Google našel způsob, jak proměnit obyčejná sluchátka s ANC v přesný pulsmetr

Google našel způsob, jak proměnit obyčejná sluchátka s ANC v přesný pulsmetr
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • K monitoringu srdečního tepu Google použil audiopletysmografie
  • Měření má být velmi přesné a neovlivní jej ani poslech hudby či sportovní aktivity

Měření srdečního tepu (pulsometrie) se dnes řadí k naprosto základním schopnostem všech chytrých hodinek, náramků i chytrých prstenů, až doposud jsme se však s touto oblíbenou funkcí nesetkali u sluchátek. Google ovšem nyní prokázal, že i u sluchátek lze tuto funkci používat, přitom se nemusí jednat ani o nijak hardwarově speciálně vybavené zařízení. V rámci průzkumu, který internetový gigant uskutečnil, došel výzkumný tým k závěru, že funkci pulsmetru mohou zprostředkovat jakákoliv sluchátka se schopností aktivního potlačení hluku (ANC).


Ve studii „APG: Audioplethysmography for Cardiac Monitoring in Hearables“ dostupné zde je popisováno využití audiopletysmografie (neboli APG), které využívá ultrazvuk k měření srdečního tepu. Principem této metody je odrážení zvukového signálu od vnitřní strany zvukovodu, což umožňuje mikrofonu dedikovanému pro ANC monitorovat změny v povrchu kůže, kterou proudí krev.

Na měření by neměl mít vliv poslech hudby ani sportovní aktivity.

Pozorovali jsme, jak se mírně mění objem zvukovodů s ohledem na deformaci cév a tlukot srdce tyto ultrazvukové ozvěny moduluje,“ stojí v abstraktu zmíněného výzkumu. Důležité je rovněž zmínit, že tato alternativa klasického pulsmetru může fungovat, i když zrovna uživatel poslouchá hudbu či sportuje. Zajímavě zní rovněž příslib, že by se měření nemělo podepsat na výdrži sluchátek na nabití.

Ke zjištění výše uvedeného Google došel v rámci výzkum trvajícího celkem 8 měsíců, kterého se zúčastnilo 153 osob, přičemž APG měřil v nejrůznějších podmínkách. Podle všeho je medián chybovosti velmi nízký, konkrétně 3,21 % pro data o srdeční frekvenci a 2,7 % v případě dat pro variabilitu srdeční frekvence (HRV).

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze