Duel: Samsung Galaxy Gio vs. LG Optimus One

5

Do středečního duelu byly nominováni dva zástupci střední třídy - Samsung Galaxy Gio a LG P500 Optimus One. Podaří se mladému Galaxy Gio porazit služebně staršího konkurenta a může nabídnout uživateli něco navíc? Pojďme se na tyto smartphony více podívat a rozhodněme, který bude v duelu úspěšnější.

Do dnešního duelu jsme vybrali dva velmi podobné smartphony střední třídy – relativně nový Samsung Galaxy Gio a na trhu již nějaký čas prodávaný LG P500 Optimus One. Předem se dá podle parametrů vysledovat, že budeme mít co do činění s dosti podobnými přístroji. Brzké uvolnění updatu na Android 2.3 Gingerbread a plnohodnotná hlasová navigace Google stojí rozhodně za pozornost. Odlišnosti zde nějaké jsou, ale není jich tolik jako u jiných modelů. Samsung Galaxy Gio dostal do vínku silnější 800MHz procesor, zatímco LG nabídne vyšší kapacitu operační paměti 512 MB. Na další rozdíly se již podívejme v našem redakčním duelu.

Samsung Galaxy Gio vs. LG Optimus One – srovnání na videu

Čtěte: Recenze Samsung Galaxy Gio – šikula střední třídy

LG Optimus One a Samsung Galaxy Gio

Čtěte: Recenze LG Optimus One – Skvělá trefa do černého

1. kolo: Design a konstrukce

Posuzování designu jednotlivých modelů mobilních telefonů bývá vždy velmi subjektivní, a co se líbí někomu, nemusí se líbit jinému. Po designové stránce mají Samsung Galaxy Gio a LG Optimus One mnoho společného. Oba přístroje padnou pěkně do dlaně díky příjemně oblým hranám. Optimus One se snaží sice útočit stříbrnou linkou po bocích přístroje, která černou barevnou variantu více oživuje, ale tím to příliš nezachrání a působí poněkud běžně. Naopak při pohledu na Gio se nemohu ubránit svěžejšího, čistšího dojmu, který u mě tento smartphone vyvolal. V ruce působí o něco příjemněji a vyvolává dojem modelu vyšší třídy.

Galaxy Gio i Optimus One vsázejí na oblé hrany

Po konstrukční stránce a celkovém provedení porovnáváme smartphony, které neznají nic jiného než plast. Oba modely musím pochválit za precizní zpracování, a to i přes to, že dominantním materiálem je plast a kov zde skutečně nenajdete. Nikde nic nevrže, nejsou znát vůle, vše sedí na svém místě. LG vsází na převahu pogumovaného plastu, který ale není tolik příjemný do ruky, ale na druhou stranu nemá příliš tendenci vyklouznout z ruky a tolik se neupatlává. Gio se pogumovanému plastu zcela vyhnulo. Body navíc si získává zajímavě vroubkovaným zadní krytem, který pozitivně narušuje stereotypní zadní kryt.

Galaxy Gio a Optimus One znají pouze plast

Do čela našeho duelu po této kateogorii posílám Gio, i díky o něco menším rozměrům a výrazně nižší hmotnosti (o 27g). Stav po prvním kole máme tedy 1:0 ve prospěch Galaxy Gio.

2. kolo: Výdrž a ovládání

Hodně sledovaným parametrem u dnešních smartphonů je bezesporu výdrž. Výrobci mají v tomto směru stále co dohánět a není nic horšího, než když mobil nedožije ani večera. Jakpak jsou na tom naši soupeři? Optimus One by měl v tomto směru vítězit díky baterii o kapacitě 1 500 mAh, která je silnější o celých 150 mAh oproti Galaxy Gio. Praktické testy nám ukázaly, že při stejném nastavení obou přístrojů je na tom o něco lépe skutečně Optimus One, a to také díky pomalejšímu procesoru. Zaměřil jsem se na modelovou situaci, jak rychle bude slábnout baterie při jednom z nastavení – jas na maximum, zapnuté GPS, Bluetooth, aktivní tapeta a vypínání displeje jsem deaktivoval. Po třech hodinách v tomto nastavení hlásilo Gio 52 % kapacity baterie, LG Optimus One celých 71 %. Při běžném použití (1 hodina hovoru či internetu, několik SMS, poslech hudby) se u LG dostanete bez problémů na dva dny, v případě hlídání si připojení k Wi-Fi či vypínání telefonu na noc není vyloučeno „dožití se“ i počátku třetího dne. U Gia se smiřte spíše s tím, že již během druhého dne budete muset nabíjet.

LG Optimus One a Samsung Galaxy Gio

V ovládání nalezneme mezi soupeři určité rozdíly. LG vsází vše na čtyři hardwarová tlačítka umístěná pod samotným displejem. Mají zřetelný stisk, čímž se eliminuje nechtěné uklepnutí. Rovněž se mi jeví jako praktičtější umístění vypínacího/zamykacího tlačítka na horním okraji telefonu. U soupeře se setkáváme s jedním hardwarovým tlačítkem, které se nachází mezi senzorovými klávesami. Senzorové klávesy u Gia jsou na oko efektní, ale mohou vést během práce k nechtěným stiskům. Samsung u modelu Gio také poněkud netradičně umístil zapínací tlačítko do horní části pravého boku, kde je však méně praktické a obvyklé. Spíše bych preferoval jeho umístění jako LG.

Samsung Galaxy Gio

Duel se díky lepší výdrži a ovládání u LG srovnává, LG Optimus One vyrovnává stav na 1:1.

3. kolo: Displej a prostředí

Podívejme se na displeje našich bojovníků. Oba modely shodně disponují 3,2 palcovými kapacitními TFT displeji s rozlišením 320 x 480 pixelů. Porovnáme-li parametr zobrazení množství barev, máme již první rozdíl. Gio dokáže zobrazit 16 miliónů barev, zatímco LG pouhých 262 tisíc. Abych řekl pravdu, při pohledu na displej nepoznám rozdíl. Ačkoliv získává Gio mírně navrch zobrazením většího množství barev, LG možný útok odvrací o něco lepšími pozorovacími úhly. Zde se tedy jednoznačného rozhodnutí nedočkáme.

LG Optimus One

Prostředí obou smartphonů je ve znamení operačního systému Android 2.2 Froyo. Zatímco LG nabízí víceméně „holou“ verzi Androidu, Gio je navíc obohaceno o nadstavbu TouchWiz 3.0, která by mohla v důsledku způsobit i zpomalení pohybu v menu přístroje. To se ale naštěstí neděje, pohyb v prostředí je svižný a přehledný. Podíl na tom bude mít i přítomnost grafického akcelerátoru Adreno 200, kterým jsou vybaveny oba soupeři. Velkým pozitivem bude brzké uvolnění Androidu 2.3 Gingerbread již během několika dní/týdnů u obou soupeřů.

Vlevo tři screeny Galaxy Gio, vpravo Optimus One

V tomto kole se nedá hovořit o jasném „bodovači“, po bodu pro každého. Stav je tedy 2:2.

4. kolo: fotoaparát a videokamera

V dnešním duelu máme co do činění ze zástupci střední třídy, takže nečekejte v oblasti fotografování a videa to nejlepší. Uznávám ale, že u obou modelů kvalita snímků není zas tak špatná a nenáročného uživatele dokáže potěšit. Gio disponuje 3,2Mpx fotoaparátem s maximálním rozlišením 2048 x 1536 pixelů a různými možnostmi nastavení. Na LG nalezneme čočku rovněž se schopností pořizovat snímky v maximálním rozlišení 2048 x 1536 pixelů a nechybí také ani řada nastavení. Rozdíly můžeme spatřit v kvalitě fotografií. Na oko příjemnější a sytější barvy dokáže vykouzlit Gio, které má mírně navrch i v ostrosti a makrorežimu. Pořízení dalšího snímku u Gia je navíc rychlejší a svižnější.

Výsledné fotografie z Galaxy Gio

Výsledné fotografie z Optimus One

Horších výsledků dosahují soupeři v případě nahrávání videa. Výsledné nahrávky nejspíše nebudou tím, čím byste se chtěli pochlubit svým známým. Samsung Galaxy Gio dokáže nahrávat video v maximálním rozlišení pouhých 320 x 240 pixelů při zachycení 15 snímků za sekundu. Lehkou převahu a o trochu lepší výslednou nahrávku pořídí LG, které je schopno nahrávat video ve VGA rozlišení (640 x 480 pixelů) při zachycení 18 snímků za sekundu.

Zkušební video Gio (1,20 MB, mp4)

Zkušební video Optimus (3,92 MB, 3gp)

Mohlo by se zdát, že tu máme další nerozhodný stav, ale bod přidám Giu za lepší snímky. Přeci jen si myslím, že telefon střední třídy nebude tolik využíván na pořizování videa, ale na momentky pořízené vestavěným fotoaparátem. Proto se přikláním udělit vedoucí bod Giu, které se tak ujímá těsného vedení 3:2.

Prostředí fotoaparátu na Galaxy Gio

Prostředí fotoaparátu na Optimus One

5. kolo: multimédia a hry

Prostředí hudebního přehrávače našich dnešních Android rivalů je dosti podobné, až na jednu důležitou věc. Galaxy Gio totiž dokáže uživateli nabídnout i několik typů ekvalizéru (rock, jazz, pop,…) k dokonalejšímu poslechu, což LG ne. Gio disponuje i samostatným reproduktorem, který dokáže podat na střední třídu slušný výkon a běžného uživatele neurazí. LG to má s reproduktorem vyřešeno poněkud jinak, jako hlasitý reproduktor totiž slouží sluchátko nad displejem. V základním balení nabízí LG oproti svému soupeři i pecková sluchátka, která s jistotou neuspokojí náruživého posluchače hudby. Připojíte-li svá vlastní, jisté zlepšení tu je, ale stále to není ono. Hudební reprodukce LG mi přijde „bez šťávy“ a působí dosti syrově. Absence již zmíněného ekvalizéru tomu hodně napomáhá. Zaslouženě tedy v této kategorii získává Gio. Mrkněme i na videopřehrávače našich bojovníků. Zde lehce ztrácí Gio, nenabídne totiž jako LG podporu kodeků DivX (k aktivaci je nutná registrace skrze odkaz v přístroji). Oba modely nabídnou předinstalovaný YouTube klient a nezapomnělo se ani na FM rádio s funkcí RDS.

Vlevo tři screeny Galaxy Gio, vpravo Optimus One

Zastavme se i u samotného motoru obou soupeřů, tj. hardwarové výbavy. Oba smartphony jsou osazeny stejným procesorem Qualcomm MSM 7227, ovšem s rozdílnou frekvencí. Gio pohání procesor s taktem 800 MHz, Optimus One 600 MHz. Zatímco ve frekvenci LG ztrácí, vzápětí mírně napravuje větší operační pamětí 512 MB (Gio – 278 MB). Oba rivaly jsem podrobil následujícím testovacím programům – AnTutu System Benchmark, Linpack, Quadrant a Smartbench 2011. Na výsledky, z nichž je patrná převaha Gio, se můžete podívat v následující tabulce. Nicméně při hraní her Angry Birds Rio či Raging Thunder 2 jsem výkonový rozdíl nezaznamenal a vše bylo plynulé u obou modelů.

Výsledky provedených testů

Benchmark Samsung Galaxy Gio LG Optimus One
AnTutu System Benchmark 1 098 734
Linpack 9, 339 MFLOPS 3, 771 MFLOPS
Quadrant Standard Edition 586 418
Smartbench 2011 595/1 035 239/461

V této hodnocené kategorii připisuji bod Samsungu Galaxy Gio za lepší možnosti nastavení hudebního přehrávače, samostatný reproduktor a vyšší výkon. Nedostatek u Gia v podobě absence přehrávače avi lze rychle odstranit stažením programu z Marketu, kdežto hardwarové nedostatky u LG odstranit nelze. Stav je tedy 4:2.

6. kolo: telefonní funkce a zprávy

Telefonní funkce soupeřů plně odpovídají operačnímu systému Android a tudíž zde nenajdeme výrazné rozdíly. Standardem je vícepoložkový seznam a kvalitní synchronizace s Google účtem. Určitý rozdíl můžeme nalézt u klávesnice na psaní SMS zpráv. Gio nabízí již v základu dvě alternativy zadávání textu – Klávesnici Samsung a Swype. Klasická klávesnice Samsung vám nabídne čtyři režimy zobrazení (QWERTY, 3 x 4 a dva rámečky pro psaní rukou). V případě režimu QWERTY na šířku zamrzí jednak absence čárky, která se musí vyvolávat přes jinou funkční klávesu a dále i klávesa nastavení po pravé straně v blízkosti mezerníku. Zde jsem se dopouštěl často nežádoucích překlepů. LG má toto lépe vyřešeno a čárku nabízí vlevo od mezerníku. Problémem může být pro někoho menší mezerník, takže zejména zpočátku před navyknutím na jeho rozměry se nevyvarujete občasným překlepům.

Klávesnice: vlevo Galaxy Gio, vpravo Optimus One

V tomto kole udílím bod LG, neboť mám lepší subjektivní pocit z klávesnice. Psalo se mi na ní přeci jen o něco lépe, rychleji a pohodlněji. Ačkoliv Gio nabídne již předinstalovanou klávesnici Swype (u LG nutné stáhnout aplikaci SlideIT z Android Marketu), LG zase na oplátku při QWERTY režimu nabízí čárku již v základním zobrazení a tudíž budete při psaní o trochu rychlejší. Stav po šestém kole 4:3.

7. kolo: organizační a datové funkce

A máme tu před sebou závěrečné kolo, kterým by mohl LG Optimus One vybojovat spravedlivou remízu. Nebude to mít ale lehké. Oba rivalové nabízejí již předinstalovanou aplikaci ThinkFree Office pro editaci, tvorbu a úpravu textů, tabulek a prezentací. Problém nebudete mít ani s PDF dokumenty. Rovněž nečekejme rozdíly v dalších organizačních funkcích. Propracovaný kalendář, kalkulačku s funkcemi navíc, poznámky, to vše zvládnou oba přístroje na jedničku.

Vlevo tři screeny Galaxy Gio, vpravo Optimus One

Datová výbava soupeřů nám rozuzlení souboje nejspíše nepřinese. Telefony jsou vybaveny několika technologiemi pro přístup na internet – GPRS, EDGE, 3G, HSDPA (až 7,2Mbps) či Wi-Fi 802.11 b/g/n. Nechybí ani aktivace Wi-Fi hotspotu pro sdílení mobilního připojení. Vestavěný prohlížeč dokáže uspokojit potřeby snad každého uživatele a pokud byste hledali rozumnou alternativu, doporučuji Operu Mini 6.

Oba smartphony mají stejný internetovým prohlížeč

V závěrečném kole si smartphony spravedlivě poberou po jednom bodu a bodový stav se nám zastavuje na hodnotě 5:4 ve prospěch Samsungu Galaxy Gio.

Vítěz a poražený: Samsung Galaxy Gio o prsa vítězí

Souboj dvou velmi podobných smartphonů nakonec končí těsným prvenstvím Samsungu. Hodnocení některých kategorií nebylo skutečně příliš snadné a spíše vycházelo ze subjektivních pocitů, než ze zásadních hardwarových či softwarových odlišností. Hlavní rozdíly spočívají v taktovací frekvenci procesoru, počtu zobrazení barev, lepším fotoaparátu u Samsungu a vyšší kapacitě baterie u LG.

Samsung Galaxy Gio

Samsung Galaxy Gio mi přeci jen subjektivně připadá designově povedenější a vyvolává navenek dojem dražšího modelu. Současně je znát i o něco menší hmotnost. Mojí pozornost si získalo i kvalitnějším zvukovým výstupem. Zodpovědně mohu říci, že i přes výsledné hodnocení neuděláte chybu ani s jedním modelem a v zásadě budete s oběma spokojeni. Oba totiž patří ve střední třídě v poměru cena/výkon k tomu nejlepšímu a běžnému uživateli dokáží plnohodnotně posloužit ke spokojenosti. Za rozumnou cenu pohybující se u obou modelů v blízkosti 5 000 Kč získáte kvalitní mobilní telefony.

Rád bych se ještě zastavil u samotné ceny za které se dají oba přístroje v internetových obchodech pořídit. LG Optimus One si například můžete koupit až o 1 000 Kč levněji, ale v případě smíření se s distribucí, která není oficiálně určená pro český trh. Telefon je v takovém případě skutečně levnější, ale může se stát, že se dostanete do potíží v případě reklamace. Rozhodnutí o tom, zda si pořídit dražší oficiální českou distribuci či ne, již ponechám na vás čtenářích. Každopádně doporučuji si před koupí svého budoucího smartphonu vše pečlivě rozmyslet a nekoukat jen po nejnižších cenách, ale více po seriózním ověřeném prodejci.

LG Optimus One

Technické parametry Samsung Galaxy Gio S5660

Kompletní specifikace
Konstrukce110,5 × 57,5 × 12,2 mm, 102 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,2" (320 × 480 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), , autofocus, video: 320 × 240 px, 15 FPS
ChipsetQualcomm S1 MSM7227, CPU: 1×800 MHz, GPU: ano
PaměťRAM: 278 MB, vnitřní paměť: 158 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.2
Akumulátor1 350 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2011, 2 940 Kč

Čtěte: Recenze Samsung Galaxy Gio – šikula střední třídy

Technické parametry LG P500 Optimus One

Kompletní specifikace
Konstrukce114 × 59 × 13 mm, 129 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,2" (320 × 480 px)
Fotoaparát3 Mpx (2 048 × 1 536), , autofocus, video: 640 × 480 px, 18 FPS
ChipsetQualcomm S1 MSM7227, CPU: 1×600 MHz, GPU: Adreno 200
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 170 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.3
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostříjen 2010, 2 290 Kč

Čtěte: Recenze LG Optimus One – Skvělá trefa do černého

Diskuze ke článku
mirco
neviem preco ale ten stavovy riadok my u LG OO bije strašne do očí samsung to ma lepšie vyriešene
ripind
cha cha..že srovnám xxx s LG GALAXY GIO.Snad Samsung GALAXY GIO.Pán to asi čte z nějakého prapodivného plátku...
Mr Blaza
Dobrý den,
myslím že vaše recenze Samsungu Gio vs. LG Optimus One je zbytečná. Na začátku říkáte že LG stojí cca o 2 tisíce míň - je ale asi o půl roku starší než Gio... Na začátku stál kolem 6-ti tisíc. Objektivnější by byla recenze například LG Optimus One vs. Samsung Galaxy Ace.
Zetr
Ahoj, pěkně udělaná recenze chválim. Mě pomohla vybrat tel. pro přítelkyni a v tuto chvíly je cena obou přístrojů stejná, tedy u mého prodejce 3900kč. Jen tak dál držim palce!!! Víc srovnávacích videotestů jsou super!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze