Co odhalil fotoduel vlajkových lodí? OnePlus 9 Pro vs. Galaxy S21 Ultra

Zaostřeno na zhoršené světelné podmínky
Co odhalil fotoduel vlajkových lodí? OnePlus 9 Pro vs. Galaxy S21 Ultra
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Jak fotí vlajková loď OnePlus a Samsung po několika měsících od vstupu na trh?
  • Porovnali jsme hlavní snímač, ultraširokoúhlý objektiv i teleobjektiv
  • Na konci článku najdete komentář redakce

V březnu letošního roku jsme vám přinesli klasický fotoduel dvojice vlajkových lodí OnePlus 9 Pro a Samsung Galaxy S21 Ultra včetně ukázky 8K videa. Postupem času, jak jsou pro telefony uvolňovány různé aktualizace vylepšující prostředí, ale také software fotoaparátů, se však může kvalita snímků mírně změnit. Rozhodli jsme se proto vyfotit sérii srovnávacích snímků pořízených za šera nebo v umělém osvětlení, a to na hlavní snímač, ultraširokoúhlý objektiv i teleobjektiv. Jak telefony fotí v těchto ne zcela ideálních podmínkách si můžete prohlédnout níže.

Hlavní fotoaparát

OnePlus 9 Pro Samsung Galaxy S21 Ultra
Rozlišení 48 Mpx 108 Mpx
Světelnost objektivu f/1.8 f/1.8
Velikost snímače 1/1,43" 1/1,33"
Ohnisková vzdálenost 23 mm 24 mm
Velikost pixelů 1,12 µm 0,8 μm
Optická stabilizace ano ano
Ostření osmisměrové PDAF, Laser AF PDAF, Laser AF

Ultraširokoúhlý objektiv

OnePlus 9 Pro Samsung Galaxy S21 Ultra
Rozlišení 50 Mpx 12 Mpx
Světelnost objektivu f/2.2 f/2.2
Ohnisková vzdálenost 14 mm 13 mm
Velikost pixelů 1,0 µm 1,4 µm
Ostření autofocus dual pixel PDAF

Teleobjektiv

OnePlus 9 Pro Samsung Galaxy S21 Ultra
Rozlišení 8 Mpx 10 Mpx
Světelnost objektivu f/2.4 f/2.4
Ohnisková vzdálenost 77 mm 72 mm
Velikost pixelů 1,0 µm 1,22 μm
Ostření PDAF dual pixel PDAF
Optická stabilizace ano ano

První snímek u všech fotografií v tomto článku (posuvník úplně vpravo) patří OnePlus 9 Pro, druhý pak Samsung Galaxy S21 Ultra (posuvník umístěn vlevo).

Testovací snímky byly pořízeny ve stejnou chvíli s automatickým nastavením (zapnutým optimalizátorem scény). Fotografie si můžete prohlédnout v plné kvalitě rovněž v galerii níže (pro přiblížení stačí kliknout na ikonku lupy). Do komentářů nám nezapomeňte napsat, který ze srovnávaných smartphonů podle vás fotí lépe.

OnePlus 9 Pro
Samsung Galaxy S21 Ultra

Komentář redakce

Na první pohled jsou si snímky z hlavních snímačů vcelku podobné a rozdílů si všimneme hlavně u barevného podání, které za daných světelných podmínek odpovídalo realitě spíše v případě Galaxy S21 Ultra. OnePlus 9 Pro má v tomto ohledu (při focení na automatiku) tendenci snímky dělat světlejšími, než je skutečnost. Ani jeden z obou přístupů však podle mého názoru není špatně, záleží tak na individuálních preferencích každého uživatele. Zejména patrný je studenější modrý nádech u snímků z Galaxy S21 Ultra, zatímco OnePlus 9 Pro volí obvykle o něco teplejší odstíny.

Zásadnějších rozdílů si lze všimnout při přiblížení snímků (100% a 200% úroveň v programu GIMP). U fotografií pořízených OnePlus 9 Pro je patrný výraznější digitální šum a snímky mají i obecně vzato méně detailů (a to i přes snahu o to některé objekty doostřit).

Opačná situace panuje u ultraširokoúhlého objektivu, který nabídne více detailů v případě OnePlus 9 Pro. Ukázkovým příkladem jsou texty ve výlohách, které jsou u Galaxy S21 Ultra rozmazané či obtížně čitelné, zatímco u OnePlus 9 Pro lze jednotlivé kontury písmen a čísel stále bez problémů identifikovat. U teleobjektivu je na tom podle mého názoru lépe Galaxy S21 Ultra, který má vyšší rozlišení snímače a snímky z něj jsou vzhledem k nižší ohniskové vzdálenosti méně přiblížené, avšak mají vyšší kvalitu. Patrné je to například při pohledu na snímky se zdí s telefony ve studiu, které jsou ostřejší a mají mnohem více detailů (viz klávesnice Blackberry a další).

Diskuze ke článku
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Za mě tedy Oneplus 9 lepší ostrost a zoom se tedy povedl Oneplus hlavně se podívejte na kola kde Oneplus je ostrý, samsung jemně rozmazaný.
prof. Antonín Lejsal
prof. Antonín Lejsal
Mě by také zajímalo zda na OnePlus také nefunguje hotspot na 5 Ghz jako na Nord2 5G.
Můžete to vyzkoušet ?
Tedy když pustíte hotspot a v nastavení (Nastavení osobního hotspotu) ho změníte na 5 GHz (Pásmo AP) tak vysílá stejně pořád na 2.4 GHz.
Vypadá to dle předběžných zpráv na chybu FW a děje se to i u dalších telefonů OnePlus.
Filip Štefl
Filip Štefl
Mě by spíš zajímalo srovnání stejného telefonu a prvním oficiálním FW a následně po roce s prvním velkym update androidu. Vsadil bych boty nato, že rozdíl nebude žádný viditelný.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze