Cesta je volná, Evropská komise povolila koupi Nokie Microsoftem

13

Poslední překážka k tomu, aby mohl Microsoft dokončit akvizici divize mobilních telefonů finské Nokie, padla. Poté, co obchod v pondělí schválilo americké ministerstvo spravedlnosti a federální komise pro obchod, učinila totéž ve středu Evropská komise. Prodej již dříve téměř jednomyslně odhlasovali i akcionáři obou firem.

Evropská komise, stejně jako americké úřady, schválila obchod bez výhrad a dalších podmínek. Podle jejího vyjádření neohrozí spojení obou firem hospodářskou soutěž.

"Je nepravděpodobné, že Microsoft po transakci omezí dodávky svých operačních systémů Windows dalším výrobcům chytrých mobilních zařízení. Ostatně, podíl Microsoftu na trhu mobilních OS je omezený. Microsoft se bude muset v soutěži s Androidem a iOS pravděpodobně i nadále spoléhat na další dodavatele mobilních zařízení, aby zvýšil jejich přijetí spotřebiteli a přilákal vývojáře mobilních aplikací," píše se v tiskovém prohlášení.

Nejvyšší modely řady Lumia, která nyní bude patřit Microsoftu.

Vstup konkurence na trh podle Komise neohrožují ani vazby mezi Windows Phone, kancelářským balíkem Office, komunikační aplikací Skype a softwarem pro podnikovou elektronickou poštu od Microsoftu a mobilními zařízení od Nokie. V případě kancelářských balíků je na ostatních platformách bohatá konkurence a Microsoft by tak byl sám proti sobě, kdyby přístup ke svým aplikacím omezoval.

TIP: Je to tady: Microsoft kupuje mobilní divizi Nokie (aktualizováno)

Úmysl koupit divizi mobilních telefonů (Devices and Services) Nokie za 5,44 miliard eur (149,3 miliard korun) zveřejnil Microsoft letos 3. září. Předmětem obchodu je výroba mobilních zařízení, která dosud vyráběla Nokia. Microsoft získá právo na značky Asha a Lumia a pro hloupé telefony smí po dobu 10 let používat i značku Nokia, nikoliv však pro chytré telefony. Zároveň získává patenty Nokie a licenci na mapové mapové podklady HERE. K dokončení akvizice by mělo dojít v prvních týdnech roku 2014.

Zdroje: europa.eu, pcworld.com

Diskuze ke článku
jarda
Jo.microsoft vi co dela a i ji koupil levne. Google ma taky motorolu. Jen se obavam, ze lidi odradi to,ze uz to nebude nokia. Pockam si na posledni mobil od nokie a ten si koupim, jen doufam, ze to nebude obluda jako ten 6ti palec.max do 4,5, fakt to staci.jestli bude chtit ms predstihnout aspon apple,mel by se zacit snazit.:-)
Ok
R.I.P. Nokia
pedro
Nevidel bych to tak tragicky. Jen zmizi logo Nokia, jinak by to porad mela byt ta sama kvalita + verim tomu, ze to hodne pomuze i dotazeni wp. Prece jenom nebudou muset spolu komunikovat na dalku dve nezavisle firmy, ale budou pracovat jako jeden tym. Celkem jsem zvedavy, jak to nakonec dopadne, ale v tomhle jsem optimista...
jarda
Jo. Bude se jmenovat jen Lumia a mozna vzadu bude logo Microsoft. Jo, nokia se zajimala o to,jake pozadavky ma uzivatel.jednotna hlasitost a prehravac jsou tam furt stejny,furt stejne spatny,tohle neni dobry krok uz od zacatku a nic s tim nedelaji a pak se divi.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze