EU pracuje na odstranění geolokační blokace online služeb

6

Pokud využíváte služby Netflix, Amazon Prime a další, jistě jste již narazili na problém s geolokační blokací. Například pokud chcete vycestovat za hranice a užívat si výhod předplatného, narazíte, protože předplatné není platné pro jinou zemi. Evropská unie právě pracuje na tomto odstranění v rámci všech účastnických zemích.

Evropská unie pracuje na návrhu zákona, který by měl eliminovat geolokační blokaci většiny online služeb, které nabízí svůj obsah ke sledování či poslechu. V současné době je pravidlo takové, že předplatné pro danou službu platí jen v ní, po vycestování za hranice máte smůlu a územní blokace vám přehrávání obsahu zamezí. To by se však v průběhu roku 2018 mělo změnit.

TIP: Roamingové příplatky v EU od 15. června končí

Netflix

EU chce, aby všechny členské země měly možnost předplatné sdílet, zákon má tedy veškerá podobná omezení ukončit. Prozatím není jasné, jestli se do dohody připojí i Velká Británie, která již odsouhlasila odchod z Evropské unie.

Nový zákon však nepočítá s tím, že by se měla nabídka pro jednotlivé země sdílet napříč celou EU, respektive nadstandardní obsahová složka dané země i nadále sdílená nebude. Výhodou tedy bude „pouze“ to, že obsah uložený v domovské zemi budete moci přehrát i za hranicemi.

Zdroje: 9to5mac.com, gsmarena.com

Diskuze ke článku
0pet
Nejdůležitější věc kterou by unie měla hlavně začít diktovat jsou platy a stanovit minimální mzdu s cílem dorovnat nás s Německem
Libor A.
Jen drobná formulační poznámka: EU žádní zákony nepřijímá, buď je to směrnice, kterou musí do svého právního řádu implementovat všechny členské země, nebo je to nařízení, které má okamžitou platnost.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze