Google jde proti Amazonu, ukázal vlastní platformu s Asistentem

Google jde proti Amazonu, ukázal vlastní platformu s Asistentem
  • Google zpřístupňuje Google Asistenta pro zařízení s displejem
  • Ihned se zapojilo Lenovo a JBL, jež prezentovali hotové produkty
  • Google bude konkurovat například Amazon Echo Show
  • Narozdíl od Amazonu se Google postará jen o softwarovou část

Služba Google Assistant se pomalu dostává do více a více zařízení a kromě mobilních telefonů, notebooků či televizorů nově zamíří také do chytrých jednotek s displejem (Google Assistant For Smart Screens). Prakticky se bude jednat o podobný princip, na kterém funguje Amazon Echo Show s hlasovou asistentkou Alexa. Rozdíl spočívá v tom, že Google dodá potřebný software, ale o hardware se postarají smluvní partneři. Rozhraní asistenta poběží na platformně Android Things, což je speciálně upravený Android pro IoT bez možnosti instalovat klasické aplikace.

Lenovo Smart Display
Lenovo Smart Display

Na displejích s Google Assistantem bude možné sledovat videa z YouTube (na rozdíl od Amazon Echo Show, kde Google YouTube zablokoval), vyhledávat informace, prohlížet Google Mapy, případně i uskutečňovat videohovory skrze aplikaci Duo. Google hned po oznámení potvrdil, že se zapojí mnoho známých výrobců – například Lenovo, JBL, LG nebo Sony. Krátce poté se hotovým produktem pochlubilo Lenovo a JBL.

Novinka od Lenova nese příznačný názve „Smart Display“ a bude k dispozici ve dvou velikostech s 8/10palcovým displejem. Základní model vyjde na 199 dolarů (přes 5 tisíc korun s DPH), větší na 249 dolarů (6,5 tisíce). Uvnitř tepe procesor Snapdragon 624, 2 GB RAM a k dispozici je i 4GB úložiště. Pro videohovory bude sloužit přední 5Mpx kamera a chybět nebude ani technologie Bluetooth a Wi-Fi. Do prodeje by se novinka mohla dostat v letních měsících tohoto roku.

JBL Link View

JBL prezentovalo „chytrý displej“ Link View. Ten nabídne 8palcový displej a dvojici výkonných 10W reproduktorů. Také Link View má 5Mpx fotoaparát pro videohovory skrze Google Duo. Chytré displeje by měly být předvybaveny Chromecastem, čímž by se zjednodušila možnost streamování obsahu přímo z mobilního telefonu. I JBL Link View by mělo být dostupné v průběhu léta.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze