Čas ticha: vyzkoušeli jsme Asus Zenbook UX305 s Intel Core M

Před 10 lety by byla myšlenka na bezhlučný notebook, který bude mít slušný výkon a zároveň nebude působit jako radiátor, obrovskou utopií. Dnes se však takové počítače opravdu na trhu objevují a jejich výkon je také velmi slušný. Mezi ty patří i Asus Zenbook UX305 se zbrusu novým procesorem Intel Core M, který jsme měli možnost krátce vyzkoušet.

Po uvedení procesoru Intel Core M se začal trh s přenosnými notebooky přetvářet, dříve nepředstavitelné pasivně chlazené notebooky, tablety a konvertibly se slušným výkonem už nejsou utopií. Asus Zenbook UX305 je jedním z prvních, který nese tento procesor a je tak zcela bezhlučný, což potěší rozhodně milovníky ticha. Pojďme se mu podívat na zoubek.

Asus ZenBook UX305 – videopohled

Desing: je to krasavec

Konstrukčně není tento notebook ničím neznámým, zkrátka klasický laptop, který lze rozevřít až do úhlu 130°, což je škoda, protože to je opravdu málo a dost často to omezuje uživatele. Po stránce vzhledu je notebook velmi pěkně a jednoduše zpracovaný, hned vás upoutá. Možná je to tím, že je zaoblený více než většina notebooků, hrany jsou dokonce více zaoblené než u MacBooku Air. Pozornost přitahuje také velmi pěkně zpracované víko displeje, které má na sobě typické Zen kruhy od jednoho kraje k druhému. Je to i velmi příjemné na dotek.

Asus Zenbook UX305

Asus využil při návrhu hliník a dobře udělal. Ten totiž pomáhá chladit hardware, jenž nemá prakticky jakoukoliv jinou možnost chlazení. Hliník má však i další funkci, díky němu je notebook neuvěřitelně tenký a přitom pevný a krásný. Asus jej označuje za nejtenčí notebook vůbec a není důvod tomu nevěřit, přeci jen 12,3 mm je opravdu velmi málo. Použitý materiál má ovšem i jednu velkou nevýhodu – hmotnost, ta činí 1,2 kg, což je stále velmi pěkná hodnota, ale existují i mnohem lehčí notebooky, kupříkladu Sony VAIO Pro 13, které se již neprodává, si se svými 1,06 kg drží pozici nejlehčího 13" notebooku.

Bílá varianta

Povrch je v matném provedení, takže není potřeba žádného ubrousku jako u předchůdce Zenbook UX301, který měl skleněné víko displeje, jež působilo jako lapač otisků prstů. Jen u dotykové varianty notebooku se budete muset smířit s lesklou dotykovou plochou, ale pokud nechcete dotykovou vrstvu, tak budete mít příjemně matný notebook, kde jediným lesklým prvkem je logo Asus pod displejem a na víku displeje.

Fotografie notebooku

Z dalších konstrukčních prvků nesmíme zapomenout na klávesnici, ta je taková, jakou ji známe z jiných notebooků Asus. Pohodlná a tichá. Touchpad je velký a prostorný, není k němu co dodat, jen snad, že podporuje bez problémů gesta Windows 8.1. Konektorů je také dost, v ultrabooku se 3× USB 3.0 jen tak nevidí, mezi další konektory patří microHDMI, kombinovaný Jack 3,5mm a nabíjecí konektor. Pro uživatele paměťových karet je zde i čtečka.

ASUS Zenbook UX305

Hardware a displej: revoluce

Po stránce hardwarové je tento notebook nabitý nejnovějšími technologiemi. Tím nejzajímavějším je rozhodně procesor Intel Core M–5Y10 s maximálním taktem 2 GHz, který je naprostou novinkou na trhu s procesory a jako první procesor je vyráběn 14nm výrobní technologií. Jedná se o procesor architektury Broadwell a jeho výhoda tkví v tom, že není potřeba jej chladit aktivně a toho Zenbook UX305 plně využívá, i když to vypadá, že je pod displejem výdech chlazení, tak není. Jeho výkon je poměrně dobrý, podrobněji jsme se na něj zaměřili v tomto článku. Velmi potěší fakt, že i když je procesor chlazen pasivně, tak notebook je stále chladný, a to i v zátěži.

Průduch chlazení a další pohledy na notebook

Procesoru asistuje 8 GB paměti RAM a grafickým adaptérem je Intel HD 5300. Jeho výkon je zhruba někde na úrovni staršího čipu HD 4400, ale za cenu mnohem nižší spotřeby a také nižšího výdeje tepla. Nejlepší pocit však je, když jste v úplně tiché místnosti a z počítače nevyjde ani jeden decibel, protože i pevný disk je bez pohyblivých částic, konkrétně se jedná o 256 GB velký SSD disk.

Displej má úhlopříčku 13,6" a jeho rozlišení je vskutku více než dostatečné, však se také svojí hodnotou blíží k metě 4K. Konkrétně v číslech se jedná o rozlišení 3 200 × 1 800 pixelů a kdyby byl použit panel s vyšším rozlišením, tak by to bylo spíše na škodu, protože už nyní jsou některé aplikace nepříjemně rozmazané, to však není chyba tohoto konkrétního notebooku, ale spíše Windows obecně.

Cena a dostupnost

Nový Zenbook se v České republice začne prodávat v několika konfiguracích koncem 1. čtvrtletí 2015, cena tohoto konkrétního modelu je stanovena předběžně zhruba na 25 tisíc Kč, k dispozici budou ale i dražší a výkonnější varianty .

Diskuze ke článku
?
otazka na recenzenty: kdyz notebook nema chlazeni vetrakem, znamena to , ze kdyz jej na chvili v posteli odlozim vecer do periny, neuvari se/neprehreje se ? :-)

Jinac opravdu moc pekny ultrabook - tenky, bez toho zpropadeneho vetraku, za mne na 95% jasnej kauf :-).
Nesnasim kdyz notebook vyje jak plne nalozeny startujici Antonov An-124
Patrik
Dobrý den, notebook vypadá opravdu zajímavě a cena lákavě. Rad bych se zeptal: 1. Bude k dispozici i s Full HD displejem, 2. Ma konektor RJ-45 pro internet 3. Opravdu bude cena taková za tento model (ssd, témeř 4K displej) ?? Předem Vám děkuji za odpovědi :)
Michal
Jj tohle je budoucnost a jsem rád, že už velmi blízká. Doufám, že se v příštím roce dočkáme rapidního rozšíření Core M.
TLESKÁM, BRAVO INTEL :)
daniel
Fakt luxus, ale mám takovou otázku. Kdyby se ještě dali nebo vyrobili nějaký krytky na ty konektory tak by se dal používat asi i pod vodou ne?:)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze