Broadwell je tu: Intel oficiálně uvedl nové procesory

7

První 14nm procesory jsou už delší dobu známy jako Intel Core M, ale doposud nebyly známy žádné procesory z řad Core i3, i5 a i7. To je už minulostí, protože Intel oficiálně uvedl procesory i z těchto řad a dokonce nezapomněl ani na Celeron a Pentium, které jsou jinak založeny na „Atomové“ architektuře. Bohužel se zatím omezil na úsporné procesory.

Intel Core M je vysoce efektivní čip, který svým poměrem spotřeba/výkon uchvátil kdejakého počítačového nadšence, protože je opravdu dobrý, což jsme měli možnosti vyzkoušet i my. Broadwell je architekturou, která je známa jako „Tick“ v Intelovské strategii obměny čipů „Tick-Tock“, což znamená že tato architektura je zaměřena na lepší využívání energie a výkon je až na druhé koleji.

Intel Broadwell

Výkon se zvýšil především u her, kde vzrostl o 22 %, především proto, že Intel na grafické části svých procesorů pracuje opravdu hodně, více než na procesorové části. Je to z toho důvodu, že AMD má stále lepší grafické čipy ve svých procesorech a tak je mnohdy lepší vybrat do levnějších notebooků SoC od AMD, protože má vyrovnanější výkon, ale u Intelu výrazně vyčnívá procesorová část. Mezi nové grafické akcelerátory patří, Intel HD 5300, HD 5500, HD 6000 a Intel Iris 6100. Zjednodušeně by se dalo říci, že čím vyšší číslo, tím vyšší výkon a v podstatě je to pravda. První ze jmenovaných se objevuje pouze v souvislosti s Core M a vzhledem k tomu, že jsme jej už testovali, budeme se zabývat jen těmi následujícími.

Intel Broadwell

Všechny akcelerátory podporují DirectX 12, OpenGL 4.3, OpenCL 2.0 a dokážou akcelerovat video až do rozlišení 4K, přičemž jej umí odeslat i přes bezdrátový obrazový protokol WiDi. Nově lze dekódovat kodeky H.265/HEVC stejně jako VP8 a VP9. Reálný výkon zatím nelze odhadovat, ale Intel tvrdí, že u Iris 6100 bude výkon srovnatelný s dedikovanými grafickými čipy nižší střední třídy, ale s výrazně nižší spotřebou, už jen proto, že místo dvou čipů zde bude jen jeden. V polovině roku 2015 budou uvedeny i čipy s Intel Iris Pro, což je ještě výkonnější derivát Intel Iris s vlastní integrovanou pamětí. Procesory s Iris Pro budou mít TDP stanovené na 45W, což vedle 4,5W, které má Core M, působí hrůzostrašně, ale to je daň za výkon.

Intel Broadwell

HD 5500 se bude objevovat nejčastěji ve spojitosti s úspornými procesory řady Core i3, i5 a i7. Jejich TDP nestoupne, ale bohužel ani neklesne a zůstane na hodnotě 15 W. Ovšem má to jednu výhodu, vzhledem k tomu, že Broadwell je pinově kompatibilní s Haswell, není pro výrobce problém u současných notebooků vyměnit staré procesory za nové bez změny návrhu základní desky, což bylo očividně vidět i u Aceru, který takto jednoduše aktualizoval Aspire R 13 a S7. Je to možná trošku škoda, protože takto nejsou výrobci notebooků nuceni měnit od základů své notebooky, ale jen vlastně vymění jednu malou destičku za jinou.

Intel Broadwell
Seznam procesorů

Intel také o 50 % zvýšil rychlost při převádění videí, což oceníte především tehdy, když stříháte nebo jinak zpracováváte videa. Vzhledem k tomu, že Intel použil 14nm výrobní technologii, se snížila spotřeba a notebooky vydrží až o hodinu a půl déle než předchozí generace, srovnávané jsou procesory Core i7-4600U a Core i7-5600U. Cenově si Broadwell oproti předchůdci ani nepohorší, ani nepolepší, cena je srovnatelná.

Intel Broadwell

První notebooky s těmito procesory by se měly na trhu objevit už v 1. čtvrtletí roku 2015, takže nástup je opravdu rychlý. Výroba procesorů Core M samozřejmě bude pokračovat i nadále, ale žádné novinky v této řadě bohužel oznámeny nebyly. Čipy ze všech řad Intel Core uvidíme v noteboocích, konvertiblech, tabletech, přenosných pracovních stanicích, v malých stolních počítačích, ale najde se toho mnohem více. Jak je vidno, Intel umí celkem dobře pokrýt všechny možné segmenty trhu a jediný segment, kam se ještě řada Intel Core nedostala, jsou telefony

Zdroje: newsroom.intel.com, liliputing.com

Diskuze ke článku
Petr
Jsem moc zvedavej ma benchmarky na Notebookcheck protože Intel HD 5300 byly tolální bída ale druhou stranu s tím příkonem se není co divit...
Vendel
To mě docela překvapuje, že právě tato generace je generací Tick, když už Haswell přinesl především mnohem delší výdrž oproti Ivy Bridge, a to přitom při zachování 22nm výrobního procesu. Pokud je to navázáno ale právě na výrobní proces, tak pak to chápu.
Durus
V podstate obdivujem každého, do sa v tomto mis maš vôbec orientuje. Pokial niekto kúpi prístroj s intelom, tak nemá šancu vedieť čo vlastne má. Robia v tom neprehľadný bordel tak, ako to robili aj v notebookoch. Nech si to stačia aj s celílm windows za klobúk. Doteraz nechápem, že ako sa im podarilo tak dlhú dobu predávať tie šméčka za také prachy. V takýchto chvíľach mám chuť ďakovať Apple, že posunuli použiteľnosť prístrojov na iný level.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze