Samsung Galaxy A51
recenze

Samsung Galaxy A51

Oblíbené „Áčko“ ve druhém vydání
35

Samsung Galaxy A50 byl loni jedním z nejoblíbenějších telefonů jihokorejského výrobce. Zcela logicky na něj přímo navazuje letošní Galaxy A51. Inovovaná verze zmenšila rámečky kolem displeje, má nový Android a přihodila další fotoaparát na zádech. Bude to stačit na zopakování úspěchu při vyšší ceně?

V loňském roce Samsung zaznamenal velký úspěch s řadou Galaxy A. Jedním z nejvíce viditelných modelů, který se těšil a těší oblibě mezi uživateli, je Galaxy A50. Letos na něj přímo navázal Galaxy A51, který si je vědom velkého závazku a snaží se jít ve šlépějích svého předchůdce. Výrobce jakoby se snad až bál udělat nějakou výraznější změnu, novinka tak jde do boje s takřka rok osvědčeným receptem. Zafunguje i v roce 2020 kombinace atraktivního vzhledu s kvalitním displejem a současnou optikou dostatečným počtem fotoaparátů? Hranici úspěchu a neúspěchu bude zcela nepochybně ovlivňovat cena, kdy si za značku Samsung již tradičně budete muset mírně připlatit.

Samsung Galaxy A51 – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy A51

Kompletní specifikace
Konstrukce158,5 × 73,6 × 7,9 mm, 172 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 9611, CPU: 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:33 hodin
Dostupnostleden 2020,

Obsah balení

V prodejním balení nečekejte skoro nic navíc. Samotný telefon doprovází nabíječka a také USB-C kabel ke spojení s počítačem a nabíjení. Balení již doplňují pouze základní pecková sluchátka.

Samsung Galaxy A51

Konstrukční zpracování: elegán každým coulem

Rozměry telefonu se meziročně prakticky nijak nezměnily, přesto vypadá Galaxy A51 mnohem moderněji. Osobně to přisuzuji méně baculatému vzhledu, za který u předchůdce mohly větší rámečky kolem displeje. Nový Galaxy A51 působí útlým a tenkým dojmem, což potvrdí i uchopení do ruky. Drží se skutečně pohodlně. Tlačítka po pravém boku jsou v optimální výši a mají velice jistý stisk. Na opačné straně je dlouhý šuplíček pro paměťovku a dvě nano SIM karty.

Nový Galaxy A51 působí útlým a tenkým dojmem.

Jednoznačně se sice jedná o větší telefon, přesto a možná právě proto se výrobci podařilo velmi rovnoměrně rozložit 172gramovou hmotnost. Není tudíž velkým překvapením, že dominantním materiálem je plast a o nějaké vyšší odolnosti si bohužel musíme nechat zdát, což platí i pro odolnost proti vodě a prachu. Zpracování telefonu je přesto bytelné a nikde nic nevrže.

Áčková řada klade důraz na styl a zaměřuje se primárně na mladší generaci. Tomu je uzpůsobena nejen paleta dostupných barevných odstínů, ale především i celkový design zadní strany vycházející z geometrických útvarů, které jsme u Samsungu mohli prvně vidět loni na podzim u Galaxy A30s. Vzhled je tedy Samsungu vlastní a nadále vypadá dobře. Bohužel jen do doby, než telefon začnete aktivně používat. I naše světlá varianta je brzy celá od otisků prstů, šmouh a různých dalších nečistot.

Líbilo se nám
  • slot pro dvě nanoSIM karty
  • velmi dobře padne do ruky
  • pevná konstrukce
  • stylový vzhled
Nelíbilo se nám
  • bez prémiových materiálů
  • povrch těla se snadno ušpiní

Displej: působivý AMOLED

Drtivou většinu čelní strany zabírá 6,5palcový Super AMOLED displej s Full HD+ rozlišením. Meziročně došlo ke kosmetickému zvětšení o desetinu palce. Za povšimnutí stojí, že výřez byl nahrazen poměrně malým, a tudíž méně nápadným, průstřelem pro čelní fotoaparát. Displej snese ta nejpřísnější měřítka a ve své třídě patří k tomu lepšímu. Líbí se nám jeho skvělá čitelnost, dobře fungující automatická regulace jasu i režim Always-On. Jeho přítomnost dává alespoň částečně zapomenout na chybějící informační diodu.

Samsung Galaxy A51

Ochranu má na starost sklíčko Gorilla Glass. Přímo do displeje je zasazena čtečka otisků prstů. Jde o optickou variantu, která nefunguje zcela spolehlivě, avšak po nějaké době zjistíte, jak přesně a intenzivně prst přikládat. Na druhou stranu bychom zde již rádi viděli nějaký pokrok a u telefonu za téměř 10 tisíc korun očekávali plně fungující řešení.

Samsung Galaxy A51
Líbilo se nám
  • Always-On
  • velký a jemný displej
Nelíbilo se nám
  • postrádáme informační diodu

Zvuk: klasicky a hlasitě

Galaxy A51 se nachází ve střední třídě – to znamená, že zvukově nelze čekat zázraky. Důležité je, že reproduktor na spodní hraně je dostatečně hlasitý a nepřeslechnete jej. Do segmentu střední třídy ještě naštěstí nedorazila vlna odstraňování 3,5mm jacku, snadno si tak připojíte i vlastní sluchátka. Základní pecky výrobce přihodil i do prodejního balení, avšak kvalitou vás nijak neuchvátí. Lze je však použít k handsfree volání.

Samsung Galaxy A51
Líbilo se nám
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: zbytečné šetření

V útrobách telefonu se vylepšovalo jen decentně: nasazen je procesor Exynos 9611, který svým výkonem rozhodně neoslní a většina konkurence nabízí schopnější řešení. Na českém trhu jsme si navíc zase jednou vylosovali Černého Petra v oblasti operační paměti. Galaxy A51 totiž může mít klidně 8GB RAM, případně alespoň 6 GB, ale bohužel, nám Samsung přiřknul jen 4 GB, což u telefonu za skoro 10 tisíc vskutku není mnoho. Výsledný výkon je tak spíše podprůměrný a nejnáročnější hry na nejvyšší detaily plynule neběží. Reputaci si smartphone spraví slušnou 128GB pamětí, ze které je po zapnutí zhruba 115 GB volných. Komu by to nestačilo, má možnost využít paměťovku (max. 512 GB).

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • slušná interní paměť
Nelíbilo se nám
  • slabší procesor
  • malá operační paměť

Výdrž baterie: nepřekvapující klasika

Zcela beze změny zůstala baterie, Samsung i u novinky nasadil 4 000 mAh. Je to dnešní slušný průměr a výdrž tomu odpovídá. Jeden celý den je pro telefon hračkou, dva dny již metou vcelku vzdálenou, kdy budete muset omezit aktivní používání, případně telefon svěřit do rukou úsporného režimu. Nabíjení může probíhat maximálně výkonem 15 W, což přesně odpovídá výrobcem dodávané nabíječce. K úplnému nabití je zapotřebí zhruba hodinka a půl. Bezdrátové nabíjení je v této kategorii zatím funkcí nevídanou a chybí i v tomto případě.

Samsung Galaxy A51
Líbilo se nám
  • solidní kapacita baterie

Konektivita: nač si vzpomenete

Galaxy A51 dostal do vínku plnohodnotnou konektivitu. Můžete se proto těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, přičemž k dispozici je rychlostní kategorie 12, což znamená teoretickou rychlost stahování až 600 Mb/s. LTE vám pofrčí na obou vložených nanoSIM kartách. Dostalo se také na Wi-Fi s podporou standardu ac. Nechybí ani Bluetooth ve verzi 5.0 či NFC. V dané kategorii je pak USB-C již samozřejmostí. Při toulkách světem se můžete spolehnout na přítomnost GPS, GLONASSu a BeiDou. Lokalizace vaší polohy trvá několik málo vteřin.

Líbilo se nám
  • USB-C
  • NFC

Fotoaparát: jedna čočka navíc

Na zadní straně je dost možná nejviditelnější změna, byť ve výsledku nijak důležitá. Letos zde totiž napočítáme hned čtveřici fotoaparátů. Hlavní snímač má vysoké 48megapixelové rozlišení, ale běžně pořizuje 12megapixelové fotografie, a to velmi vysoké kvality. Telefonu svědčí dostatek světla, ale ani interiéry nečiní problém, pokud máte pevnou ruku. Líbí se nám barevné podání i celková ostrost. K dokonalosti chybí optická stabilizace obrazu.

Samsung Galaxy A51

Druhý fotoaparát s 12 megapixely je ultraširokoúhlý se záběrem 120°. Vysoké rozlišení dělá divy a i tyto snímky oku lahodí. Ačkoliv jsou okraje již samozřejmě mírně deformované, barevné podání a zejména ostrost je na vysoké úrovni. Vysoké rozlišení je zde skutečně důležité, na což poukázalo i naše srovnání s Galaxy M21, který má sice také ultraširokoúhlý fotoaparát, ovšem s nižším rozlišením.

Ukázkové fotografie

Zbylé dva fotoaparáty jsou 5megapixelové, což znamená jediné – žádný z nich není teleobjektivem. Jeden má na starost makro snímky od 4 centimetrů, druhý práci s hloubkou ostrosti.

Makro fotoaparát

Hlavním fotoaparátem můžete natočit video až ve 4K se 30 snímky za vteřinu. Kvalita je v rámci své třídy ucházející, a to po obrazové i zvukové stránce. Trošku zamrzí, že ani při nižším rozlišení nelze docílit plynulejšího videa s 60 FPS.

Samsung Galaxy A51 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Samsung Galaxy A51 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Zbývá nám ještě fotoaparát na čelní straně, který vás se svými 32 megapixely potěší. Selfies totiž budou takřka vždy vypadat velmi dobře.

Ukázkové fotografie z čelního fotoaparátu: vlevo bez roušky, vpravo s rouškou
Líbilo se nám
  • ultraširokoúhlý objektiv
  • kvalitní 48megapixelový snímač
Nelíbilo se nám
  • chybí video s 60 FPS

Software: spolehlivé One UI

I přes průměrný hardware dokáže telefon vynikat skvělým chodem prostředí Androidu 10 a nadstavby One UI 2.0. Zde skutečně nemáme takřka co vytknout, optimalizace se výrobci podařila. Když k tomu připočteme celkovou přehlednost a snadné ovládání nadstavby od Samsungu, máme zde poměrně cenný trumf. Samsung by jen mohl u nového telefonu zapracovat na aktualizacích: bezpečnostní záplaty z února nás nepotěšily.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • příkladná optimalizace

Zhodnocení a konkurence

Samsung si je očividně vědom, že loni se s Galaxy A50 trefil do černého a zdráhá se, nebo snad ani nechce, něco měnit. To mu na jednu stranu nelze mít za zlé, na straně druhé však stojí dvě nepříjemnosti. Tou první je fakt, že konkurence nespí, tou druhou, že Samsung meziročně zdražil. Galaxy A51 se prodává za 9,5 tisíce korun a ačkoliv nás v žádné kategorii vyloženě nezklamal, v některých bodech bychom očekávali přeci jen více. Zejména procesor, operační paměť a fotoaparáty jsou poněkud za očekáváním.

Zatopit Samsungu může Xiaomi Mi 9. Je sice starší, ale má lepší fotoaparáty, vyšší výkon a například i bezdrátové nabíjení. Dražší je přitom jen o pár set korun.

Xiaomi Mi 9 6 GB RAM

Rozměry155 × 75 × 7,6 mm, 173 g
DisplejSuper AMOLED, 6,39" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 2×2,84 GHz + 2×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB / 128 GBne
Akumulátor3 300 mAh

Konkurencí může být i o něco levnější Huawei nova 5T, který má výkonnější procesor a větší operační paměť.

Huawei nova 5T

Rozměry154,3 × 74 × 7,9 mm, 174 g
DisplejTFT IPS, 6,26" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 980, 8×2,6 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor3 750 mAh

Závěrem zmiňme ještě o zhruba tisícovku levnější Realme X2 s výkonnějším procesorem, dvojnásobnou RAM a svižnějším nabíjením.

Realme X2

Rozměry158,7 × 75,2 × 8,6 mm, 182 g
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 730G, 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:14 hodin
samsung-galaxy-a51
Klady
  • moderní vzhled
  • tenká konstrukce se dobře drží
  • velmi dobrý AMOLED displej
  • 128GB interní paměť
  • kvalitní hlavní a ultraširokoúhlý fotoaparát
  • dobře optimalizované prostředí
  • slot pro dvě SIM karty i paměťovku
Zápory
  • pouze plastové materiály
  • chybí zvýšená odolnost
  • spíše podprůměrně výkonný procesor
  • menší operační paměť
  • neumí video s 60 FPS
Diskuze ke článku
Lukes
Dobrý den, pane Pavlíčku, mám dotaz, ve videorecenzi co paříte za hru s těma vodníma skůtrama?
Lukáš
4GB RAM za 9500Kč? strašný
Absolut NoFak
Neustálé lagovaní
není dobré na mrdaní.
Laguje to totiž tak,
že vám stresem změkme ptak.
Kulhavec
Na A51 je tedka cashback 2500,- Za 7 už to neni zas tak špatný...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze