Evropská komise uložila Googlu rekordní pokutu ve výši 2,7 miliard dolarů

11
Evropská komise uložila Googlu rekordní pokutu ve výši 2,7 miliard dolarů
  • Google dostal od Evropské komise obrovskou pokutu ve výši 2,7 miliard dolarů
  • Důvodem má být porušování antimonopolních pravidel
  • Problémem je srovnávač zboží, který Google upřednostňuje ve vyhledávání

Google byl pokutován částkou 2,7 miliard dolarů (2,42 miliard eur; 63,65 miliard Kč) Evropskou komisí za porušení antimonopolních pravidel. Vše se stále točí kolem vyhledávání zboží, kdy Google před všemi výsledky upřednostní vlastní srovnávač cen, který se objeví vždy zcela nahoře. Zatímco na počítači vždy uvidíte alespoň několik klasických odkazů, v případě mobilních telefonů může nastat situace, kdy na displeji vidíte pouze srovnávač cen od Googlu. Srovnávač cen Googlu je sice označen jako sponzorovaný, ale současně je více výrazný a uživatele hledající daný produkt upoutá více než běžný textový odkaz.

Uložená pokuta je historicky naprosto rekordní. Doposud nejvyšší pokutou byla částka přesahující jednu miliardu eur, která byla v roce 2009 udělena Intelu. Stále však Googlu hrozila mnohem vyšší sankce. Evropská komise může udělit pokutu až do výše 10 % tržeb společnosti, což by v případě Googlu znamenalo zhruba 90 miliard dolarů.

Americká společnost má nyní 90 dní na nápravu vzniklé situace. Pakliže tak neučiní, může ji hrozit další postih, například další pokuta. Zástupci společnosti uvedli, že ve hře je odvolání vůči současné sankci. Ačkoliv je pokuta opravdu vysoká, Googlu, respektive jeho mateřské společnosti Alphabet, to nemusí až tolik vadit. V současné době totiž disponuje majetkem v hodnotě kolem 170 miliard dolarů.

Zdroje: bbc.com

Diskuze ke článku
exitEU
Někde ta stupidní EU musí brát peníze, takže vedle příspěvku jednotlivých států proč neoškubávat největší firmu na světě :D
Rob
Ja sice Android ani Google nemusím, ale každému muže bejt velký kulový do toho co můj vyhledavac najde.
tomcar
Pokud používám prohlížeč od google, je logické že mi nabízí svoje služby, nebo by jste chtěli aby showroom škodovky první ukázal zákazníkům hyundai? A kdo dal vlastně EU právo pokutovat US firmu? Co se stane když nezaplatí?
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Antimonopolné pravidlá? O akom monopole sa tu bavíme? No proste ďalšia perla z tvorby bruselských mafiánov, ktorí si idú zgustnúť na rozkrádaní peňazí ďalšej spoločnosti.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze