Co prozradil Dow Jonesův index o Applu, Googlu a Facebooku?

1
Co prozradil Dow Jonesův index o Applu, Googlu a Facebooku?
  • Facebook se potýká s dozvuky skandálu Cambridge Analytica
  • Akcie Applu se propadly zhruba o 20 % od dob jejich vrcholu několik měsíců dozadu, kdy společnost přesáhla tržní hodnotu bilionu dolarů

Trable velkých společností se odrazily i v Dow Jonesově indexu. Akcie Facebooku se propadly téměř o 6 % – společnost se potýká s dozvuky článku z New York Times, ve kterém je kritizována za skandál s Cambridge Analytica. Podle Wall Street Journal navíc Mark Zuckerberg celou situaci vnímá jako „válku“, ve které musí obstát. Společnost Alphabet, která vlastní Google, rovněž čelila poklesu o celé 4 %. Oproti červnovým hodnotám se nyní hodnota akcií snížila o 20 %, čímž se dostává na takzvaný medvědí trh (dlouhodobě klesající trend zapříčiněný špatnou náladou na trhu).

Situace nevypadá příliš růžově ani pro Apple. Trh pravděpodobně stále reaguje na článek od Wall Street Journal, ve kterém uvádí, že se novým smartphonům od Applu nevede tak dobře, jak se očekávalo. Apple tak musel snížit objednávky od dodavatelů. Vysoká cena nových smartphonů navíc může motivovat zákazníky déle používat jejich stávající iPhony, případně si raději koupit některý z loňských modelů. Apple se však rozhodl situaci nekomentovat, přestože se akcie Applu propadly zhruba o 20 % od dob jejich vrcholu několik měsíců dozadu, kdy společnost dosáhla tržní hodnoty přesahující bilion dolarů.