Což takhle střihnout si film? Video-editory, které stojí za zvážení

11

Nechybí vám tvůrčí zápal a přemýšlíte jaké to asi je stvořit jedinečný a neopakovatelný audio-vizuální zážitek prostřednictvím svého telefonu? Nebo jen chcete s co nejmenším úsilím poskládat klipy či fotky z dovolené, abyste se mohli pochlubit kamarádům na sociální síti? Přinášíme výběr nejlepších střihových aplikací.

Dnes vám nabídneme pár užitečných tipů na aplikace umožňující střih videa prostřednictvím mobilního telefonu nebo tabletu. Obchod Google Play nabízí solidní množství potenciálních kandidátů pro méně náročné zákazníky, ale i pro ambicióznější filmaře. Společně si zmapujeme několik alternativ a pokusíme se najít tu, která bude vyhovovat právě vám.

VivaVideo

Jako první se podíváme na zoubek celkem jednoduché a svižné aplikaci, která má v základní výbavě krom stříhání vašich audiovizuálních děl také nástroj pro výrobu obrázkových slideshow nebo zajímavých video-koláží. Těch lze docílit za pomoci funkce Pip. Na hraní je k dispozici sada tematických rámečků se dvěma výřezy pro vložení videostopy. Výsledkem je originální pohlednice, o kterou se rádi podělíte se svými známými. Teď už ale k hlavní funkci aplikace, tedy ke střihu.

VivaVideo

Pro začátek stačí nahrát úvodní záběr a za něj postupně naskládat všechny ostatní, včetně výběru konkrétních úseků stopy. Pak už stačí jen zvolit hudební doprovod, případně celý balíček obsahující krom skladby také grafický efekt pro ozvláštnění vašich výtvorů. Program sám přizpůsobí hlasitost podkresu tak, aby byla v určitých pasážích slyšet původní zvuková stopa. Dodatečně lze připojit ještě namluvený komentář nálepku nebo titulky.

Ovládání je intuitivní a prostředí sympaticky jednoduché. Při vkládání záběrů je však nutné vydržet, než bude stopáž zpracována a pokud nevládnete anglickým jazykem, může mít váš první střih ještě nějaké drobné mouchy. Základní bezplatná verze umisťuje do pravého dolního rohu nenápadný vodoznak, připlatíte-li si ovšem necelých 70 Kč za verzi PRO, zbavíte se nejen této drobné vady na kráse, ale také 5minutového omezení povolené délky výsledného klipu.

Stáhnout VivaVideo

Google Play Google Play (zdarma) App Store App Store (zdarma)

VideoShow

Pokud pro vás angličtina představuje nepřekročitelnou bariéru, nezoufejte. Videoshow je příjemnou alternativou operující v českém jazyce a nepostrádá žádný zásadní prvek kvalitního střihového nástroje. Nadstandartní službou je pak kupříkladu možnost přistřihnout již vyexportovaný soubor nebo vytáhnout zvukovou složku ze kteréhokoliv videa pomocí konvertoru „video to mp3“.

VideoShow

Práce s aplikací je velmi podobná. Na začátku je potřeba zvolit konkrétní záběry, ze kterých se bude váš film skládat. V tomto případě lze však vybrat veškerý obsah hned na začátku, přičemž ke zkracování, přesouvání a k dalším úpravám se dostanete až následně. Tematické balíčky jsou o něco chudší, obsažené filtry a efekty však v praxi využijete mnohem lépe, než je tomu u VivaVideo.

Potěší přítomnost krátkého tutoriálu, samozřejmostí je i podpora sociálních sítí, jako je Facebook, YouTube či Instagram, kde se můžete před ostatními blýsknout svými střihačskými dovednostmi. Překážkou může být trochu větší prodleva při označování záběrů před vložením, která vás donutí polemizovat, zda program skutečně reaguje. Daň za free verzi spočívá v občasném naskočení reklamy, čemuž lze předejít zakoupením licence PRO za necelých 60 Kč.

Stáhnout VideoShow

Google Play Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Kinemaster

Aplikace, která uspokojí i náročnější klientelu. Ačkoliv Kinemaster disponuje intuitivním prostředím, jež si brzy osvojíte, vyžaduje přeci jen o něco pokročilejší znalost práce s videem a jasnější představu o tom, co přesně od něj budete očekávat. Za to vám nabídne širokou škálu nástrojů a ovládání, které se nejvíce blíží zážitku z práce s profesionálním střihovým programem.

KineMaster

Hned po spuštění zaujme velmi pohledné a graficky propracované prostředí. Jakmile se vrhnete do tvorby svého prvního filmu, může vás čekat drobný zádrhel. Aby vše běželo plynule i na méně výkonných přístrojích, vyžaduje aplikace při volbě záběrů u některých zařízení mírnou úpravu rozlišení zvoleného videa. Poté přichází volba úvodního a závěrečného titulku, kde nepotěší problém s českou diakritikou. Největší úskalí máte za sebou, nyní přijde už jen radost. K dispozici je veliká škála různých efektů, prolínaček a dalších úprav, u nichž lze nastavit dokonce i délka trvání. Zvuk je nejen slyšet, ale i vidět v jednoduchém grafu pod videem. Barevně nepovedený záběr opraví volba jasu, kontrastu a sytosti.

Všechny tyto vychytávky lze užívat plnými doušky za předpokladu, že budete tolerovat trochu výraznější vodoznak v pravém horním rohu. Chcete-li jej odstranit, přichází trochu studená sprcha v podobě paušálního poplatku téměř 100 Kč měsíčně, nebo necelých 800 Kč ročně. Co se týká jazyka, musíme se opět spokojit a anglickou lokalizací, text ale z velké části zastupují celkem srozumitelné ikonky jednotlivých funkcí.

Stáhnout KineMaster

Google Play (zdarma)

Magisto

Nejlepší alternativa, pokud nemáte zrovna náladu, případně talent pro filmovou tvorbu. Obrázek kouzelné hůlky na pracovní ploše telefonu přesně vystihuje podstatu aplikace. Jako zázračným mávnutím se před vámi objeví po pár minutách nicnedělání pěkně sestříhané a graficky vypiplané video třeba z posledního horského výletu. Nabízí se tedy, že Magisto je uživatelsky nejpřívětivější ze zatím zmíněných alternativ. Zda je tomu ale skutečně tak, záleží především na vašich preferencích.

Magisto

Ve slušivém grafickém kabátu, který jakoby z oka vypadl lízátkové verzi systému Android, vyběhne nejprve nekompromisní žádost o propojení aplikace s Facebookem, účtem Google, nebo emailovou schránkou. Pomocí zmíněných služeb s vámi Magisto komunikuje a upozorňuje na „vaše“ nové výtvory. Slovíčko „vaše“ je vskutku nutné brát s velkou rezervou. Jediným úkolem uživatele je totiž zvolit záběry, tematický balíček filtrů, zvukový doprovod, délku stopáže, případně ještě titulky. O vše ostatní se už ale postará sám program a vy nehnete ani prstem.

Pokud se nyní ptáte, jak může aplikace vyhodnotit vaši specifickou představu o výsledné podobě videa, rovnou uvažujte o jiném řešení. Magisto si zkrátka dělá, co chce a z dostupného materiálu vyrobí jakousi vizuální směsku s hudebním doprovodem, která však – nutno přiznat – vypadá skvěle a profesionálně. Nezřídka se jako blesk z čistého nebe objeví upozornění, že byl z vašich videí v telefonu vytvořen a uložen na cloud film, o který jste ani nežádali. Je už na vás, zda jej necháte ležet, než sám zmizí, budete jej sdílet, nebo si ho za jednorázovou sumu 20 Kč stáhnete do zařízení. I zde je ještě varianta paušálního poplatku 115 Kč měsíčně či 460 Kč ročně, která vedle možnosti stáhnout vygenerovaný film zruší omezení velikosti cloudového úložiště a maximálně 30 vložených záběrů.

Stáhnout Magisto

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
samuel
A co tak iMovie alebo pinnacle studio?
ANAEL
KUBA JE MACHR A MILUJU JEHO PREDKOZKU
aod
Škoda že nějaké video editory nejsou i na Windows Phobe.
Wesi
Jak pise Samuel, chybi Vam tam zasadni aplikace zdarma pro iOS, tedy iMovie. Od te doby zase striham videa z dovolene a podobne, opravdu intuitivni a skvela, reall time strih a pomerne i rychly export a paradni ovladani na iPadu. Dalsi sikovny pro iOS bych zminil Replay, ale za nej uz se neco plati, tusim 8€

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze