D-Link sází místo Wi-Fi na Z-Wave, na MWC ukázal novinky

Chytré domácnosti jsou stále aktuálnějším tématem a stále větší množství uživatelů si pořizuje senzory, adaptéry, chytré zásuvky, lampy a další zařízení, která jsou připojeny bezdrátově k domácímu Wi-Fi routeru a je možné je vzdáleně ovládat přes mobilní zařízení klidně z druhého konce světa.

Limitací většiny z nich je ale odběr energie, který je vzhledem k používaní Wi-Fi vyšší a vyžadují tak neustálé připojení do sítě nebo časté dobíjení. Bluetooth je sice úspornější, nemá ale takový dosah a už ve větším členitějším bytě můžete mít problém s propojením zařízení. Tento problém by měla vyřešit technologie Z-Wave, která má větší dosah než Wi-Fi, přitom je úspornější než Bluetooth. Důvodem je přenos naprosto základních informací, zjednodušeně pouze zapnuto/vypnuto. V momentě, kdy tedy nějaké čidlo zachytí pohyb, předá takovou informaci základně a nic víc neumí. U čidel to ale většinou ani není potřeba a Z-Wave se tak pro chytrou domácnost zdá dobrým konceptem.

Nevýhodou je nekompatibilita s Wi-Fi a Bluetooth, abyste mohli Z-Wave senzory propojit a ovládat například vzdáleně z mobilu, je nutné si pořídit základnovou Z-Wave stanici. Tu pak propojíte přes Wi-Fi nebo ethernet k vašemu klasickému routeru. D-Link na veletrhu MWC představil i řadu výrobků právě se Z-Wave.

Dveřní a okenní čidlo vydrží díky úspornému Z-Wave až tři roky na jednu baterii a jsou navíc vybaveny funkcí sledování teploty a intenzity světla, takže poskytují další informace a možnosti integrace pro další zařízení platformy mydlink Home, kde je pomocí aplikace mydlink Home možné vytvářet další pravidla, například rozsvícení světla, když se otevřou dveře. K dispozici je také detektor kouře, detektor úniku vody (k umístění například pod myčku) a samozřejmě také čidlo pohybu, které rovněž umí měřit i teplotu a intenzitu světla.

Nové produkty chytré domácnosti D-Link se Z-Wave dorazí na trh v létě, cena pro český trh zatím nebyla stanovena.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze