Aplikace Google Allo je konečně venku: vyzkoušejte ji také

12

Před pár týdny jsme se dočkali nové aplikace Googlu Duo, která slouží pro videohovory. Teprve dnes se však dočkáváme druhé, pro nás zajímavější, aplikace – messengeru Google Allo. Allo je v podstatě vylepšený Hangouts a prakticky i jakási náhrada za něj. Nabídnout může mnoho způsobů, kterými ozvláštňuje psanou komunikaci a v některých případech vám v ní i pomůže. Ať už formou velmi dobrého vyhledávání či navrhováním odpovědí.

Duo i Allo byly představeny ne letošním Google I/O, ale až nyní jsme se dočkali uvedení obou aplikací na trh. Allo je počínaje dnešním dnem oficiálně ke stažení pro Android a iOS. Bohužel jej čeští uživatelé oficiální cestou z obchodů v době vydání tohoto článku stáhnout nemohou. Netrpěliví uživatelé Androidu si alespoň mohou pomoci stažením APK na tomto odkazu.

TIP! Google Allo: nová aplikace, která to odkecá za vás

Aplikace se učí z vašeho používání a nemusíte díky ní například odbíhat od konverzace s kamarádem kvůli cestě do zahraničí, abyste zkontrolovali třeba čas odletu. Všechny informace, rady a doporučení totiž najdete přímo v aplikaci. Jednoduchým dotazem přímo v Allo můžete zjistit, kdy vám odlétá letadlo a rovnou dostanete i doporučení na levný hotel ve vaší destinaci či seznam restaurací, které stojí za návštěvu.

Už to není jen o textu

V dnešní době už však není komunikace v chatu pouze o psaném textu. Nyní posíláme spoustu emotikonů, fotek, videí či samolepek. Právě lepší vyjádření se ve vašich zprávách je pro Allo skutečně velmi důležité. Pokud chcete například „říct“ něco potichu či naopak zakřičet, stačí zatáhnout tlačítko „odeslat“ nahoru nebo dolů a text zprávy změní podle tahu svou velikost. Posílané fotografie můžete před odesláním upravit vlastními nápisy či nákresy a vývojáři se spojili i s několika umělci, aby přinesli do aplikace více než 25 originálních samolepek.

Google Allo

Zatím nedostaneme vše

Bohužel nám jako vždy brání náš jazyk ve využití aplikace naplno. V tuzemsku nemůžeme zatím využívat zajímavou funkci Smart Reply, díky které lze reagovat na zprávy, aniž byste napsali jediné slovo. Na otázku „Jsi připraven?“ můžete kamarádovi odpovědět rychle „Ano“ pouhým jedním klepnutím v aplikaci. Odpovědi vám ovšem navrhuje rovněž i na fotky. Někdo vám pošle fotografie svého mazlíčka a Allo vám automaticky navrhne odpovědi typu „Awww, ten je roztomilý! :)“. Samozřejmě i Smart Replay se od vás postupem času učí, takže vám časem přestane v návrzích nabízet „lol“, jelikož raději používáte v konverzacích „haha“. Jedná se rozhodně o velmi zajímavou a relativně originální funkci, ovšem otázkou zůstává, zda se jí vůbec nikdy dočkáme v češtině.

Google Allo

Google Asistent na palubě

Allo je první aplikací, ve které si můžeme vyzkoušet Googlem opěvovaný Google Asistent, který představuje jakousi evoluci stávající služby Google Now. Díky němu si můžete povídat s Googlem kladením dotazů, čímž ušetříte mnoho času. Nemusíte tedy opouštět aplikaci, abyste našli adresu, nasdíleli oblíbené YouTube video či vybrali restauraci. Asistent je vám k dispozici přímo v chatu aplikace. Stačí na začátku zprávy připsat @google, čímž lze přizvat Asistenta do diskuze, případně s ním konverzovat samostatně. I zde funguje učení se vašim zvykům, takže čím častěji Asistent používáte, tím víc zná vaše preference.

Google Allo

A k čemu všemu lze Google Asistent přesně využít?

  • Získat můžete nejnovější informace o věcech, které vás zajímají – zprávy, počasí, doprava, sport nebo odlet vašeho letadla. Asistent vás o nich může denně informovat zcela automaticky bez vašeho přičinění.
  • Pomocí Asistent je možné najít i obchody ve svém okolí – lékárny, bankomaty, banky, čerpací stanice, potraviny a další.
  • Naplánovat si můžete dokonce i celý výlet přímo v aplikaci. Prozkoumejte destinace, lety a hotely společně s vašimi přáteli. Asistent vám pomůže najít obrázky z místa a nechá vás nahlédnout do interiéru restaurace. Také můžete v chatu překládat fráze mezi více než 100 světovými jazyky.

Asistent se má v následujících měsících dostat i do více aplikací a služeb od Googlu a usnadnit používání vašeho telefonu. Bohužel však rozumí prozatím již tradičně pouze anglicky, ale v budoucnu se samozřejmě plánuje s rozšiřováním podpory více jazyků.

Soukromí zaručeno

Poslední velmi zajímavou funkcí je nepochybně anonymní režim. Nejen že jsou všechny konverzace v Allu šifrovány pomocí technologií Transport Layer Security, ale konverzovat můžete rovněž ve speciálním anonymním režimu – podobný znáte z prohlížeče Chrome. Zprávy odeslané v anonymním režimu mají tedy end-to-end šifrování, diskrétní notifikace a po čase vše hezky zmizí.

Google Allo

Aplikace Google Allo je k dispozici pro Android a iOS a v následujících dnech by měla být dostupna pro uživatele po celém světě.

Stáhnout Google Allo

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Zdroje: czechrepublic.googleblog.com, engadget.com

Diskuze ke článku
Mirek
Tedy pane Šrajere, sice vím, že na technickém webu jde pravopis často stranou, ale "SoukromÝ zaručeno" je fakt hnus!
Michal Šrajer
Omlouvám se a díky za upozornění. Článek byl psán ve spěchu a nějak nám tato chybka utekla (což chybu samozřejmě neomlouvá). Budu raději dělat sám ještě další kontrolu navíc před vydáním, pro jistotu. Ještě jednou děkuji :)
Mirek
OK, o nic nejde, každý dělá chyby. Jen mi to prostě trhalo oči ;-) Je příjemné vidět, jak rychle jste zareagoval.
Kamil Valušek
Kamil Valušek
Tak když už jsme u toho pravopisu: můžete kamarádovY odpovědět ;)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze