Google dnes přivítal nový tým zaměstnanců, které odkoupil od HTC

aktualizováno
5
Google dnes přivítal nový tým zaměstnanců, které odkoupil od HTC
  • Google odkoupil tým lidí stojící za Pixely od HTC již v září loňského roku za 1,1 miliardy dolarů
  • Až nyní však přivítal softwarový gigant oficiálně své nové zaměstnance do rodiny Google
  • Tým zůstane situovaný v hlavním městě Tchaj-wanu, což z ně dělá největší vývojářské středisko Googlu v jihovýchodní Asii

Aktualizováno 30. 1. 2018

Google uzavřel s HTC smlouvu o odkoupení divize, jež stála za Pixely již v září loňského roku. HTC obdrží 1,1 miliardy dolarů (více jak 24 miliard korun), zatímco Google získá zaměstnance a vybrané duševní vlastnictví HTC. Tato dohoda byla schválena úřady teprve v prosinci a až dnes přivítal Google oficiálně nové členy svého týmu. Jedná se přibližně o 2 tisíce inženýrů, kteří pracovali již na druhé generaci Pixelů a nyní vyvíjí další. Tým se přitom nebude nikam stěhovat a zůstane v hlavním městě Tchaj-wanu, což z něj dělá největší vývojovou pobočku Googlu v jihovýchodní Asii.

Původní informace z 21. 9. 2017

Tak už je to po včerejších zprávách oficiální, HTC dnes prodalo svou menší část Googlu za 1,1 miliardy dolarů (více jak 24 miliard korun), čímž se nadále utvrzuje partnerství mezi oběma společnostmi. Google si z této smlouvy odnese tým zaměstnanců HTC, z nichž mnozí pracovali již na Pixelech. Kupříkladu továrny a výrobní linky ovšem zůstávají stále pod hlavičkou HTC. Zároveň dostal Google také nevýhradní licenci na mnohá duševní vlastnictví HTC. Google tímto krokem tak opět posiluje svou hru jako samostatný výrobce mobilních zařízení a HTC možná injekce financí a odhození břemene ve výsledku pomůže.

HTC - CEO Cher Wang
CEO a spoluzakladatelka HTC Cher Wang

Tato dohoda je skvělým dalším krokem v našem dlouhodobém partnerství, umožňující Googlu notně vylepšit jejich výrobu hardwaru, zatímco zajišťuje i nadále inovaci smartphonů HTC a virtuální reality Vive,“ prohlásila předsedkyně, spoluzakladatelka a CEO společnosti HTC, Cher Wang. HTC bude totiž i nadále vyrábět vlastní telefony a VR zařízení, přičemž podle vlastních slov pracuje jejich tým již nyní urputně na nové vlajkové lodi. Odkoupení se tak týká skutečně jen již zmiňovaného Pixel týmu. Podle Googlu pomůže tato koupě v následujících letech právě jeho hardwarovému oddělení, kdy si Google mnohem snadněji vyvine a navrhne zařízení přesně podle sebe.

Smlouva se v současné době musí podrobit regulačnímu schválení a obvyklým uzavíracím podmínkám, přičemž definitivní uzavření se očekává zkraje roku 2018. Zároveň nemáme očekávat stejnou situaci jako s Motorolou, kterou Google obratem koupil a opět prodal. Nejenže je koupě HTC mnohem levnější, ale především přichází v jiné době, kdy Google skutečně touží plnohodnotně konkurovat Applu, Samsungu a dalším výrobcům. Uvidíme tedy, čeho se od Googlu v následujících letech dočkáme a stejně tak bude zajímavé sledovat i HTC, které má nyní podle své tiskové zprávy zeštíhlit a usměrnit své portfolio a přísahá, že z boje ještě zdaleka neutíká.

Zdroj: cnbc.com, blog.googl

Diskuze ke článku
Rob
Nějak mi nesedej ty dolary a koruny.
PavelD
Dobrej krok Googlu. HTC take nebude tratit. Myslim, ze obe starny si prijdou na sve. Google ma konecne zabehnuteho HW vyrobce mobilu a HTC se uz nemusi obavat hrobnikovy lopaty.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze