Chcete reklamovat rychlost internetu? Oficiální měřák ČTÚ by vám mohl pomoci

1
Chcete reklamovat rychlost internetu? Oficiální měřák ČTÚ by vám mohl pomoci
Fotografie: Stephen Phillips, unsplash.com
  • Český telekomunikační úřad umožňuje otestovat rychlost vaší přípojky
  • K dispozici je i certifikovaný režim pro případné reklamace

Pokud jste se někdy setkali s tím, že poskytovatel internetového připojení neplnil slíbené parametry, pak víte, jak je to komplikovaná situace. Na internetu existuje celá řada nástrojů, která vám umožňuje změřit rychlost a další parametry internetového připojení, ty ale z podstaty věci nejsou moc přesné, protože jejich výkon ovlivňuje celá řada síťových prvků po cestě.

Český telekomunikační úřad ale spustil projekt nettest.cz, jenž „nabízí možnost certifikovaného měření, které plně automaticky provede celý proces měření s výsledkem v podobě PDF dokumentu, který může uživatel použít pro případnou reklamaci služby přístupu k internetu.

NetTest

ČTÚ zároveň připomíná, že pokud se k takovému kroku odhodláte, pak je nutné využít režimu certifikovaného měření. V tom případě je nutné připojit uživatelský počítač k síti kabelem.

Diskuze ke článku
Karel Kahovec
Karel Kahovec
Asi první webový měřák rychlosti, napsaný v HTML5, který mi dokáže změřit rychlost aspoň přibližně. Ty v Adobe Flash Playeru to uměly bez problémů, ale většina dnešních mi na 1Gbit lince ukáže třeba 350 Mbit. Tohle mi naměří 930-940 Mbit, což odpovídá, na cca 950 mi to omezuje router, víc z toho vyrazit nejde. S výkonnějším routerem mi to chodilo až 985, ale ono je to jedno.

Standardně na měření rychlosti používám aplikaci Speedtest by Ookla z MS Store.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze