Google Pixel 6a
recenze

Google Pixel 6a

Ten správný parťák
34

Pixely od Googlu jsou na českém trhu lehce opomíjeny, zejména kvůli oficiální nedostupnosti, kdy je některé e-shopy pouze přeprodávají. Nejnovější Pixel 6a se přitom chlubí 6,1palcovým OLED displejem, skvělými fotoaparáty, dostatečným výkonem a vůbec nejnovějším Androidem 13.

Pixely od Googlu jsou oblíbené pro pravidelné aktualizace, kdy získáte vždy mezi prvními to nejlepší z operačního systému Android. Pořízení již ani nemusí být příliš nákladné, což se nám snaží připomenout nejnovější Pixel 6a. Za 12 tisíc korun telefon nabídne parádní displej i procesor, zvýšenou odolnost či obstojnou sestavu fotoaparátů.

Technické parametry Google Pixel 6a

Kompletní specifikace
Konstrukce152,2 × 71,8 × 8,9 mm, 178 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP67
DisplejOLED, 6,1" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda
ChipsetGoogle Tensor,
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: Wi-Fi 6E, Bluetooth: 5.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 13
Akumulátor4 410 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostsrpen 2022, 12 499 Kč
Za zapůjčení Google Pixelu 6a děkujeme společnosti CZC.cz, kde si telefon můžete rovněž zakoupit.

Google Pixel 6a – videorecenze

Obsah balení: drobná krabička

Ve velmi malé krabičce se toho od prvního pohledu nebude příliš nacházet. Kromě telefonu jde o USB kabel, který má na obou koncích USB-C, a dále již jen redukce z USB-C na USB-A. Nic víc neočekávejte. Dle moderních ekologických trendů chybí i nabíjecí adaptér.

Nelíbilo se nám
  • chybí nabíjecí adaptér

Konstrukční zpracování: příjemně malý

Úvodem dnešní recenze si dovolím říci často kontroverzní věc – nový Pixel 6a je poměrně kompaktním telefonem. Není nejmenší, ale jeho rozměry jsou natolik příjemné, že skvěle padne do ruky, neklouže a značnou část displeje obsloužíte i bez nutnosti přehmátavat palcem.

Nižší cena se podepsala například na plastových zádech, která jsou navíc magnetem na otisky prstů, avšak rám telefonu je hliníkový a robustní. Pixel 6a celkově působí bytelně, což dále podtrhuje i zvýšená odolnosti proti vodě a prachu dle IP67. Radost nám Google udělal i výrazně méně vystupujícím modulem s fotoaparáty, a to ve srovnání s například Pixelem 6 Pro. Při položení se tak Pixel 6a nekývá.

Google Pixel 6a

Ergonomie mohla být díky rozumným rozměrům na jedničku, nebýt nepochopitelně rozmístěných tlačítek na pravém boku. V ideální výšce se nachází méně frekventovaná dvojklávesa regulující hlasitost a naopak potřebné odemykací tlačítko je zbytečně vysoko.

Líbilo se nám
  • velmi dobře padne do ruky
  • hliníkový rám
  • zvýšená odolnost
Nelíbilo se nám
  • mírně nevhodně umístěná tlačítka
  • zadní strana se špiní

Displej: solidní AMOLED

Za rozměry stojí především displej s úhlopříčkou 6,1 palce. AMOLED panel má jemné Full HD+ rozlišení a krásné syté podání barev. K dokonalosti mu chybí jen vyšší obnovovací frekvence, 60 Hz dnes již příliš parády neudělá. Samozřejmostí je však režim Always-On, ochrana Gorilla Glass 3 nebo čtečka otisků prstů přímo v displeji, která funguje ale jen průměrně. Pro mě je navíc poněkud vysoko, kde ji obvykle již nehledám.

Líbilo se nám
  • AMOLED panel s jemným rozlišením
  • Always-On
Nelíbilo se nám
  • jen 60Hz obnovovací frekvence

Zvuk: stereo k dobru

Zvukově si telefon nevede zle, má totiž stereo repráčky. Hudbu do uší dostanete buď s redukcí, nebo bezdrátově. Vůbec prvně se na Pixelu s malým a v názvu a nevyskytuje 3,5mm jack.

Google Pixel 6a
Líbilo se nám
  • stereo reproduktory
Nelíbilo se nám
  • chybí 3,5mm jack

Výkon hardwaru: odpovídající

Na co se naopak můžete spolehnout, to je výkon zajištěný procesorem Google Tensor a 6GB operační pamětí. Jde o sestavu, která vás rozhodně brzdit nebude. Naopak pečlivě budete muset počítat volný úložný prostor, protože ze 128 GB vám zbyde 115 GB pro vaše data, a to je celé. Paměťové karty tradičně chybí.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • dostatečně výkonný procesor
Nelíbilo se nám
  • nepodporuje paměťové karty

Výdrž baterie: slušný průměr

Baterie v menším těle disponuje kapacitou 4 410 mAh a lze ji nabíjet výhradně drátově 18 W. V balení však žádnou nabíječku nedostanete. Bezdrátové nabíjení chybí, což je poměrně škoda. Samotná výdrž se pohybuje kolem zhruba 1,5 dne v závislosti na intenzitě používání. Je znát menší displej, tedy i to, že se mobil málokdy vybije za pár hodin.

Google Pixel 6a
Líbilo se nám
  • slušná výdrž
Nelíbilo se nám
  • nepodporuje bezdrátové nabíjení

Konektivita: problém jménem 5G

Telefon podporuje Bluetooth 5.2 (AptX, AptX HD i LDAC) i Wi-Fi v pásmech 2,4 GHz + 5 GHz standardu 6e. Z dalších důležitých technologií zmíníme ještě podporu navigačních systémů GPS, GLONASS a Galileo či možnost bezkontaktně platit skrze NFC. Google samozřejmě nezapomněl ani na 5G, jenže českému uživateli to může být jedno, 5G na Pixelu 6a nespustíte. Z důvodu neoficiální dostupnosti na českém trhu jej totiž nepodporují čeští operátoři. Pro náročnější zákazníky to může představovat vcelku závažný nedostatek.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi 6e
  • podporuje 5G...
Nelíbilo se nám
  • ...ale ne na českém trhu

Fotoaparát: dva schopní

Ústupkem proti „plnotučným“ modelům Pixel 6 a Pixel 6 Pro je kromě chybějícího bezdrátového nabíjení také slabší fotografická výbava. Pixel 6a jednoduše přebírá hlavní fotoaparát z o generace starších Pixelů – těšit se můžete na 12,2 Mpx s optickou stabilizací.

Google Pixel 6a

Výsledky za denního světla takřka snesou srovnání s dnešní špičkou. Potíže nepředstavuje ani ubývající světlo, kdy plně úřaduje optická stabilizace obrazu i samotná aplikace + umělá inteligence. Snímky jsou také stále ostré a takřka bez šumu. Pakliže Pixel 6a budete chtít využívat v noci pouze za umělého osvětlení, připravte se, že ruku k dílu přiloží i noční režim a telefon bude klidně několik vteřin sbírat okolní světlo. Noční snímky jsou tak zahaleny spíše do teplejších žlutých odstínů, ale nechybí jim detaily. Například text bývá vždy čitelný. Ostrost slábne až u vzdálenějších detailů, šum se z větší části snaží telefon dostat z fotek pryč. Společnost hlavnímu fotoaparátu pak dělá 12megapixelový ultraširokoúhlý objektiv, který těží z vysokého rozlišení a nezklame vás.

Ukázkové fotografie

Spokojení budete s kvalitou videa, a to až ve 4K rozlišení s 60 snímky za vteřinu. Fotky běžné kvality pak slibuje čelní 8megapixelová kamerka pro selfies, jejichž kvalita je dostatečná pro potřebu sociálních sítí.

Google Pixel 6a (testovací video) – 4K, 60 FPS

Google Pixel 6a (testovací video) – 4K, 60 FPS

Líbilo se nám
  • slušné výsledky nejen ve dne
  • optická stabilizace obrazu
  • kvalitní ultraširokoúhlý fotoaparát
  • záznam 4K videa s 60 FPS

Software: Android dle Googlu

Prostředí má dle očekávání na starosti nejnovější Android 13, který je v dané cenové relaci naprostým unikátem. Optimalizace se povedla na jedničku, prostředí funguje skvěle včetně příjemných animací. Bezpečnostní záplaty jsou platné k září. Jinými slovy, nic novějšího telefon ani nemůže mít. Doplňme, že podpora je slibována na 3 roky, respektive 5 v případě bezpečnostních záplat.

Líbilo se nám
  • kvalitně odladěné prostředí
  • nejnovější možný software
  • příslib dlouhé podpory

Zhodnocení

Google Pixel 6a je všestranným chytrým telefonem, který vám dá možnost nahlédnout pod pokličku Googlu a jeho představy o ideální podobě Androidu. Potěšit vás může dlouhá softwarová podpora, rychlé aktualizace, slušný displej, vysoký výkon či povedené zadní fotoaparáty. Za 12,5 tisíc korun je to nabídka, která nadchne a telefonu je skutečně málo co vyčítat. Snad jen méně spolehlivá čtečka otisků prstů. Vše však do značné míry kazí nemožnost využívat 5G, a tím se vrací do hry mnohá konkurence.

Konkurence

Zaujmout vás může Samsung Galaxy A53, který má kvalitnější displej, plně podporuje 5G a je levnější o dva tisíce korun. Má však slabší procesor a pro někoho už bude příliš velký.

Samsung Galaxy A53 5G 256+8 GB

Rozměry159,6 × 74,8 × 8,1 mm, 189 g
DisplejSuper AMOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 1280,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh

Za zmínku stojí také nová Motorola Edge 30, která má výrazně kvalitnější displej, nemá problémy s 5G a je levnější. Prozatím se však spoléhá na starší Android 12.

Motorola Edge 30

Rozměry159,4 × 74,2 × 6,8 mm, 155 g
DisplejPOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát50 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 778G+, 1×2,5 GHz + 3×2,4 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 020 mAh
Za zapůjčení Google Pixelu 6a děkujeme společnosti CZC.cz, kde si telefon můžete rovněž zakoupit.

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

google-pixel-6a
Klady
  • příjemně padne do ruky
  • robustní konstrukce
  • zvýšená odolnost IP67
  • slušný AMOLED displej
  • nejnovější možný software
  • příslib dlouhé podpory
  • kvalitní duo fotoaparátů
Zápory
  • pouze 60Hz displej
  • chybí bezdrátové nabíjení
  • nepodporuje paměťové karty
  • V ČR nefunguje v 5G síti
Diskuze ke článku
Jan Kasik
Jan Kasik
Na druhou stranu mám Pixel 6 jezdím celkem často do Německa kde 5G naskočí a že bych viděl nějakej rozdíl mezi naším 4G a jejich 5G tak to vážně ne
A Pixel srovnávat s Xiaomi a Realme tak to vážně ne
Prcko Prcko
Prcko Prcko
Podporuje 5G ale vlastne nepodporuje. Telefón fajn ale bude to mať ťažké ak by som si mal vybrať tak idem do Motoroly ktorú ste ako konkurenta neuviedli.
Petr Pilát
Petr Pilát
Ještě ke čtečce prstů - minulý týden přišla aktualizace a čtečka je teď výrazně rychlejší. A co se 5G týče, nějak nevím, proč je to pro někoho tak důležité. Nenašel jsem jedinou aplikaci, video, nebo cokoliv ke stažení, na co by nestačilo 4G. Takže za mě poměr cena výkon optimální.
petr dvorak
petr dvorak
Je tu dualsim?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze