ČTÚ a MPO žádají české poskytovatele streamovacích služeb o snížení kvality

2
ČTÚ a MPO žádají české poskytovatele streamovacích služeb o snížení kvality
Fotografie: Marek Vacovský, mobilenet.cz
  • Tam, kde to není nutné, se má snížit vysílání z HD/Full HD/4K/8K na SD
  • Má tím dojít k úlevě přetížených datových sítí, které zažívají nápor v kontextu koronaviru

Ministerstvo průmyslu a obchodu a Český telekomunikační úřad se obrátily na poskytovatele tuzemských streamovacích služeb s žádostí o snížení kvality obrazu, jak se lze dočíst přímo na ctu.cz. Stejně jako Evropská komise a Sdružení evropských regulačních orgánů je žádají, aby v České republice dočasně snížili rozlišení obrazu ve streamu. Konkrétně tam, kde není nutné vysílat v HD nebo Full HD/4K/8K, aby vysílali v kvalitě SD.

Nižší rozlišení obrazu ve streamu ulehčí přetíženým datovým sítím, které v poslední době v kontextu s koronavirem a mimořádnými opatřeními výrazně narostlo. MPO a ČTÚ tak navazují na výzvu Evropské komise a Sdružení evropských regulačních orgánů v oblasti elektronických komunikací BEREC z 19. března 2020.

Diskuze ke článku
Karel
Moc ftipné. Proč si nejdříve nezjistí skutečný stav? Před chvílí jsem četl článek o tom, jak je i dnes český internet díky kvalitní páteřní infrastruktuře vytížen jen ze třetiny.
Michal
Přesně. Zajímalo by mě, na jakých datech to zakládají. Jediný, kdo má problém s provozem IPTV je O2 a tam to s aktuální krizí nijak nesouvisí - těm to padá i kdykoliv jindy.
Ach jo, to si pak studenti můžou tu výuku na videu užít, až si v SD ani nepřečtou text ve videu. :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze