Pebble Time Round
recenze

Pebble Time Round

Konec hranatosti

Jeden z nejoblíbenějších výrobců chytrých hodinek Pebble přivedl v březnu na náš trh svou kulatou prvotinu Time Round. Již název napovídá, že se jedná o kruhový tvar těla hodinek, ale Time Round se mohou pochlubit i elegantním vzhledem, velmi nízkou tloušťkou a hmotností pouhých 28 gramů. Zároveň nabídnou dobrou výdrž a skvělou rychlost nabíjení, která se jen tak nevidí.

Hodinky Pebble jsou známé pro své intuitivní ovládání, spolehlivost a funkčnost. Mnozí uživatelé na ně nedají dopustit a jediné, co v portfoliu Pebblu donedávna chybělo, byl model s kruhovým tvarem. Řekněme si upřímně, že do té doby vypadaly jako vychytávka z 80. let a chyběla jim elegance a sofistikovanost.

Technické parametry Pebble Time Round 14 mm

Kompletní specifikace
Konstrukce38,5 × 38,5 × 7,5 mm, 28 g, odolnost: IPx7
Pásekkožený, vyměnitelný: ano (14 mm), zapínání: přezka
DisplejE Ink, 1,25" (180 × 180 px), tvar: kruhový
SystémPebble OS, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 4.1, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Akumulátor? mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 0:15 hodin
Dostupnostbřezen 2016, 6 399 Kč

Pebble Time Round – videopohled

Změnil to až model Time Round, který má přednosti právě v těchto ohledech a stydět se za ně nemusí ani manažer v obleku, tedy spíše manažerka, protože hodinky, ať už ve 14mm nebo 20mm variantě, uchvátí především ženy.

Design a zpracování: konec hranatosti

Jak již bylo řečeno, hodinky se nabízí ve dvou variantách, z čehož my máme k dispozici menší 14mm variantu v jemné zlatorůžové barvě a s bílým koženým páskem. Ten si ale můžete jednoduše vyměnit skrze klasické osičky. Výměnný pásek se jistě hodí, protože se vlivem koženého provedení chtě-nechtě časem opotřebuje, což mu nemůžeme vyčítat. Po měsíčním nošení se na pásku objevily typické malé prasklinky okolo nejčastěji používaných dírek. Těch je rovných osm a hodinky tak snadno nastavíte i na tu nejmenší ruku. Zapínání je provedeno z kovu a jedná se naprosto klasickou a spolehlivou přezku.

Pebble Time Round

TIP: Hodinky Samsung Gear S2 brzy spojíte s iPhonem, aplikace již unikla

Hodinky se pak řídí hlavně univerzálně elegantním vzhledem, a to především v naší variantě. Samotné tělo je vyrobeno kompletně z kovu a displej chrání odolné sklo Gorilla Glass, což dává znát, že se o jejich pevnost a odolnost rozhodně bát nemusíte. Za celou dobu testování se na hodinkách neobjevil jediný škrábanec a odolnost IPx7 zajistí, že hodinky vydrží v hloubce jednoho metru až pět sekund. Na plavání a potápění to tedy nebude, ale mytí rukou, déšť a stříkající voda jim nijak neublíží.

Čím se Pebble především u těchto hodinek chlubí, je jejich hmotnost – pouhých 28 gramů na ruce totiž téměř neucítíte. Díky své extrémní tenkosti 7,5 mm z dálky dělají dojem klasických hodinek a žádný obrovský balvan si na ruce nosit nebudete, což potvrzuje i celková velikost 3,9 × 3,9 cm. Co jediné pak kazí celkový dojem, je obrovský rámeček okolo displeje. Ten je vyveden v bílé barvě a hodinkám by jistě prospělo jeho zúžení. V detailu si také povšimnete kruhového vzoru, který alespoň rozbíjí bílou plochu okolo displeje.

Líbilo se nám:

  • kvalita zpracování
  • elegantní design
  • nízká tloušťka a hmotnost

Nelíbilo se nám:

  • malý displej
  • široké rámečky

Displej a výdrž: e-paper pro dlouhou výdrž

Jak již bylo řečeno, rámečky okolo displeje jsou velmi široké a displej s velikostí 1,25 palce by mohl být klidně i větší, což byl problém i u modelu Time Steel, který jsme pro vás také otestovali. Nicméně i tento displej má jednu tajnou zbraň, kterou je technologie elektronického inkoustu nebo také jinak e-paper. Díky této technologii mají hodinky vcelku dobrou výdrž tři dny při běžném používání a pokud jim dáte více zabrat, stejně nevytáhnete nabíječku častěji než obden. To není v porovnání se zmiňovanými Time Steel, které vydržely týden, nijak výjimečná hodnota, spíše naopak, ale oproti hodinkám například s AMOLED displejem, které vydrží okolo jednoho dne, je to příjemný bonus.

Pebble Time Round

Osobně jsem hodinky využívala hlavně ke kontrole notifikací, kalendáře, monitorování spánku a buzení vibracemi a tři dny výdrže byly naprostým standardem. V případě, že ale budete stahovat další aplikace, měnit vzhledy ciferníku, spouštět hudební přehrávač telefonu a hodinky nenecháte odpočinout, pak jsou dva dny bez problému dosažitelné.

Obrovským překvapením je ale doba nabíjení. Z naprosto vybitého stavu jsou hodinky nabity na 60 % za 15 minut a na 100 % za 20 až 25 minut. Pokud na nabíjení tedy večer zapomenete, hodinky se nabijí ráno, až si půjdete vypít kávu. Protože výdrž a doba nabíjení je v dnešní době kamenem úrazu většiny mobilní techniky, Time Round vás potěší, že nebudou příliš obtěžovat svou náročností na energii. Pokud by se stalo, že bude přeci jen energie chybět, pak hodinky aktivují úsporný režim, který vám přidá pár hodin navíc.

TIP: Recenze Alcatel OneTouch Watch – Za málo peněz celý orchestr

Co se týká dalších kvalit displeje mimo energetickou úspornost, pak je to jistě i skvělá čitelnost na slunci. Displej se rozsvítí pouze stisknutím některého z tlačítek, ale to bude potřeba až za značně špatných světelných podmínek, nebo otočením zápěstí.

Líbilo se nám:

  • úsporný e-paper display
  • dobrá výdrž na jedno nabití
  • rychlost nabíjení

Prostředí a ovládání: v jednoduchosti je síla

Jedna z hlavních výhod bezesporu spočívá v časové ose, kterou z hlavní obrazovky aktivujete jedním z tlačítek na pravé straně. Ovládání tlačítky pak dává na vědomí, že displej není dotykový. Horním a dolním tlačítkem můžete zkontrolovat uplynulé události v kalendáři, seznam úkolů, přečtené notifikace a také počasí. Prostřední tlačítko slouží k bližšímu náhledu a tlačítko na levé straně vás vrátí o krok vzad či na hlavní obrazovku s ciferníkem.

TIP: Recenze Huawei Watch – Konečně chytré a elegantní zároveň

Pebble Time Round

Pomocí prostředního tlačítka se dostáváte do kompletního menu s dalšími položkami, které si můžete prohlédnout níže. Prostřední tlačítko vás vždy přenese do podrobnější nabídky.

Menu

  • Settings – Bluetooth spojení s telefonem, nastavení filtru notifikací (všechny aplikace, hovory , tichý režim) a velikost písma, nastavení vlastního pozadí ciferníku, čas a datum, displej (jazyk , zapnutí/vypnutí podsvícení, animace, intenzita podsvícení), zapnutí/vypnutí automatické regulace jasu, doba podsvícení, zarovnání displeje k okajům, systémové informace
  • Health – pedometr, spálené kalorie, ušlá vzdálenost, čas aktivit, týdenní přehled, monitor spánkové aktivity
  • Music – spuštění a ukončování přehrávání hudby ze spárovaného zařízení
  • Notifications – přehled všech přečtených notifikací
  • Alarms – nastavení času buzení vibracemi
  • Watchfaces – nastavení vzhledu ciferníku

Z menu je tedy patrné, že s hodinkami si můžete vyhrát a přizpůsobit si je dle svých potřeb. Velmi oceňuji jednoduché prostředí a ke všemu podstatnému se dostanete během jednoho či dvou stisknutí. Nic důležitého nechybí, bereme-li v potaz, že se nejedná o fitness zařízení.

Aplikace Pebble

Jako velké pozitivum vidím aplikaci Pebble , která vás přenese do konkrétního nastavení všech aplikací a také do obchodu, kde si můžete dokupovat další aplikace a rozšiřovat si tak možnosti hodinek. Jednou z jejích nevýhod je poměrně velká nepřehlednost a chvíli trvá, než se v aplikaci zorientujete, čemuž nenapomáhá ani fakt, že je kompletně v anglickém jazyce, což by některým uživatelům nemuselo přehlednost ulehčovat.

Aplikace Pebble , která je dostupná jak pro iOS 8 a vyšší, tak Android 4.3 a vyšší, také slouží k propojení hodinek a telefonu. Při prvním zapnutí vás provede kompletním spárováním pomocí Bluetooth 4.1. Hodinky jsou s telefonem spárované během několika sekund po potvrzení jak na hodinkách, tak na zařízení.

Líbilo se nám:

  • Timeline
  • velké možnosti přizpůsobení díky aplikaci Pebble
  • softwarová podpora výrobce

Nelíbilo se nám:

  • absence češtiny

A co dalšího?

S dalšími funkcemi na tom Pebble Time Round nejsou nijak slavně. Zcela chybí měření tepu, Wi-Fi, GPS a NFC. Zato hodinky nabídnou akcelerometr, ale bohužel je velmi necitlivý a pokud chcete, aby se automaticky rozsvítily, když pohnete rukou s cílem podívat se na displej, musí být pohyb opravdu velmi prudký. Ve většině případů tedy hodinky vůbec nereagují. V těle hodinek je také mikrofon, který vám umožní diktování odpovědí, které ale musí být v angličtině a navíc ho software spolu s iOS nepodporuje, pouze s Androidem.

TIP: Recenze Apple Watch – Steve Jobs by se divil

Pebble Time Round

Závěr: krásný základ s vysokou cenou

Výrobce Pebble konečně přišel s modelem, který má kruhový tvar a nejen to. Hodinky vypadají stejně jako ty běžné a navíc jsou ještě tenké a velmi lehké. S funkcemi je to už ale slabší a jedná se spíše o vylepšený notifikátor, který vám navíc změří kroky, spálené kalorie, ušlou vzdálenost a spánek.

Pebble Time Round

Naopak mají ale od výrobce zařízenou velmi dobrou podporu v podobě aktualizací, což se o levnějších modelech jiných výrobců říci nedá. Aplikace Pebble vám navíc nabídne obchod se spoustou aplikací, kterými si hodinky můžete vylepšit. Velmi dobrá je díky e-paper displeji i výdrž baterie a hlavně rychlost jejího nabíjení. Nedostatky ve funkčnosti vidím v nedostatečně citlivém akcelerometru a hodila by se i GPS.

Cena je nasazena dosti vysoko a jak za variantu s 20mm, tak za variantu se 14mm řemínkem zaplatíte okolo 6 300 Kč. Málo to rozhodně není a vzhledem k výbavě bych osobně viděla adekvátní cenovku okolo 5 tisíc korun. Nicméně zpracování je kvalitní a tělo z ušlechtilé oceli cenu alespoň částečně ospravedlňuje. Pokud se vám hodinky líbí, odrazovat vás jistě nebudeme, přesto bychom doporučovali počkat, než cena o něco klesne.

Konkurence

Konkurence je ale na dnešním trhu obrovská a částečně si jí dělá i Pebble sám. Pokud oželíte kruhový displej a oproti tomu vsadíte na vysokou výdrž na jedno nabití, pak by se vám mohly líbit i Pebble Time Steel s výdrží až 10 dní. Funkčnost je prakticky stejná, ale zakoupíte je za přibližně 7 tisíc korun.

TIP: Recenze Pebble Time Steel – Nová generace oblíbených hodinek

Pebble Time Steel

Další alternativou zejména pro sportovce by mohly být Fitbit Blaze, které zobrazují nejen notifikace, ale velmi podrobně monitorují i váš aktivní život. Senzor tepu, měření rychlosti, ušlou vzdálenosti či počet spálených kalorií pro ně není problém. Ne každému se ale bude líbit jejich vzhled a také míra podpory nemusí být tak dobrá jako u hodinek Pebble. Cena je identická jako u Pebble Time Round.

TIP: Hodinky nebo fitness náramek? Fitbit Blaze je obojí (živě z CES)

Fitbit Blaze
pebble-time-round
Klady
  • elegantní design
  • skvělé zpracování
  • energeticky nenáročný e-paper display
  • dobrá výdrž
  • rychlé nabíjení
  • jednoduché prostředí
Zápory
  • vysoká cena
  • necitlivý akcelerometr
  • chybějící funkce jako GPS a Wi-Fi
  • menší počet fitness funkcí
Diskuze ke článku
Josef
Ten ošklivý tlustý rám kolem displeje je tam proto, aby schoval rohy displeje a vytvořil tím dojem jeho kulatosti. Displej je pod ním je hranatý. Levnější než skutečný kulatý.
Ondřej Bakan
Ondřej Bakan
Slečna má super příjemný hlas a intonaci, to se poslouchá hned lépe než Martin P. Jen je to hrozně, ale fakt hrozně potichu... :(
sam
nechápu jak se tohle může někomu líbit. malinký displej a především ten bílý kruh kolem něj ve mě vyvolávají úplné zděšení. mít je na ruce, tak se budu stydět je vůbec ukázat světu, tak kýčovitý a laciný design ocení málo žen. Nechtěl bych vidět reakci mé ženy kdybych ji řekl jestli by tohle nechtěla nosit :))

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze