Garmin Instinct 2 Solar jsou chytré hodinky, které (teoreticky) nemusíte nabíjet

Garmin Instinct 2 Solar jsou chytré hodinky, které (teoreticky) nemusíte nabíjet
Fotografie: Garmin
  • Druhá řada hodinek Instinct bude mít i varianty se solárním panelem
  • Pokud jej pravidelně vystavujete slunci, pak hodinky není třeba vůbec dobíjet
  • Novinka navazuje na styl svého předchůdce, přidává však mnoho funkcí navíc

Garmin pomalu ukazuje hodinky pro letošní sezónu, které mu unikly už minulý rok. Na CESu přišla drobná vylepšení jako Venu 2 Plus a vivomotive Sport, o další dva týdny později se pak ukázaly vrcholové modely Fénix 7 a Epix Pro. Na únor si pak Garmin nachystal pokračování série Instinct. Tyto hodinky patří v nabídce výrobce mezi ty levnější a na první pohled moc pozornosti nepřitáhnou. Mají plastové tělo a černobílý displej, nad čímž může leckdo ohrnout nos, ale umějí to náležitě zužitkovat. Vedle nižší ceny tak zaujmou například i nadprůměrnou výdrží, která se může teoreticky přiblížit až neomezené době.

Garmin Instinct 2 Solar
Instinct 2 zvládnou nově platit v obchodech, to starší řada neuměla.

Záleží ale na tom, jakou variantu zvolíte. Možnosti konfigurace jsou zde nezvykle bohaté. Nejdříve je potřeba vybrat velikost (základních 45 mm, nebo 40 mm u modelu 2S), pak přítomnost solárního panelu a nakonec edici. Ty se od sebe liší nejenom barvou, ale i speciálními funkcemi navíc, jak to umí například Surf nebo vojenský Tactical. Pro slibovanou neomezenou výdrž je potřeba zvolit větší model se solárním panelem a navíc je potřeba splnit podmínku, že hodinky alespoň na tři hodiny denně vystavíte světlu o intenzitě 50 000 luxů. V létě je tak v našich zeměpisných šířkách i při menší oblačnosti, v zimě už to bude chtít jasnou oblohu a správný úhel dopadajících paprsků. Ona možnost zapomenout na nabíjení je tak spíše teoretická, na druhou stranu mluvíme o stavu, kdy hodinky neustále měří tep a jsou připojeny k telefonu, se kterým si vyměňují data a ukazují notifikace – tedy žádný úporný mód omezený na pouhé zobrazovaní času.

Garmin Instinct 2
Některá barevná provedení jsou celkem odvážná.

Starší model se tímto způsobem teoreticky mohl dostat na 56 dní. Pokud hodinky budete nosit pod rukávem, pak počítejte s 28 dny mezi nabíjeními, případně 30 hodinami při zapnuté GPS. To jsou hodnoty jen o chlup lepší než u starší generace. Důvod k výměně tak najdete hlavně v mnoha funkcích navíc. Nejedná se o nic zásadního, ale spíše spoustu drobných vylepšení. Jednou z největších je přítomnost funkce Garmin Pay, kdy můžete s hodinkami platit pomocí uložené karty, pokud to vaše banka umí.

Garmin Instinct 2 Solar Tactical
Vojenská edice Tactical se odlišuje například podporou spolupráce se systémy nočního vidění.

Dále se vylepšovalo v oblasti parametrů a softwaru. Černobílý transreflexivní MIP displej má o něco vyšší rozlišení, což pocítíte hlavně při možnosti jeho přizpůsobení. Lepší je čip pro příjem dat z navigačních systémů a stejně tak i senzor srdeční akce, který vám také změří saturaci kyslíkem a nově i hodnotu VO2 Max. Rozšířila se nabídka sportovních aktivit a hodinky také lépe sledují spánek, stres nebo zdraví žen. Zjednodušeně by se dalo říci, že sem pronikla spousta funkcí, které byly až doposud vyhrazeny dražším modelům.

Za to všechno je ale potřeba zaplatit. Zatímco cena současných „solarů“ klesla až někam pod 7 tisíc korun, nejlevnější varianta „dvojek“ přijde na 8 490 korun. Za solární panel navíc pak zaplatíte 10 990 Kč a nejvyšší edice, jako je Tactical, pak přijdou na 12 190 korun.

Technické parametry Garmin Instinct 2 Solar 45 mm

Kompletní specifikace
Konstrukce45 × 45 × 14,5 mm, 53 g, odolnost: IP68 / MIL-810G
Pásekumělý, vyměnitelný: ? (22 mm), zapínání: ?
Displej?, 0,9" (176 × 176 px), tvar: kruhový
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ano
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 32 MB, paměťové karty: ne
Akumulátor? mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnostleden 2022, 10 990 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze