Cota: nová generace bezdrátového nabíjení v dohledu

12

Bezdrátové nabíjení není žádnou novinkou a proto není divu, že se chystá pokrok i v tomto směru. Prozatím můžeme bezdrátově nabíjet díky dvojici integrovaných cívek umístěných v těsném dosahu. Jako příklad si můžeme uvést Nokii Lumii 920 a pro ni dostupné nabíjecí podložky. Co nám přinese nově představená technologie Cota?

Podle společnosti Ossia, která na konferenci TechCrunch Disrupt představila novou technologii bezdrátového nabíjení Cota, je momentální způsob nabíjení pomocí dvou cívek pouze odrazovým můstkem. Ossia totiž slibuje bezdrátové nabíjení ne pouze na speciální podložce, ale i v dosahu speciálního vysílače. Je tedy jedno, zdali budete telefon i nadále držet v ruce a nebo ho položíte na určité místo, jinam než na podložku. Zařízení v dosahu vysílače se automaticky začne nabíjet. Fungovat tedy bude i na poměrně velké vzdálenosti.

Bezdrátové nabíjení funguje například na Nokii Lumii 920. Nabíjení funguje na principu dvou integrovaných cívek. Podle společnosti Ossia to je však pouze začátek.

Podle zakladatele společnosti Hatema Zeineho to bude fungovat stejně, jako když se telefon spáruje se známou Wi-Fi sítí. Taky se vše děje automaticky a bez nutného vědomí uživatele. Telefon sám tuto ,,síť'' detekuje a automaticky spustí nabíjecí proces. Můžete namítnout, že vzdálené bezdrátové nabíjení není žádnou převratnou informací, a že to znáte již z projektu od Intelu s názvem WREL.

TIP: Podívejte se na nově představené cestovní a bezdrátové nabíječky Nokia.

To je sice pravda, ale technologie Cota je narozdíl od projektu WREL již nyní ve funkční podobě. Na konferenci totiž zakladatel společnosti předvedl, jak to celé funguje a přímo před diváky nabíjel pomocí technologe Cota svůj iPhone. Podle Zeineho Cota dokáže na vzdálenost 3 metrů přenést až 10% vstupního výkonu. To sice není mnoho, ale stále musíme mít na paměti, že se jedná pouze o prototyp a vše se ještě posune znatelně k lepšímu a funkčnímu modelu. Cota by měla fungovat v nelicencovaném pásmu na pomezí rádiových vln a mikrovln.

Díky technologii Cota se možná dočkáme vzdáleného bezdrátového nabíjení. Na obrázku je již díky funkčnímu prototypu nabíjen iPhone 5.

Pokud vás zajímá dostupnost, možná budete překvapeni, že se nejedná o hudbu až tak vzdálené budoucnosti. Zakladatel se rozhodl propůjčit svůj projekt již příští rok pro komerční užití. Pokud vše půjde podle plánu, většího rozšíření speciálních nabíječek bysme se mohli dočkat už v roce 2015. Pokud se chcete dozvědět více, doporučujeme shlédnout následující video v angličtině, kde svůj projekt představuje sám zakladatel společnosti. Samotné bezdrátové nabíjení můžete pozorovat ve čtvrté minutě videa.

Co na novou technologii bezdrátového nabíjení říkáte vy? Vlastníte některý z telefonů, který umožňují bezdrátové nabíjení a využíváte tuto funkcionalitu často?

Zdroje: technabob.com

Diskuze ke článku
René Himmel
René Himmel
Tohle to by bylo super,ještě jestli to nebude mít nějaký nepříznivý vliv na organizmus,tím myslím nějaký škodlivý záření a tak.V autě to bude špičková věc a doma pak taky,když přijdu z práce zmordovanej a plácnu sebou na pelech a telefon zapomenu dát na nabíječku,většinou se mi to nestává,ale párkrát už ano a pak to je nepříjemná situace,když potřebuji být na drátě a telefon kaput :)
MartinSMucha
Tak už to začíná znít zajímavě. Doufám, že co se indukčního nabíjení týče, tak dojde k nějaké standardizaci, abychom pak v budoucnu nemuseli řešit nekompatibilitu mobilního zařízení s domácí indukční "anténou".
Pokud by se v tomto několik firem dohodlo a spolupracovalo, pak věřím, že za pár let nebude tímto způsobem nabíjen jen mobil, ale třeba i celá domácnost. Indukční antény ve zdech a podlahách a domov téměř bez zásuvek. Jen doufám, že to všechno předem prověřují lékaři a jiní odborníci na zdraví
MAge
Ta účinost je mizená, EU by to určitě stopla jak obyčejné žárovky.
elektronik
Ta přijmací - nabíjecí anténa by musela být přesně vyladěná do rezonance na ten vysílač a samotná energie by se musela jímat nějakým elektrol. kondenzátorem na vyžší napětí přibližně 200 voltů a ten vybíjet přes nějaký převod, třeba měnič, nebo trafičko pomocí nábojové pumpy......................Toto je ale celkem komplikovaný způsob, s nízkou efektivitou přenosu........................Mnohem jednodušší by bylo vyřešit bezdrátové nabíjení, čerpáním energie z tzv. nulového bodu. Tato energie se nachází všude v prostoru a generují ji pohybující se elektrony kolem atomu různých prvků jako je vzduch,nebo částice kosmického záření včetně toho slunečního a gravitace........Z toho všeho lze čerpat elektřinu pomocí nábojové pumpy jejíš základem je cívka, která je buzená přesně definovaným měničem a správně nastavenými pulzy (vyladěná), která pak generuje požadovanou energii z nulového bodu v řádu stovek voltů a převodem dolů docílíme proudu.........Takové zařízení po startu pak už běží samo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze