Chyba v iOS 15 může zavinit dopravní nehodu, stěžují si řidiči

7
Chyba v iOS 15 může zavinit dopravní nehodu, stěžují si řidiči
Fotografie: Petr Vojtěch, mobilenet.cz
  • Vše údajně odstartovaly aktualizace na iOS 15.1 a 15.1.1
  • Hovory přenášené do vozu přes Bluetooth se automaticky ukončí
  • Ve skutečnosti však na telefonu stále probíhají

Možnost přijmout a vyřídit si hovor z propojeného telefonu skrze infotainment automobilu je již několik let naprosto standardní funkcí, kterou najdeme i v těch nejlevnějších vozech. I takto triviální úkon se však stal pro některé majitele iPhonů noční můrou.

Vše údajně odstartovaly aktualizace na iOS 15.1 a 15.1.1. Ty měly, mimo jiné, vylepšit kvalitu hovorů a zamezit jejich náhlému ukončení, paradoxně se jim však podařilo dosáhnout přesného opaku. Pokud vlastníte iPhone s nainstalovaným iOS 15.1 či novější verzí, dost možná jste se sami setkali s problémem náhlého ukončení hovoru ve chvíli, kdy je telefon propojen s vozidlem. Situace, kterou popisuje nespočet uživatelů na oficiálním Apple fóru i jinde, má zpravidla stejný scénář. Uživatelé iPhonu ve svém voze přijmou hovor, který 2 až 8 minut bez problémů probíhá a poté se (přenášený do vozu) náhle ukončí. V extrémních případech má dokonce dojít i k restartu infotainmentu automobilu, zcela běžně se pak mobil při tomto úkazu odpojí od vozidla a poté nelze znovu připojit. K ukončení hovoru na telefonu však paradoxně nedojde, což vede k tomu, že se uživatelé mohou pokusit aktivovat hlasitý odposlech.

Je evidentní, že za problém nemohou výrobci vozidel, nýbrž Apple.

Podle forbes.com, který na nemilou situaci upozornil, se jedná (minimálně) o problémy s vozy značek Acura, Audi, BMW, Chevrolet, Ford, Honda, Hyundai, Lincoln, Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Porsche, Toyota a Volvo. Je však evidentní, že za problém nemohou výrobci vozidel, nýbrž Apple. Situace je navíc kromě způsobeného nepohodlí nebezpečná také z hlediska bezpečnosti jízdy, jak uvádí řidiči.

V mém Highlanderu využívám Bluetooth pro vyřízení hovoru, který se asi po třech minutách ukončí, takže musím (během jízdy) rychle najít telefon a zapnout hlasitý odposlech nebo hovor alespoň ukončit. Je to velmi nebezpečné, v autě kvůli tomu ani nechci telefon používat“, stěžuje si majitel iPhonu na Apple fóru.

Problémové (ne)vyřizování hovorů během jízdy navíc není jediným problémem spojeným s nespolehlivým Bluetooth připojením. Majitelé iPhonů se zmíněnými verzemi iOS si stěžují také na odpojování telefonu od Apple Watch či AirPods. Apple se prozatím k celé kauze nevyjádřil.

Diskuze ke článku
Pc Wifi
Pc Wifi
zase nepochopeny apple, to je jen nepochopena nova funkce :o)))) skutecne se divis proc firma s miliardovymi obraty neinvestuje do par tisic testeru nez vypusti novy FW ven... testery budou samy ovecky a gratis, spolehlive nareportuji problemy a bugy. Sice se naserou, ale co uz, dyk oni maji nase produkty rádi :o)))
Pavel Matoušek
Pavel Matoušek
Ani v Blesku by se nemuseli stydět za nadpis článku . Má Všechno a na technický zaměřeném webu je vyloženě osvěžením. Ne každý to dokáže ocenit, ale kdo umí do deseti slov vměstnat demagogiii, porci fantazie, něco málo si vylhat a do poslední chvíle vás tahat za fusekli, že má téma, je opravdový profík. Všimněte si také zkušeného krytí zad opakovaně použitým slovem údajně. Právnici Apple můžou leda skřípat zubama.
Pavel Krejčíř
Pavel Krejčíř
Ti to vylepšili tzv. po Applovsku :-).
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Chyba to není ale vlastnost od Applu aby vše bylo bezpečné a kvalitní jsou tyhle chyby nic.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze