Chystaný procesor Google Tensor G3 zřejmě parametry vyrazí dech

7
Chystaný procesor Google Tensor G3 zřejmě parametry vyrazí dech
Fotografie: Michal Pavlíček, mobilenet.cz
  • Podle úniku se zřejmě bude jednat o 9jádrový čipset s 10jádrovým GPU
  • Chybět nebude ani TPU, jednotka zodpovědná za umělou inteligenci, strojové učení a NLP

Jak známo, Google je v současnosti jedním z mála výrobců smartphonů, kteří si kromě telefonu vyvíjí i vlastní procesor. Poslední (druhá) generace čipsetu Tensor G2 přitom byla postavena na 5nm výrobním procesu a objevila se u řady Pixel 7 (včetně nedávno uvedeného Pixelu 7a), ale také v ohebném Pixelu Fold, jenž se u nás začne prodávat zkraje července zhruba za 50 tisíc korun. Nyní přišel androidauthority.com s exkluzivním článkem od „leaksterky“ Kamily Wojciechowské plným zajímavých informací ohledně chystané třetí generace Tensor s kódovým označením „zuma“.


Podle zdrojů Kamily Wojciechowské, která se chlubí tím, že má informace přímo od nejmenovaných zaměstnanců Googlu, bude mít nový čipset celkem 9 jader. Čtyři z nich mají být Cortex-A510, další čtyři Cortex-A715 a jedno vysoce výkonné jádro Corex-X3 o frekvenci 3 GHz. Důležitou změnou oproti předchozí generaci je pak přechod na čistě 64bitové aplikace, zatímco Tensor G2 podporoval i 32bitové. Jedná se o výraznou novinku u zařízení s Androidem, která by měla usnadnit práci vývojářů. V oblasti GPU se pak máme dočkat Mali-G715 jako upgradu z předešlého Mali-G710. Počet jader grafické jednotky zůstává neznámý, mohlo by se však jednat o 10. Stejně tak by měla být přítomna podpora ray-tracingu.

Tensor G3 rovněž dorazí se zbrusu novou TPU běžící na frekvenci 1,1 GHz.

Jednou z dalších důležitých parametrů má být podpora hardwarově akcelerovaného dekódování AV1. Tento videoformát je považován za nejlepší volbu současnosti, jež výrazně překonává starší formáty H.264 a H.265 v oblasti kvality i účinnosti. Pixely 8 by se tak staly prvními smartphony s podporou této technologie.

Tensor G3 rovněž dorazí se zbrusu novou TPU (Tensor Processing Unit), jež má běžet na frekvenci 1,1 GHz. Ta by měla vylepšovat umělou inteligenci, strojové učení a NLP (počítačové zpracování přirozeného jazyka). Nový procesor má dále podporovat v současnosti nejrychlejší úložiště typu UFS 4.0. Zda se výše uvedené skutečně potvrdí, to bychom se měli představit někdy v průběhu září či října letošního roku.

Diskuze ke článku
Pc Wifi
Pc Wifi
ale to je uplne fuq kdyz si dle sebe google blokuje 5G v te ci one zemi / siti... to nepochopis. Pravy opak Apple, tomu jede vsude a vse "hned"...
Lukáš Kos
Lukáš Kos
Tak určitě vyrazí dech 😂. Rok stará architektura (X3 jádra) a v benchmarku je 3x míň výkoný oproti Snapdragon 8 gen 2. Co až teprve vyjde gen 3 ten bude 4-5x výkonnější. Aspoň kdyby měl dobrou efektivitu a tím a výdrž baterie ale to je u tensoru ještě horší než výkon který v reálu ani tak nepotřebujete.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze