixel 6 a Pixel 6 Pro
Google Pixel 6

Zásadní inovaci představuje nasazení procesoru Tensor, který si Google nechal připravit na míru. Má přinášet výrazně vyšší výkon ve srovnání s Pixelem 5, avšak to nebude těžké, neboť Pixel 5 nabízel jen Snapdragon 775G. Procesor má mnohem lépe spolupracovat s umělou inteligencí a softwarem, kdy si Google mohl prvně vyladit vše přesně tak, jak potřeboval. Hardware doplňuje 8GB RAM a 128/256 GB úložiště. Chybějící slot pro paměťové karty patrně málokoho překvapí.

Tradičně silné jsou Pixely v oblasti fotoaparátů. Pixel 6 má v originálním modulu dva snímače. Hlavní fotoaparát povýšil na 50 megapixelů, přičemž v automatickém režimu pořídí výsledný snímek složením 4 fotografií, což znamená, že fotografie bude mít 12,5 megapixelu. Doprovází jej 12megapixelový ultraširokoúhlý fotoaparát. U základní verze se nedostalo na teleobjektiv, ten zůstane výsadou varianty Pro. Výčet fotoaparátů proto uzavírá čelní kamerka s 12 megapixely.


V Pixelu 6 rovněž debutuje Android 12, který přináší mnohem menší hardwarové požadavky i inovované fungování témat a tapet napříč prostředím. Google také vylepšil práva jednotlivých aplikací, kdy budete moci nastavit, jaké informace o vaší poloze může konkrétní aplikace získat. Zatímco od navigace vyžadujete vaši přesnou polohu, aplikaci pro předpověď počasí stačí obecnější informace, například o městu. Velkým plusem bude softwarová podpora, která bude trvat celých 5 let.

Google Pixel 6 bude prodáván ve třech barevných variantách. Půjde o konzervativní černou, světle modrou a červenou. Na českém trhu bude situace standardně komplikovaná, neboť zde Google oficiálně telefony neprodává. S odstupem času se však objeví u přeprodejců, přičemž cena by se za 128GB variantu měla dostat pod hranici 20 tisíc korun.

Technické parametry Google Pixel 6 256 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce158,6 × 74,8 × 8,9 mm, 207 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejOLED, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 60 FPS
ChipsetGoogle Tensor, CPU: 2×2,8 GHz + 2×2,25 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6E, Bluetooth: 5.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 13
Akumulátor4 614 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
DostupnostQ4 2021,
Diskuze ke článku
Pc Wifi
Pc Wifi
nerozumim tem vasim tabulkam specifikaci...

Chipset : Google Tensor, , GPU: ano
ono jde aby i GPU nebylo ???

Datové funkce : HSPA: 42 Mb/s, LTE: ano
ono neco i nema LTE ?? Kde je spis parametr 5G ?

Hosi zacinate to lehce smerovat do kopru jako MM, ale stale je cas na napravu.
Ben Ben
Ben Ben
Fajnej Pixel. Za 16k bych ho hned bral kdyby se u nas prodaval. Skoda...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze