Facebook začne vyžadovat video selfie k ověření uživatelů. Data údajně smaže

15
Facebook začne vyžadovat video selfie k ověření uživatelů. Data údajně smaže
  • Modrou sociální síť využívá téměř 2,5 miliardy uživatelů po celém světě
  • Na novinku přišla odbornice na reverzní inženýrství Jane Manchun Wong
  • Facebook chce tímto způsobem bojovat s internetovými boty a falešnými profily

Sociální síť Facebook začne v brzké době po uživatelích vyžadovat nový druh ověření, který má potvrdit, že jde o skutečné majitele facebookových profilů a nikoliv jen o internetové boty, kteří se za ně v mnoha případech vydávají.

Modrou sociální síť využívá téměř 2,5 miliardy uživatelů po celém světě, mezi nimiž se najde také nespočet falešných účtů. Facebook se proto rozhodl s tímto problémem zatočit, a to poměrně kontroverzním způsobem, neboť po uživatelích v rámci ověření vyžaduje natočení krátkého videa, v němž mají otáčet hlavou, podobně jako například při nastavování rozpoznávání obličeje telefonem.

Nová funkce byla odhalena známou odbornicí na reverzní inženýrství Jane Manchun Wong, která již v minulosti objevila několik nových funkcí u Facebooku i dalších sociálních sítích. Na svém twitterovém účtu zveřejnila GIF toho, jak ověření vypadá. Chvíli na to byla informace potvrzena samotnými zástupci Facebooku.

Důvodem má být omezení výskytu falešných profilů, jak zástupci Facebooku potvrdili v rozhovoru pro Venturebeat. Rovněž uvedli, že nemá jít o standardní rozpoznávání obličeje v pravém slova smyslu a Facebooku jde spíše o ověření toho, zda je majitelem účtu živá osoba, což mají zjistit snímáním pohybu hlavy uživatele. „Tato funkce má potvrdit, že osoba, která používá účet, je opravdová a není pouhým robotem,“ uvedl mluvčí Facebooku. Rovněž bylo uvedeno, že Facebook tato data údajně po 30 dnech smaže.

S historií pochybných praktik či nezodpovědného nakládání s daty uživatelů může být však pro některé poměrně obtížné tomuto tvrzení uvěřit.

Stáhnout Facebook

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
XYZ
Jestli to zavedou povinně, tak po víc než 10 letech mažu profil na FB. Snad je to jen návrh, který po dostatečné bouři uživatelů zase odvolají. Blbé je, že Facebook vlastní i WhatsApp, ostatní komunikátory jsou už dost roztříštěné.
Zdenek Mach
Zdenek Mach
V druhé vlně bude FB vyžadovat vzorek DNA? Stádo ho jistě poskytne
Sam
Lidé jsou ovce co si na sobě nechají dřevo štípat. Stačí když jim někdo dá kostičku. Jak tuhle zbytečnost může zdravý člověk v dnešní době používat. To mi hlava nebere.
Areon
nemůžu se přestat smát :-). Miliony lidí nemají ani webkameru, jak by to asi udělali hmm?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze