GadgetMix: speciální IFA 2016 edice z Berlína

1

Na právě probíhajícím veletrhu IFA 2016 v Berlíně se neukázala pouze záplava nových telefonů, tabletů a počítačů, ale i další elektronika a nejrůznější gadgety. Vybrali jsme pro vás do našeho pravidelného seriálu inteligentní teploměr, který se propojí se smartphonem přes Bluetooth, a miniaturní tracker od TomTomu, který vás naučí správně řídit.

Arašíd, který měří teplotu kdykoli a kdekoli

Firma sen.se, která se zabývá výrobou inteligentních senzorů, přivezla do Berlína zajímavý všestranný inteligentní bezdrátový teploměr ThermoPeanut. Senzor v podobě barevného burského oříšku měří teplotu a posílá ji do vašeho smartphonu. Je přitom skutečně miniaturní. Jeho rozměry jsou 45 × 25 × 5 milimetrů a váží pouhých 7,5 gramů.

Použít ho můžete prakticky kdykoli, ať již doma nebo v práci, ale i na takových místech, jako je vnitřek lednice, psí bouda, stan při kempování nebo ho můžete nosit upevněný na oblečení nebo tašce. Omezeni jste pouze svou fantazií.

ThermoPeanut

ThermoPeanut, který měří teplotu v rozsahu od -20 do 60 °C, je však víc než jen bezdrátovým teploměrem. Naměřené hodnoty odesílá přes Bluetooth Smart (Low Energy), které má dosah 60 metrů do mobilní aplikace, která je k dispozici pro Android a iOS.

Aplikace zobrazuje okamžitou teplotu i jednoduché interaktivní grafy, jak se měnila za posledních 24 hodin, 30 dní a 12 měsíců. K dispozici je neomezená historie. Připojený přitom nemusíte mít pouze jediný ThermoPeanut, ale teplotu můžete monitorovat na více místech. Data se ukládají do neomezeného cloudu a synchronizují mezi smartphonem a tabletem. K dispozici je tak máte kdykoli a odkudkoli. Z aplikace je však možné je i vyexportovat ve formátu CSV.

ThermoPeanut

Pokud si nastavíte rozmezí, ve kterém se má ideální teplota pohybovat, tak vás ThermoPeanut zvukem upozorní, pokud se dostane mimo limit. Zároveň vám na telefonu vyskočí notifikace. TermoPeanut je však připraven i na tzv. internet věcí. Je kompatibilní s inteligentními termostaty Nest a platformou IFTTT.

Senzor funguje na běžnou knoflíkovou baterii CR2032, která je lehce vyměnitelná a vystačí až na 6 měsíců provozu. Ve výchozím stavu je nastavené automatické měření teploty po 15 minutách a do vestavěné paměti se vejdou data až na 15 dní měření. V aplikaci je však možné interval měření upravit stejně jako zjistit teplotu v daném okamžiku.

ThermoPeanut

ThermoPeanut si můžete koupit v e-shopu výrobce za 29 euro (780 Kč). V balení dostanete jeden ThermoPeanut náhodné barvy, jednu baterii, víceúčelový držák, klíčenku a samolepicí pásku.

Udělejte své auto šťastné

Nizozemský výrobce navigací TomTom představil na IFA 2016 zajímavý výkonový tracker pro auta TomTom CURFER. Stačí ho připojit do standardního diagnostického OBD portu, kterým je vybavena většina novějších automobilů vyrobených po roce 2011, a přes Bluetooth propojit se svým smartphonem s Androidem nebo iOS.

Rázem tak získáte dokonalý přehled nejen o veškerých parametrech vaší jízdy. TomTom CURFER vás naučí, jak správně řídit, abyste dosáhli optimální spotřeby, šetřili brzdy a pneumatiky.

TomTom CURFER

Na základní obrazovce aplikace se v reálném čase zobrazuje váš styl jízdy. Je rozdělena do čtyř kruhových výsečí, jež reprezentující čtyři klíčové aspekty – akceleraci, brzdění, zatáčení a volnoběh. Každý segment mění svou barvu v závislosti na tom, jak řídíte. Samozřejmě, že zelená barva je ideální, zatímco červená je špatná. Z jednotlivých dílčích skóre se skládá celkové skóre a podle jeho výše se mění nálada vašeho vozu.

Další funkcí je Trip Analyser, který na interaktivní mapě shrnuje vaše jízdní výkony. Na barevných linkách můžete snadno odhalit chyby, které děláte v akceleraci, zatáčení a brždění, a zlepšit své chování. Kromě toho však můžete přezkoumat celou řadu dalších aspektů, jako je rychlost, otáčky motoru, hladina v palivové nádrži, barometrický tlak a další.

Kromě vizualizací v reálném čase a doporučení na cestách nabízí TomTom CURFER i pokročilé statistiky, které vám umožní rekapitulovat zpětně svá řidičská data. Porovnáním statistik v různých období získáte přehled, jak se vaše jízdní výkony vyvíjí v průběhu času a jak je nejlépe optimalizovat. TomTom však přida li herní a sociální prvky. Za správnou jízdu můžete získat odznaky a se svými výsledky se můžete podělit s přáteli.

TomTom CURFER

Vylepšení jízdních návyku není však to jediné, co nabízí. Pro každého řidiče však je neméně důležitý i stav auta. Nikdo nevidí rád, když se nenadále rozsvítí varovná kontrolka. CURFER přes OBD port poskytuje detailní náhled na technický stav auta – od napětí akumulátoru přes teplotu výfukových plynů a chladicí kapaliny až po zatížení motoru a spoustě dalších. S CURFERem také ani nikdy nezapomenete, kde parkuje. Na mapě vám ukáže přesnou polohu vašeho auta.

TomTom CURFER je v současnosti v předprodeji přes internetové stránky TomTomu ve Velké Británii, Německu, Francii a Nizozemí za 59 liber (1 890 Kč). Kdy se dostane i na český trh však v tuto chvíli není jasné.

Zdroje: sen.se, tomtom.com