Čeští operátoři objevují Periscope, nejaktivnější je Vodafone

2

Ve světě sociálních sítí se letos objevilo hned několika nových projektů. Asi nejhlasitěji se mluví o sociální síti Periscope, kterou vlastní Twitter. Její náplní je možnost on-line streamování přímo z vašeho telefonu. Nic víc, nic míň. Dává tak možnost okamžitého informování pro své fanoušky. Toho si jsou vědomi například i čeští operátoři, kteří již Periscope zkoušejí.

Periscope

Vše začalo začátkem letošního roku, kdy Twitter odkoupil nadějný startup Periscope. Koncem března jsme se pak dočkali oficiálního představení nové služby s názvem Periscope a uvedení mobilní aplikace pro iOS. O něco později dorazila také verze pro Android a rozšiřování služby mohlo naplno vypuknout.

Co je Periscope?

Periscope je sociální síť zaměřená na živé vysílání přímo z mobilního telefonu. Je tak nasnadě, že nejdůležitější je mít chytrý telefon a staženou aplikaci. Pak se již jen snadno přihlásíte skrze váš Twitter účet a můžete začít vysílat. Pomocí jednoho tlačítka spustíte stream a případně sdílíte odkaz na váš Twitter. Vysílání započne ihned a vaši diváci vidí vše, nač namíříte telefon. Šikovnou funkcí je možnost přepínání mezi čelní a zadní kamerou. Pokud například potřebujete říci delší větu, můžete do záběru dostat sami sebe, aniž byste museli složitě otáčet telefonem.

Pokud nevládnete chytrým telefonem, nebo využíváte jiný operační systém, nejste zcela ze hry. Na živé streamy se lze totiž dívat také skrze webovou stránku. Pokud navíc nestihnete přímo živé vysílání, opět nejde o žádný velký problém. Každé vysílání je totiž archivováno po dobu 24 hodin od ukončení streamu.

Aplikace

Samotná aplikace je pak poměrně přehledná, podmínkou je alespoň základní znalost angličtiny. V aplikaci se přihlásíte skrze váš Twitter účet a následně můžete „periscopovat“. Případně začít se sledováním živých přenosů od mnoha autorů. O popularitě Periscopu svědčí i fakt, že jej začínají využívat i velké nadnárodní společnosti k zajímavým zákulisním videům či dokumentacím netradičních akcí či událostí.

Podoba aplikace Periscope

Hledat vámi oblíbenou společnost lze snadno. Ve třetí záložce je schované tlačítko s lupou. Následně už stačí jen zaškrtnout „Follow“ a veškeré přenosy uvidíte na domácí stránce v aplikaci.

Periscope využívá také mobilenet.cz a aktuálně nás sleduje 435 uživatelů. Pokud chcete například vědět, jak se připravujeme náš tradiční pořad mobilecast nebo nahlédnout do zákulisí tiskových konferencí a zahraničních veletrhů, určitě si přidejte mezi sledované stránky v Periscopu také mobilenet.cz. Mimochodem jsme pro vás takto připravili již 12 videopřenosů.

Na Periscopu již funguje také mobilenet.cz

Čeští operátoři

Sociální síť Periscope již stihla objevit kompletní trojice českých operátorů. Každý se s ní však seznamuje trochu jinak. Nejvíce followerů má aktuálně (9. července 2015) T-Mobile, a to konkrétně 442. Operátor si Periscope zkoušel především v červnu, kdy skrze něj pořádal soutěže o telefony. Zhruba od poloviny června však T-Mobile Periscope nevyužil, a proto se aktuálně na žádné video nemůžeme podívat.

T-Mobile má na Periscopu nejvíce followerů

Jednoznačně nejaktivnějším operátorem na Periscopu je Vodafone. Jeho profil aktuálně sleduje 352 lidí a ti všichni mohou například sledovat živé vstupy z Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, kde je Vodafone partnerem. Během festivalu se na Periscopu objevilo nespočet živých přenosů a například 9. července dopoledne jste mohli sledovat krátký rozhovor s herečkou Ivou Janžurovou. Vodafone se skutečně snaží Periscope nasazovat na všech svých akcích. Například jej využil také na pátém mobileDrinku v Liberci.

Z českých operátorů je na Periscopu neaktivnější jednoznačně Vodafone

Poněkud stranou veškerého dění zůstává náš nejstarší operátor O2. I ten má profil na Periscopu, avšak aktivně tuto službu nevyužívá a nepodařilo se nám zpětně dohledat informaci o veřejném streamu. Situaci dokresluje také pouze 216 followerů, což je necelá polovina oproti T-Mobilu.

Prozatím neaktivní je na Periscopu O2

Stáhnout Periscope

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
Karel Čtvrtý
Karel Čtvrtý
Zdrávím
prosím Vás pěkně nějak mi nejde naistalovat Periscope. Na moji "čínu" s A 4.0.1 jsem to pochopil, ale aplikace není kompatibilní ani s tabletem Google Nexus od Asusu 2013 s A 5.0.1.Zkoušel jsem naistalovat tou "složitější" cestou ale taky nefunguje.Nemohly byste mi prosím Vy zkušenější pomoci.Děkuji
Radim
Samsung Galaxy S III taky nepodporuje .....

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze