Android 11 je tady. Google jej již vypustil na Pixely

3
Android 11 je tady. Google jej již vypustil na Pixely
Fotografie: mobilenet.cz
  • Aktualizace zamířila na všechny Pixely, vyjma první generace
  • Google umožňuje aktualizaci vybraných telefonů Realme, Oppo, OnePlus a Xiaomi
  • Nejnovější Android 11 přináší spoustu novinek

Google dnes dle očekávání vydal nejnovější Android 11, přičemž o tom informoval na oficiálních stránkách. Nejedná se jen o finální představení, ale uživatelé mohou nejnovější systém začít okamžitě využívat – stačí jen vhodný telefon. Nejprve si ale v krátkosti shrneme, co Android 11 přináší.

Android 11

Novinky v Androidu 11

Zásadně se vylepšuje správa konverzací, které se dokáží sdružovat z více aplikací do notifikačního centra. S tím souvisí i možnost nechat zobrazit konverzace ve formě vyskakovacích bublin. V praxi to znamená, že nebudete muset opouštět aktuální aplikaci, abyste například odpověděli na důležitou zprávu. Opomenout nemůžeme ani snadné nahrávání dění na telefonu. Již nebude potřeba aplikace třetí strany. Před nahráváním si pouze v nastavení zvolíte, zda má být zvuk k videu nahráván z aplikace, z mikrofonu telefonu, případně se bude moci jednat o kombinaci obojího.

Nový Android 11 myslí také na inteligentní domácnost a její správu skrze telefon. Postačí přidržet vypínací tlačítko telefonu a okamžitě můžete získat přehled o propojených zařízeních, jako je kupříkladu termostat či chytrý zámek. Vše zařídíte z jednoho místa a nebude nutné otevírat další aplikaci. S tímto souvisí i vylepšení přehrávání hudby, kdy si snadno vyberete, jaké zařízení má reprodukovat puštěnou hudbu – zda půjde o reproduktor, nebo vaše sluchátka.

Google se letos rovněž zaměřil na bezpečnost uživatele a jeho dat, s čímž souvisí vylepšená kontrola nad jednotlivými právy aplikací. Velmi prakticky se jeví jednorázová oprávnění pro nejcitlivější části, jako je vaše poloha, mikrofon a fotoaparát. Jakmile bude nějaká aplikace vyžadovat tato oprávnění, budete je muset znovu povolit. Android 11 bude umět také zakázat aplikacím, které déle nepoužíváte, přístup k datům. Na vše vás však systém upozorní, vy tak rozhodně nepřijdete o správnou funkčnost aplikace, kterou potřebujete.

Kde již můžete Android 11 zkusit?

Není překvapením, že Google systém vydává primárně pro zařízení řady Pixel. Platí tedy, že v případě vlastnění Pixelu máte takřka vyhráno. Nejnovější Android 11 míří na Pixel 4 XL, Pixel 4, Pixel 4a, Pixel 3 XL, Pixel 3, Pixel 3a XL, Pixel 3a, Pixel 2 XL a Pixel 2. Můžeme dodat, že aktualizace míří na všechny Pixely vyjma první generace. Android 11 je šířen formou OTA, telefon vám tedy dostupnost sám nabídne. Pokud jste již byli součástí beta programu, bude mít finální aktualizace pouze několik málo MB.

Android 11
Aktualizace Pixelu 3 na nejnovější Android 11

Google dále oznámil, že se již dnes aktualizace objeví také na vybraných modelech od výrobců OnePlus, Oppo, Realme a Xiaomi. Bohužel nebyly specifikovány konkrétní mobily. Ke jmenovaným výrobcům se dle Googlu v následujících týdnech a měsících přidají další partneři, rozumějte další výrobci telefonů s operačním systémem Android.

Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
OnePlus 8, OnePlus 8 Pro
Oppo Find X2, X2 Pro, Reno 3, Reno 3 Pro
Realme X50 Pro
Xiaomi Mi 10, Mi 10 Pro tyto modely dostali update na Android 11.
Mara Studna
Mara Studna
Otázkou je,jak se k tomuto postaví ostatní,řekněme že se snad dočkáme do měsíce?Osobně nespěchám,až bude,tak bude.
dav.72@seznam.cz
dav.72@seznam.cz
Včera v noci nainstalován, Pixel 4 dovoz SRN.
A je téměř stejný jako 10, uvidím později, jak moc se liší.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze