Po vyčerpání vašeho FUP u O2 se internet nezpomalí, ale zcela vypne

49

Náš nejstarší mobilní operátor O2 mění pravidla hry v případě internetu v mobilu. Datové limity jsou na českém trhu stále velmi nízké a překročit je není nic nemožného. Po vyčerpání dat vždy docházelo ke snížení rychlosti. Tato skutečnost bude však u O2 od 15. července minulostí. Co se stane? Operátor se rozhodl, že uživateli, který limit překročí a neobnoví si balíček, internet úplně zastaví.

O2

Chytré telefony jsou ve většině případů závislé na připojení k internetu. Wi-Fi rozhodně nenajdeme všude, a tak jsme odkázáni na internet v mobilu skrze síť svého operátora. Připojení se za poslední roky výrazně zlepšilo díky rychlému pokrytí sítěmi LTE. Se vzrůstajícími datovými nároky však nepřichází nabídka vhodných tarifů. Klasický neomezený tarif O2 FREE CZ má v sobě pouze 1,5 GB volných dat. Tuto metu lze při jen lehce náročném využívání brzy vyčerpat. Doposud platilo, že vás operátor na vyčerpání upozornil a došlo ke snížení rychlosti (pokud jste neměli povolenou automatickou obnovu datového balíčku). Rychlost u tarifů sjednaných do 16. února 2014 klesla na 200 kb/s u downloadu i uploadu. Šlo o výrazný pokles, ale stále bylo možné fungovat on-line. Horší postavení měly smlouvy uzavřené od 17. února 2014, kdy download klesl na 64 kb/s a upload dokonce jen na 32 kb/s. Avšak i s tím bylo možné fungovat, pokud vám stačila on-line komunikace skrze e-maily či různé messengery.

TIP! O2 v červnu: ve znamení nových Samsungů a slev

O2 však nyní přichází s velmi nepříjemnou novinkou, která rozhodně nikoho nepotěší. Od 15. července ruší možnost využívat internet v mobilu po vyčerpání vašeho balíčku. Co se stane? Pokud vyčerpáte datový balíček, přijde vám SMS a internet v mobilu vám operátor vypne, a to zcela. Pokud budete chtít nadále využívat připojení k internetu, budete muset znovu zaplatit a balíček si obnovit. Představte si však situaci, že vám data dojdou například tři dny před koncem vašeho zúčtovacího období. Tu chvíli by každý „přežil“ na pomalejším připojení, ale nově bude muset investovat do celého nového balíčku, případně být bez internetu. Aby toho nebylo málo, O2 stále nebude převádět volné jednotky do dalšího měsíce. Můžeme pokračovat příkladem. Tři dny před koncem období si zaplatíte nový balíček, vyčerpáte z něj jen zlomek objemu dat a o zbytek bez náhrady zcela přijdete.

O2
V doposud platných podmínkách najdete zmínku o zpomalení internetu, v nových tato pasáž zcela chybí

Změna k lepšímu neproběhla ani v komunikaci operátora, který změnu podmínek nijak veřejně neoznamuje. Pouze na internet zveřejnil nové podmínky platné od 15. 7. 2016. Pokud byste v nich hledali alespoň jednu větu o tom, že dojde k vypnutí internetu, hledali byste marně. Nové podmínky jsou pouze chudší o jeden bod, konkrétně část III. Omezené čerpání dat. Tu ještě nadále najdete na 25. stránce stále platných podmínek. V nových podmínkách tato část zcela chybí, čímž operátor naznačuje, že již nebude možné takto data využívat.

Od 15. července si tak všichni uživatelé budou muset dávat velký pozor, jak čerpají data. Možností totiž mnoho není. Buď budete zcela bez internetu do doby, než začne nové zúčtovací období, nebo zvolíte jednu z možností, jak se k internetu opět dostat. Dle operátora nejjednodušší možností je automatická obnova, která může proběhnout až třikrát měsíčně. Jenže v tomto případě hrozí riziko, že k obnově dojde i jen pár hodin před novým zúčtovacím obdobím a vy si za své peníze datový balíček vůbec neužijete. Poslední možností je provést jednorázovou obnovu dat, která proběhne až na váš povel.

Diskuze ke článku
K
Nejlepší řešení je změnit operátora.
kjkjk
týká se to všech tarifů, nebo např. jen uzavřených do nějakého data?
d
víc jak 50% dat vám vezmou reklamy a někdo to musí zaplatit. telekomunikační úřad by se o to měl zajímat, ale proč by to dělal, má z toho provizi
d
jsou to zlodeji a telekomunikacni urad je vtom podporuje

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze