Odlehčený Google Pixel 3a je tady. Má nejnovější Android a Snapdragon 670

Odlehčený Google Pixel 3a je tady. Má nejnovější Android a Snapdragon 670
  • AMOLED displej narostl na 5,6 palce a nechybí ani čelní stereo reproduktory
  • Výkon stojí na Snapdragonu 670, 4GB RAM a 64GB interní paměti
  • Počítat můžete s Androidem 9.0 a tříletými aktualizacemi
  • Dostalo se i na 12megapixelový fotoaparát s nočním režimem

Google dnes večer představil, mimo jiné, zbrusu nový Pixel 3a a 3a XL. Právě na levnější a menší z obou se nyní podíváme podrobněji.

Co se týče designu, Google nijak neexperimentoval. Máme zde tradičně vypadající telefon – pro mnohé možná s až zastaralým vzhledem. Displej narostl na 5,6 palce, přičemž jde o AMOLED panel s Full HD+ rozlišením. Rámečky jsou nad a pod panelem na dnešní dobu velké, na druhou stranu jsou v nich umístěné stereo reproduktory. Zobrazovači nechybí ani praktická funkce Always-on, díky které můžete mít důležité informace neustále na očích.

Google Pixel 3a v černé variantě

Jelikož před sebou máme odlehčený model oproti klasickému Pixelu 3, nasadil Google o něco slabší procesor. Konkrétně jde o Snapdragon 670, který však patří rozhodně k těm výkonnějším. Nabízí 8 jader a 10nm výrobní technologii. Doprovázen je 4GB operační pamětí. V případě úložného prostoru bude k dispozici výhradně 64GB verze. Google však přihazuje také zcela neomezený prostor pro ukládání fotografií a videí v aplikaci Google Fotky. Odolnost vůči vodě a prachu bohužel chybí.

Velkou výhodou Pixelu 3a ve vyšší střední třídě bude čistý Android 9.0 Pie v nejnovější možné podobě a také garantovaná tříletá podpora ze strany Googlu. Telefonu nechybí čtečka otisků prstů, která je umístěna na zadní straně, USB-C konektor a dokonce ani 3,5mm jack. Baterie má kapacitu 3 000 mAh a podporu rychlého nabíjení. Pouhých 15 minut na nabíječce postačí na 7hodinové používání. Bezdrátové nabíjení však s největší pravděpodobností chybí.

Google Pixel 3a v bílé variantě

Dalším lákadlem by mohl být hlavní 12megapixelový fotoaparát se světelností f/1.8 a optickou stabilizací obrazu. V tomto ohledu Google nešetřil a nasadil také špičkový noční režim Night Sight, v českém překladu Noční vidění. I majitelé levnějšího z trojkových Pixelů si tak užijí povedené noční fotografie.

Google Pixel 3a se začne prodávat opět skrze obchod Google Store, což znamená, že v počátku si jej na českém trhu rozhodně nekoupíme. Později by se však měl objevit ve vybraných obchodech jako dovoz ze zahraničí. Cena činí 399 dolarů, což je přibližně 12 tisíc korun s daní. Na českém trhu však bude bohužel nutné počítat s přirážkou a nebylo by překvapením, kdyby cena přesáhla hranici 15 tisíc korun.

Technické parametry Google Pixel 3a

Kompletní specifikace
Konstrukce151,3 × 70,1 × 8,2 mm, 147 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 5,6" (2 220 × 1 080 px)
Fotoaparát12,2 Mpx (4 032 × 3 024), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 670, CPU: 2×2 GHz + 6×1,7 GHz, GPU: Adreno 615
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ3 2019, 13 500 Kč
Diskuze ke článku
Lukáš
Výrobní proces procesoru je 11nm ne 10nm
Lukáš
A ta cena je katastrofa vzhledem k ceně pixel 3
Lukáš
A bude se prodávat skrze google store ne google play
GoogleFreak
Cena úplně mimo realitu. Ale protože víme, že US trh je jiný než EU trh, koncová cena Američany nezajímá. Telekon bude se smlouvou za 1USD, takže za 25Kč to je dobrá mašinka.

Ale musím pozvednout obočí minimálně při pohledu na zastaralost samotných doplňkových funkcí, které Google svébytně ignoruje: kde je ultra širokoúhlá optika (jako má LG), kde je podpora microSD karet (jako mají všichni), když je interní paměť jen 64GB (jako mají všichni), kde je Skenování obličeje pro unlock telefonu (jako má Apple), kde je Skenování dlaně (jako má LG), kde je notifikační dioda (jako má i nižší třída samrtphonů), kde je reverzní dobíjení třeba pro hodinky (jako má Samsung), jde to má nulové rámečky (jako má Samsung).... Ten telefon silně pokulhává a nemá jediný věcný argument proč má stát více než 5.000Kč. Fakt ne.
Aktuálně je super kauf LG G7 (loňská vlajkovka) za 9.000Kč, nebo V30 za 7.999Kč. Ale tohle je fakt ořezávátko.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze