Budeme v obchodech platit iPhony? Apple chystá konkurenci NFC

20

Apple intenzivně pracuje na technologii, která by mohla zařízení běžící na iOS přeměnit na platební prostředky v obchodech. Technologii NFC by tak mohla vyrůst silná konkurence. Apple navíc velmi prosazuje svoji technologii iBeacon, kterou už nějakou dobu v pilotním provozu s některými partnery provozuje.

Všechny tyto informace unikají ze zdrojů blízkých Cupertinu už nějakou dobu. I když z nich nevyčteme konkrétní informace o spolupracujících řetězcích anebo datu spuštění, je už téměř jisté, že Apple nějakou platební službu spustí. Začne údajně u prodejců luxusního zboží v USA a podle zájmu se bude dál rozšiřovat.

Stačí jen pozorně číst mezi řádky vyjádření představitelů Applu a hned před námi začnou vyvstávat jasnější obrysy. Kupříkladu Senior Vice President Eddy Cue se nechal slyšet, že Apple disponuje více než 800 milióny účtů iTunes, které jsou svázány s platební kartou, což představuje značný potenciál k rozvoji. Tim Cook zase utrousil, že čtečka otisků prstů by mohla být využita k zabezpečení mobilních plateb.

Čtečka otisků prstů v iPhonu by se mohla dočkat dalšího využití.

Rozšiřování bude zřejmě probíhat pomalu, protože každý řetězec obchodů má trochu jiný systém, do kterého bude potřeba „iPlatby“ integrovat. A zřejmě nepůjde jen o změny u pokladen, ale zásadní proměnu celého konceptu obchodu. Ke slovu se totiž dostane také technologie iBeacon, kterou už Apple nějakou dobu prosazuje. Ta pracuje pomocí standardu Bluetooth Low Energy (někdy též Bluetooth Smart) a umožňuje sledovat zákazníkův pohyb po obchodě a zasílat do jeho zařízení kontextové informace: například že je blízko výrobků, které má v nákupním seznamu. Specifikace iBeacon rovněž počítají s bezkontaktním placením.

iBeacon umožňuje cílenou a kontextuální reklamu přímo na displeji.

Nepředpokládá se však, že bude systém představen na Worldwide Developers Conference, která se koná zítra, na to je ještě příliš v rané fázi vývoje. Po svém spuštění však bude silnou konkurencí pro NFC platby, které se postupně rozvíjí i u nás.

Zdroje: 9to5mac.com

Diskuze ke článku
kuba
Já opravdu nevím co t v tom Applu provádějí, kdž je vymyšlené NFC, které se dobře rozvíjí, tak nevím proč Apple se chce odlišit a cpát jinou technologii, když to pro prodejce a markety ve kterých se to bude používat bude další práce navíc. Prostě Apple nechápu, kdyby radši dal na Iphone do iphonu nfc a nic jinýcho nevymýšlel bylo by to jednoznačně nejlepší pro všechny a také pro Apple, který by nemusel cpát miliony do skoro samé ale "nové" technologie....
afasfa
Naco ? ved apple tvrdil, aj jeho fans, ze take nieco nepotrebuju
Lukáš Kasík
Jestli mi na Applu něco vadí, tak je to jejich opakovaná snaha znovu vymyslet to co už funguje...
Jenda Tangelmayer
Jenda Tangelmayer
Připojím se k pár jednotlivcům co jim to prijde jako kravina. Místo toho aby tak velká značka jako Apple pomohl k rozsireni bezkontaktního placeni přes NFC, tak vymejsli kraviny. Stejnak je Apple divny co se NFC týka, dnes se nfc najde v low-endech za 3k a iPgnoe to nemá. Já to pro posilani hudby, fotek a videa do PC používám velmi často a to i s přáteli mezi telefony. A v mém okolí je mnoho iZarizeni a stemi je to vždy jine. Apple me v tomto opravdu štve.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze