Google I/O 2013: přehled hlavních novinek ze světa mobilních zařízení

Letošní ročník tradiční konference Google I/O lze charakterizovat jako akci plnou menších, ale zajímavých novinek softwarového charakteru. My se vám v tomto článku budeme snažit zprostředkovat hlavně ty nejdůležitější inovace a změny, týkající se mobilních zařízení.

Na více než tří hodinové keynote v hale Moscone Center v San Franciscu se vystřídalo spoustu vysokých představitelů Googlu včetně například Sundara Pichaie, který má pod palcem celý projekt Android OS. Na závěr vystoupil dokonce i Lary Page, samotný CEO Googlu, a to i přes to, že byla všem přítomným jasně znát jeho hlasová indispozice. Pojďme se již ale raději věnovat samotným novinkám, které I/O 2013 přináší.

Obrovský růst s koncem v nedohlednu

Začátek celé keynote se nesl v duchu chlubení se čísly tak trochu ve stylu konkurenčního Applu, který je tímto stylem vysloveně proslavený. A že to byla čísla opravdu pozoruhodná, o tom není sporu.

Sundar Pichai má v Googlu na povel tu nejdůležitější věc - mobilní operační systém Android

V krátkém videu, které běželo na obřím plátně jsme viděli, že do konce roku 2010 přibývalo nově aktivovaných Androidů po jednotkách až po desítkách milionů. Před dvěma lety, v roce 2011, už ale existovalo 100 milionů aktivovaných zařízení s Androidem. O rok později se toto číslo zvedlo na 400 milionů a letos o více než dvojnásobek na neuvěřitelných 900 milionů. Sám Pichai tento růst označil za „dech beroucí“. Je také jasné, že se americká společnost již brzy oslaví významné jubileum miliardy aktivovaných zařízení s Androidem.

Obrázky, které snad ani nepotřebují speciální komentář

Hugo Bara, šéf Googlu pro produkty, zase pro změnu zdůraznil číslo, týkající se aplikací. Je to až neuvěřitelné, ale od roku 2008, kdy byl Android poprvé komerčně spuštěn na slavném HTC Dream, známém také pod jménem T-Mobile G1, bylo staženo a nainstalováno 48 miliard aplikací. Za poslední měsíc to pak bylo asi 2,5 miliardy. Android takto roste zejména v posledních letech, kdy se mu povedlo stát se nejpoužívanějším mobilním OS na světě. Sundar Pinchai na konec tohoto bloku také ambiciózně připomněl, že na světě je celkem více než 6 miliard lidí, takže prostor pro další růst je zde více než dostatečný.

Nová setkání na webu

Dlouho před zahájením konference I/O se spekulovalo, že Google připravuje sloučení veškerých komunikačních aplikací (Google Talk, Google Hangouty a Chat v Google+), které doposavad poskytoval. K tomu tedy nyní skutečně dojde.

Dlouho očekávaná jednotná služba pro on-lie komunikaci pod křídly Googlu má konečně jméno - Hangouts

Aplikace Hangouts, která tedy všechny výše zmiňované roztříštěné služby zastane je tedy tu. Její výchozí UI se skládá z naposled uskutečněných konverzací, nikoliv z klasického seznamu kontaktů, jako je tomu u naprosté většiny obdobných služeb. Kontakty ovšem v Hangouts samozřejmě také najdete. Stačí použít tah prstu zprava doleva.

Podoba nové aplikace Hangouts na mobilech. Majitelé tabletů se jí prý dočkají již brzy.

Kontakty se dělí na časté (přátelé z G+, se kterými často komunikujete) a na všechny. V seznamu všech kontaktů najdete opravdu veškeré kontakty z vašeho Google účtu, které u sebe samozřejmě mají také uvedeno telefonní číslo. Hangouts to zatím ještě neumí, nicméně při instalaci, kdy po vás žádá oprávnění ke změnám, po vás chce také přístup k ovládání SMS zpráv, kteréžto by právě mělo být také dostupné. Při psaní můžete použít nové, opravdu bohaté sady smajlíků a také můžete přikládat fotografie. V chatovacím oknu je také tlačítko pro spuštění video hangoutu (v nastavení také skupinový hangout).

Nová aplikace Google Hangouts je už dnes dostupná pro Android, Apple iOS a také na Chrome Web Storu.

Samsung Galaxy S4 kontra Nexus

Zástupci Googlu se v médiích už delší dobu vyjadřují ohledně řady smartphonů Nexus v tom smyslu, že by ji rádi do budoucna co nejvíce rozšířili. Jak víme, stěžejní výhodou na každém Nexusu je to, že vždy obsahuje tu nejaktuálnější verzi Androidu a to dříve, než kterýkoliv jiný přístroj s Androidem. Podle Googlu však nezáleží na jméně telefonu, ale totožné podpory, jako Nexusy se mohou dočkat i jiné vybrané telefony či tablety. Na experimentální úrovni v tomto směru s Googlem dlouhodobě spolupracuje například japonské Sony. To však doposud nic konkrétního pro širší komerční provoz nepředstavilo. Pomyslnou štafetu od něj tedy přebírá Samsung.

Hugo Barra představuje Samsung Galaxy S 4 "kontra" Nexus

Jihokorejský gigant totiž během včerejší keynote na I/O představil ústy představitelů Googlu speciální variantu svého vlajkového modelu Samsung Galaxy S4. Specialita tkví právě v tom, že se tomuto smarpthonu bude v průběhu jeho životnosti dostávat stejné podpory, jako Nexusům. Zákazníci, kteří si tento telefon v obchodě koupí, si domů oproti originálnímu Galaxy S4 přinesou ze softwarového hlediska docela odlišný přístroj. Po tradiční Samsungovské nadstavbě TouchWiz v něm totiž nezbude ani památky. Bude obsahovat čistý Android bez jakýchkoliv úprav tak, jak ho vývojáři v Googlu vytvoří.

Jediným rozdílem oproti originálním Nexusům možná ale přece jen bude to, že již od výroby bude v tomto telefonu odemknutý bootloader. Zacílení Googlu a Samsungu na komunity mobilních hackerů je tedy zřejmé.

Google bude Samsung Galaxy S 4 s čistým Androidem prodávat na svém Play Storu v USA. Cena bude stanovena na 649 dolarů, tedy v přepočtu asi 13 190 korun. O aktualizace se bude start přímo Google. Bude se jednat o variantu s kapacitou vestavěné paměti 16 GB. O druhu použitého čipsetu nepadlo ani slovo, nicméně potencionální zájemci mohou spíše než s 8 jádrovým Exynosem Octa počítat se 4 jádrem S600 s taktem 1,9 GHz od Qualcommu. Prodej bude oficiálně zahájen 26. června.

Další důležité novinky

Letošní ročník Google I/O byl opravdu hodně, řekněme odhadem z 80%, o novinkách, které slovy reklamní rétoriky „ulehčí život vývojářům, kteří ho díky tomu budou moci ulehčit nám uživatelům“. Představeno bylo spoustu nových API a také množství nových, nebo vylepšení starých vývojových nástrojů. Vývojáři také budou moci lépe spravovat a sledovat aplikace přímo na Google Play.

Připravované vylepšené statistik používání aplikací a také betatestování. Vše pro vývojáře již brzy přímo na Google Play.

Spousta vylepšení Google připravuje také ve svých stávajících aplikacích pro Android. Populární Google Mapy se dočkají nové podoby, která se bude hodně inspirovat u stávající verze pro iOS. Aktualizace GUI se dočká krom map také navigace, která zůstávala v tomto ohledu již poměrně dlouho (od Androidu verze 2.3) beze změn. Speciální verze Map se připravuje také pro tablety. Její přidanou hodnotou bude samozřejmě především lepší využití velkého displeje.

Zásadní aktualizace Map na Androidu přijde již brzy. Majitelé zařízení s Apple iOS si budou muset počkat až do letních prázdnin.

Další novinkou u Androidu byly také například Google Play Game services. V podstatě se jedná o multiplayerovou službu, která by měla fungovat napříč různými hrami. Game services jsou již nyní dostupné pro vývojáře, kteří je mohou podle libosti implementovat do svých titulů.

Nové služby Google Play Music All Access se v našich končinách bohužel nejspíše nedočkáme nikdy a nebo až za několik let

Novou službou, kterou si fandové Googlu mohou přidat do seznamu „tyhle služby sem Google zkrátka nikdy nedostane“ je Google Play Music All Access. Tato služba není nic jiného, než systém on-line poslechu široké škály hudby za předplatné. Google se samozřejmě snaží průběžně doporučovat vlastní playlisty nové hudby, které by vás mohly zajímat. Teoreticky tak nemusíte přemýšlet, jakou novou hudbu poslouchat. Předplatné bude stát 9,99 dolarů v USA a dostupnost platí již od včerejška.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze