Filozofický návod k používání mobilu

3

Četli jste návod ke svému mobilnímu telefonu? Pravděpodobně ne. A nejde přitom jenom o návod technologický – mobily totiž ovlivňují prakticky vše, co děláme. Zajímají vás nějaké nečekané souvislosti a ukryté pravdy? Pak tady pro vás máme dvě malá vánoční zamyšlení na téma člověk a mobil.

Majordomus ve vaší hlavě

Malá odbočka k vývoji realitního trhu, který nám lépe pomůže chápat situaci, ve které jsme se ocitli. Nyní je vysněným bydlením většiny lidí osamělý dům, pokud možno někde v přírodě. Nemusel by stát uprostřed hor, ale klid a soukromí jsou na trhu s nemovitostmi žádanou komoditou.

Nebylo tomu tak vždy. Nějakých sto až dvě stě let nazpátek byl symbolem úspěchu naopak byt či dům postavený co nejvíce v centru dění. Lidé bez smartphonů, televize a rádia museli totiž naplňovat svoji základní lidskou potřebu pomocí zcela obyčejného mezilidského kontaktu – kdo byl více v centru, zvládl více schůzek a snad z nich i něco vytěžit.

Dnes už ale není potřeba, aby se dotyčný zjevil na našem prahu. Díky malé krabičce v našich kapsách můžeme kontaktovat víceméně každého na světě – a stejně tak může celý svět dostihnout nás. A v tom právě leží ten problém. Ne vždy bychom si přáli být zastiženi.

Situace v reálném světě má jedno poměrně nákladné, ale funkční řešení. V lepších domácnostech byl k dispozici sluha, majordomus nebo dveřník, který hosty uvedl do haly a pak je šel ohlásit svému pánovi. A určitě si z nejednoho filmu nebo knížky vzpomenete na fráze jako „pán dnes nepřijímá návštěvy, necítí se dobře“ a podobné.

Co ale dělat v případě smartphonu? Je to dobrý nápad pro tvůrce aplikací, operačních systémů a digitálních asistentů. Až se jednou někomu podaří naprogramovat umělou inteligenci schopnou zastat něco takového (a třeba i vyřešit méně složité situace samostatně) bude to určitě zlatý důl. Do té doby si ale musíme vystačit sami.

Siri
Bude jednou Siri umět odbývat nevhodné volající?

Vzniklo tak něco, co se jmenuje „Butler Lies“ (majordomovy lži), kterými se podvědomě chráníme před zahlcením okolním světem. Takovou malou lží může být třeba jen přepnutí IM do stavu „away“ nebo „invisible“, i když to plně neodpovídá skutečnosti. Dále jsou to určité fráze, jako například „dělám na tom“, „už jsem na cestě“ anebo „vybila se mi baterka“. I když protistraně de facto lžeme do očí, považujeme to za celkem neškodné.

A co vy, co říká majordomus ve vašem mobilu?

TIP! Tři vánoční zamyšlení: Jak mobily mění, co jsme

Koho smažeme?

O vývoji Facebooku jakožto největší sociální sítě současnosti toho bylo napsáno mnoho, dokonce i natočeny filmy. A ne jen tak pro nic za nic – možnost vidět dosud éterické předivo mezilidských spojení v jasném světle je možná důležitější, než se nám prozatím zdá.

Podobné náznaky už ale můžeme vidět dříve. Mark Zuckerberg spustil Facebook oficiálně počátkem roku 2004, ve stejném roce natočil Jan Hřebejk film Horem pádem. Pojďte si připomenou jednu jeho scénu.

Je zajímavé, jakou moc někteří přisuzují funkci svého telefonu. Vymazáním jedné položky z databáze jako by dotčená osoba zmizela z našeho vesmíru. V komediální nadsázce ale nezůstaneme dlouho. O pár let později rozesílal Václav Klaus před volebním sjezdem SMSky svým oponentům. V nich jednoduše sděloval, že je maže. A nyní, o jednu dekádu později, je „smazání z přátel“ běžným obratem, nad kterým se ani nepozastavujeme.

A co vy, kdy jste naposledy promazávali svůj telefonní seznam? Anebo se vám v něm naopak hromadí jména, na která si vůbec nepamatujete?

Zdroje: sml.comm.corne, zpravy.idnes.cz

Diskuze ke článku
mental.disease
Na FB som si snáď nepridal jedinú osobu. Všetci žiadali mňa (cca 200 prijatých). Ale z mobilu kontakty nemažem, pokiaľ sú funkčné. Človek nikdy nevie kedy sa bude hodiť. Aktuálne asi 800 person.
Zväčša to majú ľudia naopak. FB 800, mobil 200 :-))
FILIPSN007
Porovnávat telefonní seznam s Facebookem je blbost. Nezajímá mě koho mám a naopak nemám v přátelích. Komunikace přes FB je pořád taková volná/neukázněná/neformální/ prostě pitomej chat. Mazat čísla v telefonním seznamu? K čemu? Uškodím sám sobě. Telefonní číslo je to nejpodstatnější pro komunikaci. A je mi jedno zda je to "nepřítel", i toho je občas potřeba kontaktovat (čti: "poslat do prdele"). Nějakej seznam na FB mě nezajímá, podstatné je pro mě s kým se v reálu stýkám.
ICE
U FB smazání mažu i kontakt na mně, mažu opravdu to elektronické pouto, které nás spojovalo. Zatímco u telefonu je to tak nějak jedno jestli tam kontakt mám nebo ne.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze