Duel: Samsung Galaxy A51 vs. Realme 7 Pro

25
Duel: Samsung Galaxy A51 vs. Realme 7 Pro
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Dnešní duel porovná blízké konkurenty ze střední třídy s cenou kolem 8 tisíc korun
  • Oba se chlubí čtveřicí fotoaparátů nebo velkými AMOLED displeji
  • Shoda panuje také v případě vnitřního úložiště či selfie fotoaparátů

Od vstupu značky Realme na trh ještě neuběhl ani jeden rok, přesto o tomto výrobci slyšíme takřka na každém kroku. Masivní nástup znamená, že má Realme zástupce téměř ve všech segmentech, především pak ve střední třídě. Tam se samozřejmě střetává se zaběhnutou konkurencí, která musí čelit poměrně agresivním cenám, které Realme nasazuje. To je další z mnoha výzev pro Samsung. Ten má ve střední třídě osvědčený model Galaxy A51, kterému se celosvětově daří. Přímo proti němu však nově nastupuje Realme 7 Pro.

Samsung Galaxy A51 a Realme 7 Pro

Znamená Samsung sázku na jistotu, nebo se vyplatí spíše novinka Realme 7 Pro? Na tuto otázku zodpoví dnešní srovnání, ve kterém se primárně zaměříme na vzájemné odlišnosti telefonů.

Samsung Galaxy A51 Realme 7 Pro
rozměry 158,5 × 73,6 × 7,9 mm 160,9 × 75,4 × 8,7 mm
hmotnost 172 gramů 182 gramů
displej AMOLED; 6,5", 405 PPI AMOLED; 6,4", 411 PPI
stereo reproduktory ne ano
procesor Exynos 9611 Snapdragon 720G
operační paměť 4 GB 8 GB
interní paměť 128 GB 128 GB
hlavní fotoaparát 48 Mpx, f/2.0 64 Mpx, f/1.8
ultraširokoúhlý foto. 12 Mpx, f/2.2, 123° 8 Mpx, f/2.3, 119°
makro fotoaparát 5 Mpx, f/2.4 2 Mpx, f/2.4
portrétní fotoaparát 5 Mpx, f/2.2 2 Mpx, f/2.4
čelní fotoaparát 32 Mpx, f/2.2 32 Mpx, f/2.5
baterie 4 000 mAh 4 500 mAh
nabití 0 % až 100 % 145 minut 36 minut
cena 8 999 Kč 7 999 Kč
Samsung Galaxy A51 a Realme 7 Pro

Vzhled a konstrukce

Oba telefony vypadají z čelní strany takřka stejně. Odlišnosti lze najít na bocích a zádech, kde se každý výrobce snaží prezentovat po svém. Líbí se vám spíše matnější záda, na kterých ale také ulpívají otisky prstů? Bude vaší volbou Realme. Jestli máte raději geometrické tvary a lesk, osloví vás Samsung. Na bocích je například odlišné rozložení prvků. Realme má tlačítka regulující hlasitost nalevo, Samsung vpravo. Jakožto pravákovi mi více vyhovuje Samsung. Jde ale spíše jen o zvyk, o čemž jsem se přesvědčil při každodenním používání obou zařízení.

Mobily mají jen plastovou konstrukci, tedy rám a zadní stranu. Samsung však při uchopení do ruky působí obyčejněji a levněji. Realme se snaží budit dojem hodnotnějšího telefonu. Do ruky padnou oba velmi dobře. Za vším hledejme rozměry, které jsou takřka identické, totéž platí o hmotnosti. Drobný rozdíl lze zpozorovat u tloušťky. Galaxy A51 je tenčí a vypadá ve výsledku i o něco lépe. Kvalita zpracování je u plastových telefonů rovněž podobná, ale zatímco ze Samsungu občas při intenzivní snaze vyloudíte nežádoucí zvuk, Realme je hrdě tiše.

Po první části přidělíme férový oběma. Konstrukci mají oba plastovou a vzhled každý originální.

Stav po prvním kole: 1:1

Displej

Vzácná shoda panuje také kolem displejů. V obou případech se budete kochat AMOLED panelem s 6,5", respektive 6,4" úhlopříčkou. Ve střední třídě jde o nadprůměrné displeje s Full HD+ rozlišením a pouze drobným zásahem v podobě průstřelu pro čelní fotoaparát. Liší se umístění, a především velikost průstřelu. U Realme má průměr 4 milimetry, Samsung zabojoval a průstřel má jen 3 milimetry. Displeje nabízí krásně syté barvy a skvělé podání černé. Drobné odchylky v podání barev jsou však na pořadu dne. Když dáte telefony vedle sebe, má věrnější barvy Realme. Díky použité technologii se rovněž můžete spolehnout na funkci Always-on a zde jsou opět nepatrné, ale pro někoho podstatné, rozdíly. Samsung nabízí nejen barevné zobrazení režimu Always-on, ale i podrobnější nastavení.

Samsung Galaxy A51 a Realme 7 Pro

Přímo do displeje mají oba telefony integrovánu optickou čtečku otisků prstů. Ta ani v jednom případě není 100% spolehlivá, ale aktuálně se nebojím její funkčnost označit jako velmi dobrou. Zhruba v 8 z 10 případů čtečka zareaguje promptně a dojde k odemčení smartphonů. V tomto ohledu si soupeři nemají co závidět. Odlišnosti nehledejte ani v ochranném sklu, v obou případech je nasazeno Gorilla Glass 3.

Souboj je tak nadále vyrovnaný, ale přesnějšími výpady si bod vybojoval Samsung. Především za menší průstřel a propracovanější funkci Always-on.

Stav po druhém kole: 2:1

Zvuk

Pro vítězství ve třetím kole si jde hlasitě Realme, doslova. Láká na stereo reproduktory, jeden nad displejem, druhý na spodní hraně. Tomu Samsung s jedním reproduktorem na spodní hraně rozhodně nedokáže konkurovat. Zvukové podání má Realme mnohem lepší.

Samsung Galaxy A51 a Realme 7 Pro

Na jednoznačném bodu pro Realme nic nezmění ani výstup do sluchátek, neboť 3,5mm jack mají oba rivalové.

Stav po třetím kole: 2:2

Výkon

Pokud jste se podívali na tabulku specifikací, možná tušíte, že čtvrté kolo bude jednoznačné. Realme nasazuje mnohem výkonnější procesor a rovnou dvojnásobnou porci operační paměti. Výkon je tedy jasně na straně čínského reprezentanta a nebojím se říci, že Samsung v tomto ohledu vypadá jako chudý příbuzný. Dokazuje to například i AnTuTu, kde Realme dosáhlo na 284 tisíc bodů, zatímco Samsung si připsal jen 183 tisíc bodů. V oblasti úložného prostoru se již vše vrací ke shodě, což znamená 128GB paměť a podporu paměťových karet.

Samsung Galaxy A51 a Realme 7 Pro

Čtvrté kolo vyznívá zcela jednoznačně pro Realme 7 Pro, které je jasnou volbou pro ty, kteří hledají co nejvyšší výkon, například pro náročné hry.

Samsung Galaxy A51 Realme 7 Pro
AnTuTu 184 413 283 659
3DMark 818 780
Geekbench 346 / 1 307 568 / 1 758

Stav po čtvrtém kole: 2:3

Výdrž a nabíjení

Kapacity baterií jsou odlišné. Galaxy A51 si vystačí se 4 000mAh baterií, Realme 7 Pro má kapacitu 4 500 mAh. Při běžném používání však rozdíl ve výdrži příliš nezaznamenáte. Oba mobily je nutné nabíjet spíše každý večer, a to při středně náročném používání. Po přibližně 12 hodinách zbývá Samsungu cca 25 % kapacity baterie, Realme se pohybuje lehce nad hranicí 30 %.

Samsung Galaxy A51 a Realme 7 Pro

Zásadní odlišnost vidíme u nabíjení. Galaxy A51 podporuje pouze 15W nabíjení a k úplnému dobití dojde za 2 hodiny a 25 minut. Realme vytahuje opravdu velmi těžký kalibr, neboť se „kamarádí“ s 65W dobíjecím adaptérem a k úplnému nabití mu stačí 36 minut, tedy o téměř 2 hodiny méně.

Po výkonu tu máme další kolo, které zcela jednoznačně vyhrává Realme 7 Pro. Výdrží sice neoslní, ale energii dočerpá za pár minut.

Stav po pátém kole: 2:4

Fotoaparáty

Na zadních stranách telefonů najdeme poměrně velké moduly, ve kterých se ukrývá vždy čtveřice fotoaparátů. Samsung si připisuje první malé plus za to, že jeho modul téměř nevystupuje nad okolní povrch, přestože má tenčí konstrukci. Nepřekvapí ale, že po stránce schopností nabízí Samsung i Realme shodné fotoaparáty. Máme zde hlavní snímač, ultraširokoúhlý objektiv, makro fotoaparát a portrétní snímač.

Samsung Galaxy A51 a Realme 7 Pro

U Galaxy A51 dostanete 48megaixelový hlavní snímač, Realme 7 Pro kontruje 64megapixelovým. Pro srovnání jsme používali automatický režim, a v praxi tak získali 12megapixelové, respektive 16megapixelové u Realme. Výsledky jsou až překvapivě rozdílné. Realme se může pochlubit reálnějším barevným podáním, ale především i ostrostí a prokreslením detailů. Velmi dobře je to vidět na vzdálenějších objektech, typicky fasádách domů či kmenech stromů, na kterých se kresba Samsungu slévá, zatímco Realme se snaží zachytit co nejvíce detailů. Situace se srovnává u ultraširokoúhlých fotografií, avšak zde jsme čekali více od Samsungu, neboť má objektiv s 12 megapixely, zatímco Realme jen s 8.

První snímek u všech fotografií v tomto článku (posuvník úplně vpravo) patří Samsungu Galaxy A51, druhý pak Realme 7 Pro (posuvník umístěn vlevo).

Noční snímky působí obtíže oběma, avšak při troše snahy a alespoň pouličním osvětlení lze získat ucházející fotografii. Makro fotografie jsou použitelné v obou případech, ale o něco lépe vypadají od Samsungu, neboť zde máme 5megapixelové oproti 2megapixelovému rozlišení.

Čelní fotoaparát má u Samsungu i Realme 32megapixelové rozlišení a výraznějších rozdílů si nevšimnete. V obou případech platí, že pro sdílení selfies jsou více než dostatečně kvalitní.

Záznam videa definitivně rozhodně, ke komu poputuje další bod. Bude to Realme 7 Pro, které se chlubí věrnými barvami i lepší plynulostí. Oproti Samsungu navíc dokáže zaznamenat video ve Full HD rozlišení s 60 snímky za vteřinu.

Stav po šestém kole: 2:5

Prostředí

Samsung i Realme využívají služeb Androidu 10 a vlastní nadstavby. U Samsungu jde o One UI, Realme disponuje Color OS. Právě v nadstavbách je rozdíl, především v grafické podobě i přehlednosti. V tomto ohledu jsou jasně vidět zkušenosti Samsungu, který už ví, co uživatelé skutečně potřebují. Jeho prostředí je na první pohled přehlednější, v nastavení se i lépe zorientujete. Perfektní jsou nápovědy v každém nastavení, které vás mnohdy navedou k cíli rychleji než například hledání za pomoci zadání konkrétního termínu. Jako benefit lze Samsungu připočíst i optimalizaci pro ovládání jednou rukou. Nadvládu v tomto kole Samsung stvrzuje i novějšími bezpečnostními záplatami, byť je jeho září jen o měsíc aktuálnější než srpen u Realme.

Stav po závěrečném sedmém kole: 3:5

Zhodnocení duelu

Dnešní srovnání má poměrně jednoznačného vítěze – nové Realme 7 Pro, které v sedmi kolech ukořistilo hned 5 bodů a poráží Samsung Galaxy A51 minimálně rozdílem třídy. Realme 7 Pro je komplexně vybavený telefon, který konkurenci zatlačí výkonným hardwarem, kvalitním displejem a především neuvěřitelně rychlým nabíjením. Za konkurencí nováček zaostává snad jen v prostředí, avšak na to si lze po nějakém čase zvyknout. Výraznější slabiny rozhodně nemá. Vyložené nedostatky ale nelze najít ani u Samsungu Galaxy A51, i když oproti Realme je to mobil ve všem spíše průměrný.

Pokud by snad o vítězství Realme 7 Pro přeci jen někdo měl pochyby, může se do srovnání připočíst ještě cena. Samsung Galaxy A51 pořídíte z oficiální distribuce za necelých 9 tisíc korun, Realme 7 Pro může být vaše o tisíci korunu levněji. Po této informaci již není pochyb, že Realme 7 Pro aktuálně spolehlivě kraluje v kategorii smartphonů do 8 tisíc korun.

Samsung Galaxy A51

Rozměry158,5 × 73,6 × 7,9 mm, 172 g
DisplejSuper AMOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 9611, 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:33 hodin

Realme 7 Pro 128+8 GB

Rozměry160,9 × 75,4 × 8,7 mm, 182 g
DisplejAMOLED, 6,4" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 720G, 2×2,3 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 500 mAh
Diskuze ke článku
Marhule Humule
Marhule Humule
Samsung A51 se rozhodně neprodává za necelých 9K. Už víc jak půl roku stojí s cashbackem 6,5-7K z oficiální distribuce. Nabíjení taky netrvá 2,5 hodiny jak píšete. One UI je taky někde jinde oproti nadstavbě od Realme. Další věc jsou rozměry a hmotnost. A51 rozhodně padne líp do ruky, je lehčí, menší a přitom má větší displej. Neříkám že by byla A51 nejlepší v poměru cena/výkon, to určitě ne. Je to pořád Samsung, který je prostě dražší než čínská konkurence. Schválně si ale zkuste dát laikovi tyto 2 telefony do ruky a už to tak jednoznačné nebude...
Lukáš Čech
Lukáš Čech
Pane Pavlíčku, opravdu jste testoval mobil A51? Tento telefon se s dodávaným adaptérem nenabíjí 2 hodiny a 25 minut, mám ho jako služební a zabere to max. hodinu a půl. Nejzajímavější je, že jste tento telefon dokonce testoval :-D :-D :-D a v samostatné recenzi uvádíte.., však se podívejte na recenzi.. ;-)
Otomar Thoma
Otomar Thoma
Samsung je ve střední třídě marný, to víme, zajímalo by mě srovnání vítěze s Xiaomi Mi 10 lite
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Tak Samsung by bral jedině Blázen v střední třídě, ve všem zaostává.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze