GLOSA: Babylónské zmatení messengerů

50

Máme za sebou další Google I/O. Jedna z věcí, které se od softwarového giganta dočkáme, je dvojice aplikací. Jedna na chatování po internetu, druhá pak na videohovory. Google dříve míval pověst softwarového inovátora, který se nebojí odvážných řešení, teď ale udělal aplikace, jakých jsou všude tucty. A ještě tak prohloubí chaos, který v této oblasti panuje.

Anketní otázka na úvod: kolik používáte různých komunikátorů neboli instant messengerů? Stačí někomu jeden, nebo naopak máte pro každý kontakt jinou aplikaci? Začíná to být neúnosné – ještě před patnácti lety jsme si vystačili s textovkami a někteří pokročilejší s ICQ. Ve využívání tohoto komunikátoru bylo Česko na špici a jednu dobu to bylo v podstatě synonymum pro instant messaging. Pak ale začal oficiální klient nabobtnávat reklamou a s každým větším výpadkem přišel exodus uživatelů na jinou platformu.

Část uživatelů pohltil Skype ještě v době, kdy to byl mladý sexy startup ze Švédska. Jiní zase s příchodem Facebooku zjistili, že v podstatě žádný další program nepotřebují. Další vlna pak přišla s nástupem mobilních aplikací, jako je Viber nebo Whatsapp a jiné podobné.

A výsledek? Zatímco dříve měl internet a mobilní sítě mezilidskou komunikaci ulehčovat, dnes jako by ji naopak komplikoval. Nestačí jen vybrat kontakt, ale zjistit, na jaké je síti a zda-li ji aktivně používá. Schválně, kolikrát v životě už jste psali SMSku ve stylu, ať si ten druhý zapne Skype, protože s ním potřebujete mluvit?

Apple iPad

Může to znít jako remcání starého dědka, který nadšeně vzpomíná na dobu kouřových signálů, ale má to i své praktické negativní dopady. Jen pomyslete na všechny ty nešťastníky, kteří si koupí smartphone s 8 GB vnitřní paměti a 1 GB RAM, kteří musí instalovat až desítky komunikátorů, jež obvykle bývají pořádně náročné. A pokud se smějete, protože máte telefon s 64 GB vnitřní paměti a 4 GB RAM, pak se budete smát jen do té doby, než vám stejně nabobtnalá sestava komunikátorů připraví překvapení v podobě předčasně vybité baterie.

Dalším negativním jevem budiž fakt, že různá politická omezení často komunikaci znemožňují. Obvyklá situace bývá, že Apple a Google se příliš nehrnou do podpory konkurenční platformy, takže skutečně multiplatformní bývají jen malí hráči, jimž ale chybí potřebná uživatelská základna.

Google aplikace

Rozhádaná redakce

Jak je tato otázka komplikovaná a v podstatě neřešitelná nás přesvědčuje i výběr redakčního komunikátoru. Ten používáme nejenom při komunikaci jeden na jednoho, ale i pro hromadné chatování anebo posílání souborů. Za poslední dva roky už jsme migrovali dvakrát. Z Hangouts na Skype a pak na Telegram. Každá změna vyvolala doslova bouři (ve sklenici vody), protože každý z redakce používá jiné systémy – jak na mobilu, tak v počítačích. Každý je pak zvyklý na něco jiného a má i jiné zkušenosti, jak co (ne)funguje. A nebýt autoritativního rozhodnutí z vedení, pak zřejmě diskutujeme dodnes.

Skype

Jak z toho ven?

Toto je otázka, jejíž vyřešení dopřeje člověku takovou slávu, jakou si užíval Bill Gates nebo Steve Jobs. Zatímco všude jinde je trendem unifikace a konvergence, oblast s komunikátory se dále drobí a drobí. Čin Googlu, kdy nechá vedle Hangouts běžet ještě další dva programy tak vypadá docela neuváženě – základem úspěchu je co nejširší uživatelská základna. Ledaže Google Hangouts brzy zavře, jen si teď nechce kazit dobrou náladu po I/O.

Celý problém ale bude vyžadovat komplexnější řešení, v kterém jeden hráč nemá šanci prorazit. Jistou naději opět skýtá Google, který shání partnery pro řešení náhrady SMS Cesta to bude ještě dlouhá a trnitá. Do té doby si budeme muset zvyknout na to, že nestačí zvládnout jazyk protistrany, ale nainstalovat si i jeho instant messenger.

Diskuze ke článku
Petr
Pěkně mě to taky štve. Začínal jsem na ICQ, pak přechod na Google Talk, chvíli trvalo, než tam celé okolí přešlo (někdo byl na jabberu). Navíc v programech jako Miranda nebyl problém mít i to ostatní. Pak ale Google začal blbnout a vydal Hangouts, u kterého spousta lidí ani neví jak je nespolehlivý a že se občas zprávy hodí rovnou do historie bez toho aby se zobrazily. Stačí používat mobil i PC, PC občas uspat a vůbec to nefunguje. Napřed jsem začal nadávat já, pak i okolí a zase přechod, tentokrát už bohužel shoda nenastala a tak se to rozuteklo k FBM, WA, Telegram, pár lidí zůstalo na Hangouts. Paradoxně tak s příchodem flat tarifů zase získávají na oblibě SMS, protože tam jsou všichni (což je řešení na hlavu, SMS nic neumí). Já zkusil vše a přešel na Telegram, máme i 3 zájmové groupchaty a zkouším i kanál třeba když někam jedu a chci informovat vícero lidí o průběhu cesty. Asi 2 roky a super, nebyl jediný problém s doručováním atd.
Lukáš
No nepříjde mi, že by měl Google tolik messengerů. Má Hangouts který funguje na základě znalosti gmailu, Ty dvě nové aplikace zase k funkci nepotřebují znát gmail, ale fungují na bázi telefoního čísla a ani jedna z nich se nemá rušit. Osobně používám Hangouts a kdyby ho zrušily, tak by mě to celkem mrzelo, píšu přes něj, volám i posílám soubory. Google si své aplikace pěkně opečovává a to co mu atuálně vzniká pod rukama je ekosystém mnohem propracovanější než má konkurence, jen tak dál.
Jaja
Ja s hangouts nikdy neměl žádné problémy.. Nikdy se mi nehodilo nic do historie, vse je rychlé, moznost pridat spoustu ruznych obrazku a jednoduche sdileni vseho mozneho je velka vyhoda oproti ostatnim...a k tomu stale je to malá aplikace oproti ostatnim.. Je to podle mě jeden z nejlepších messengru... Messenger od fb nepoužívám vůbec, vybiji baterii. Screentime se mi zkratil o hodinu pri nainstalovani tyhle modry appky... Whats up to same..
blue.sun
A nejlepsi je se na vsechny IM vykaslat. Kdo chce neco duleziteho, muze zavolat a kdo jen napise, muze pocitat s tim, ze odpovim, az si vsimnu.
Prijde mi, ze lidi skutecne jsou cim dal vice otroky svych telefonu, namisto aby telefon slouzil jim.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze