Foxconn propustil 50 tisíc zaměstnanců v reakci na klesající prodeje smartphonů

1
Foxconn propustil 50 tisíc zaměstnanců v reakci na klesající prodeje smartphonů
  • Zaměstnanci byli propuštěni značně dřív, než tomu bylo v předchozích letech
  • Podle nejmenovaného zdroje Nikkei Asian Review se má jednat o pracovníky zodpovědné za výrobu iPhonů

V reakci na snížené objednávky výroby smartphonů Foxconn postupně propustil od října minulého roku přibližně 50 tisíc zaměstnanců. Číslo propuštěných zaměstnanců se podle zaměstnavatelů nijak nevymyká standardu. Nezvyklé je spíše načasování – zaměstnanci totiž byli propuštěni značně dřív než v předchozích letech.

Podle nejmenovaného zdroje deníku Nikkei Asian Review se má jednat o dělníky z továrny v oblasti Zhengzhou v čínské provincii Henan, která je zodpovědná za výrobu iPhonů. Je tedy pravděpodobné, že propouštění je přímou reakcí na slabé prodeje iPhonů a požadavek Applu na snížení výroby. Za standardních podmínek jsou přitom pracovní smlouvy zaměstnanců obnovovány měsíčně od srpna až do pozdního ledna. Propuštění tolika zaměstnanců ještě před koncem minulého roku bylo tedy doposud nevídaným jevem.

Společnost Pegatron, která je druhým největším dodavatelem Applu, oznámila, že bude rovněž propouštět. V případě plné sezóny dosahuje vrcholu 200 tisíc zaměstnanců. Tento počet je poté postupně snižován o desítky tisíc, dokud se nezastaví přibližně na 100 tisících zaměstnancích k udržení produkce. Naneštěstí i v případě společnosti Pegatron došlo k propouštění zaměstnanců podstatně rychleji, než je tomu obvyklé. Zástupce společnosti se k propouštění zaměstnanců odmítli vyjádřit. Na vyjádření Foxconnu se stále čeká.