ČTÚ udělil O2 pokutu 6 milionů. Internet zastavilo neoprávněně

6

Zřejmě většina zákazníků O2 si pamatuje událost z letošního června, kdy O2 zastavilo internet po vyčerpání FUP limitu zákazníka. Dle slov operátora nešlo o zhoršení podmínek pro koncového zákazníka, na předčasné odstoupení od smlouvy tedy nevznikl nárok. ČTÚ se však na kauzu dívá jinak a nadělilo O2 pokutu 6 milionů korun.

Před prázdninami přišlo O2 s poněkud nepříjemnou novinkou, počínaje 15. červencem totiž zastavilo internet po vyčerpání volných dat v internetovém balíčku, a to bez výhrady pro všechny koncové zákazníky. Dle slov operátora přitom nešlo o porušení podmínek ani zhoršení stavu, proto nevznikl nárok na beztrestné vypovězení smlouvy. O2 následně nabídlo jako malou kompenzaci alespoň převod dat do dalšího období, jde však pouze o data dokoupená během měsíce, která by jinak bez náhrady propadla, a to klidně i v případě, že by byly data vyčerpána jen nepatrným zastoupením. Převod dat do dalšího období na sebe však nechal čekat a v platnost vstoupil teprve nedávno.

TIP: ČTU udělilo O2 4,5milionovou pokutu za automatický dokup dat

O2

Celá kauza samozřejmě nezůstala bez povšimnutí Českého telekomunikačního úřadu, který před pár dny přišel s řešením. Operátorovi totiž ČTÚ vyčíslil pokutu, která je na tuzemské poměry vcelku vysoká, O2 má nyní uhradit pokutu 6 milionů korun. Nutno podotknout, že pokuta ještě není pravomocná, operátor totiž ještě může podat rozklad, tedy odvolání. Tento postup zřejmě také nastane, O2 se totiž brání, že k porušení podmínek nedošlo a operátor nejednal v rozporu se smlouvou. Zpomalené surfování totiž dle jeho slov není služba, pro kterou se operátor zavázal, nýbrž pouze benefit, který zákazníkům nabízel.

O2 dle slov ČTÚ porušilo práva zákazníků hned v několika bodech. Primárně O2 zákazníky neinformovalo o možnosti beztrestného vypovězení smlouvy, navíc zákazníkům, kteří výpověď podali, účtovalo vysokou pokutu.

Aktuální rozhodnutí ještě nemá vliv na koncové zákazníky. Ti, kteří si však na postup operátora O2 stěžovali, případně jej přímo u ČTÚ reklamovali, se časem mohou dočkat detailního prošetření situace. Aktuálně je vedeno soudní řízení u Obvodního soudu pro Prahu 4, na výsledky tedy bude nutné si ještě počkat.

Zdroje: dtest.cz

Diskuze ke článku
Petas
Muze me nekdo vysvetlit co je to ze pokudtu 6 milionu pro takovou spolecnost jako je O2. To jim nemuseli davac nic aspon by pani v CTU meli volno a nemuseli by se obtezovat s papirovanim. Kdy uz nastane doba ze se bude branit zakaznik a spolecnost dostane pokudy v miliardach a ne v milionech
.
6 mega pokuta,je v podstatě výsměch opět a pouze zase jen zákazníkům.O2 to ani nepozná......a pánové z čtu mají taky dost hluboké kapsy....
mobile
V O2 si mnou ruce, že jim zase něco pěkně vyšlo. Když od zisku s dokoupených dat odečtou 6M, tak jim ještě hodně zbude na to aby je to jakkoliv bolelo. Takže pánové z O2 šup do práce a vymyslet něco dalšího na čem se bude dát zákazník okrást. Jak u tohoto operátore dnes ještě někdo může být nepochopím. Ti zbylí dva nejsou žádný svatouškové, ale O2 je banda zlodějů co se neštítí žádné podlosti. Tfuj na ně.
hjuik
Na O2 mi "frčí" vše.Mám i T-mobile a do nedávna vodafone a musím říct,že je to všechno stejná "pakáž". Nabídky a "Vánoční akce" rok od roku mizernější,O2 Tv každou chvíli spadne o připojení nemluvě,je to bída:-/ Bohužel už není z čeho vybírat a zákazníka "oje..u" nakonec všude stejně,je to hnus:-(

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze