Huawei zpytuje svědomí. Dovolí vám spustit režim vysokého výkonu

2× aktualizováno
17
Huawei zpytuje svědomí. Dovolí vám spustit režim vysokého výkonu
Fotografie: Martin Pultzner, mobilenet.cz
  • Huawei se rozhodl umožnit přístup do režimu vysokého výkonu s příchodem EMUI 9.0
  • Huawei a jeho značka Honor obhajují podvádění v benchmarcích
  • Obhajují jej tím, že umělým navyšováním výkonu si vypomáhají i ostatní výrobci smartphonů
  • 3DMark nyní ze srovnání vyřazuje některé modely výrobce

Aktualizováno 9. 9. 2018

Po nedávné aféře kolem benchmarků a umělého navyšování výkonu, ke kterému mělo docházet u některých smartphonů Huawei, přichází od výrobce další vyjádření. Společnost Huawei totiž oznámila, že se chystá uživatelům poskytnout přístup k režimu vysokého výkonu, neboť je jejich právem se zařízením nakládat, jak uznají za vhodné. Režim zvýší výkon zařízení, zároveň je však nutné počítat s vyšší energetickou náročností a tedy menší výdrží na baterii. Přístup k tomuto režimu bude dostupný s příchodem EMUI 9.0.

Aktualizováno 7. 9. 2018

Historie se opakuje a aplikace 3DMark trestá hříšníky, kteří podváděli. V minulosti to byl například Samsung Galaxy Note 3 nebo HTC One mini, tentokrát se jedná o Huawei a několik modelů. Podle 3DMark jde o Huawei P20 Pro, Huawei Nova 3 nebo Honor Play.

Stáhnout 3DMark

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Původní informace z 5. 9. 2018

Výsledky v benchmark testech jsou mnohými považovány za důležité ukazatele výkonu smartphonu a zároveň jsou často uváděny v testech jednotlivých zařízení jako způsob srovnání s ostatními. Právě z tohoto důvodu podle prezidenta společnosti Huawei, Dr. Wanga Chenglu, dochází během testů k podvádění. Také se nechal slyšet, že umělé benchmarky jsou čím dál tím více vzdálenější určení opravdového výkonu smartphonu při běžném používání.

Zvýšeného výkonu je docíleno tím, že je u testovaného smartphonu vypnuto bezpečnostní opatření zabraňující přehřátí, jakmile zařízení detekuje spuštění benchmarku. Krátkodobě vyšší zátěž zařízení zvládne bez následků. Pokud je však ochrana proti přehřátí zapnuta, zařízení dosahuje často podstatně horších výsledků.

huawei trex benchmark
Černá barva přísluší hodnotám naměřeným při podvádění. U Honoru Play dosahují výsledky až dvojnásobných hodnot oproti reálnému výkonu v konkrétních podmínkách

Problémem je, že za směrodatné jsou následně prezentovány výsledky, které neodpovídají realitě. Překvapivá je také reakce prezidenta společnosti Huawei, který argumentoval tím, že to ostatní výrobci smartphonů dělají také. Namísto kopírování nepříliš férového chování ostatních výrobců mohl na tento problém Huawei již dříve poukázat. Zdá se však, že vysoké skóre v benchmarku zůstává důležitější než upřímnost k zákazníkům.

Diskuze ke článku
Pepa Pepa
Pepa Pepa
Že mě to vůbec nepřekvapuje. Tady je vidět, že benchmarky neposlouží ani pro rámcové zařazení jednotlivých zařízení a už vůbec nevypovídají o tom, jak si zařízení povede v běžném provozu. Honor Play to má, koukám, pořádně naboostované (na oko) proti reálu :-)
Rektum
Jakykoliv benchmark je predevsim uplne k nicemu.
Areon
Zajímaly by mě 2 věci. Které značky to ještě dělají :-) a jestli se ta ochrana vypíná i při uživatelském měření výkonu u zákazníků, nebo jenom v rámci předprodukčních testů přímo ve společnosti.
Lukáš M.
Mnohem smutnější mi připadá, že verze PRO je vladtně méně výkonná než klasická verze... NA co sakra mysleli při vývoji? :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze