EU se opět znelíbil Google, údajně zneužívá svého postavení

12

Americký softwarový gigant má zejména se svým systém Android neochvějnou pozici na celém světě. A právě to je částečně trnem v oku Evropské komise, které se znelíbily podmínky, jež Google klade výrobcům zařízení s Androidem.

Google logo 2015

Úvodem si řekněme, že to není poprvé, co letos slyšíme o sporu Evropské komise s Googlem. Na jaře byla americká společnost nařčena ze zvýhodňování vlastních služeb ve vyhledávání. Tentokrát se řeč stočila na podmínky, které si Google klade. Antimonopolnímu úřadu EU se nelíbí, že výrobci, kteří chtějí ve svém zařízení systém Android, musí nasadit obchod Google Play a také vyhledávání Googlu. V některých případech dokonce dostávají od Googlu za toto osazení zaplaceno, případně získávají jiné výhody jako odměnu. Komisi se tak nelíbí, že si tímto Google upevňuje své dominantní postavení na trhu.

Evropská komise

Google samozřejmě zcela popírá jakékoliv rozporuplné jednání, které by nějak omezovalo konkurenci. Současně je nutné říci, že s těmito kroky výrobci souhlasí a s Googlem mají uzavřenou smlouvu. Google navíc dodává, že systém Android je dostatečně otevřený pro jakékoliv vývojáře a jejich aplikace, a to bez ohledu na již od začátku předinstalované aplikace. V obchodě Google Play tak najdete mnoho alternativ k aplikacím od Googlu.

TIP! Aplikace Google Allo je konečně venku: vyzkoušejte ji také

Reakci Googlu však regulační orgány EU neuznávají a vyzývají americkou společnost k zastavení těchto výše zmíněných praktik. V opačném případě může Googlu v krajním případě hrozit vysoká pokuta, která se může vyšplhat až do několika miliard dolarů. Důvodem je především fakt, že podmínky Googlu jsou v platnosti již od roku 2011. Její přesná výše by se vypočítávala z příjmů ze služeb AdWords, obchodu Google Play či mobilních reklam AdMob. V tuto chvíli je však celý spor na samém počátku a Google bude jistě odhodlán si pevně stát za svými kroky.

Zdroje: uk.reuters.com, slashgear.com

Diskuze ke článku
Hany
Android si muze dat kazdy na co chce. Pokud vim je zdarma. A kdyz chcete Play store tak tam maj podminky na sluzby v nem zahrnute... Pripada mi to spis na buzeraci od lobistu co neprorazili svoji aplikaci. Nebo budu zalovat Apple za to ze mam v systemu z vyroby Safari a ne Chrom???
Fujisvet
Padlé na hlavu....
Operační systém je googlu, chci ho používat, tak je logické, že za nějakých podmínek....
Kdo chce alternativu, tak ať si ji doinstaluje...
Mishack
"Antimonopolnímu úřadu EU se nelíbí, že podnikatelé, kteří chtějí provozovat frenčízu společnosti BurgerKing, musí prodávat Whopper a také hranolky."
Holub
Google skutečně zneužívá své postavení, podle mého názoru dokonce velmi agresivně. Donedávna jsem používal postarší android. V době koupě to ale byla vlajková loď Sony, takže žádný lowend. Vzhledem k tomu, že jsem využíval dost dalších aplikací, byl postupně problém s jakýmkoliv upgradem. (Určitě znáte hlášku "Nedostatek místa v úložišti") Byla jediná cesta, jak něco upgradovat. Znamená to zrušit aktualizace všech předinstalovaných a často nepoužívaných aplikací Google a vypnout automatickou aktualizaci. Bohužel v okamžiku, kdy začnete aktualizovat alternativní a používané aplikace, začnou se stahovat a aktualizovat i ty, které jste doposud třeba ani nepoužili (Disk, Hry Google play, Časopisy Google ply, Knihy Google play, Zprávy a počasí atd.)
Takže podle mě je na čase, aby si konečně uživatel mohl vybrat co nu zaplní paměť mobilu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze