Brno, takhle se to dělá. Ostrava v MHD spustila neomezenou Wi-Fi

5
Brno, takhle se to dělá. Ostrava v MHD spustila neomezenou Wi-Fi
  • Od začátku března se mohou cestující ve vozidlech Dopravního podniku Ostrava (DPO) připojit k internetu prostřednictvím bezplatné a neomezené Wi-Fi sítě
  • Jedinou podmínkou je instalovat si zdarma aplikaci MojeDPO, která zároveň nabízí celou řadu dalších užitečných funkcí

Přesná poloha cestujícího, nejbližší zastávka MHD, všechna spojení a přestupy. Kromě toho novinky a zprávy z DPO, možnost on-line zakoupit jízdenku (na 45 minut až 7 dní) i stažení jízdních řádů pro režim off-line. DPO spustil svou vlastní aplikaci MojeDPO, kterou společně s tisíci dobrovolníky testoval posledních šest měsíců. „Nejsme první dopravní podnik v ČR, který přišel s Wi-Fi připojením k internetu pro cestující ve vozidlech. Jsme však první dopravní podnik, který zároveň přišel s tak komplexní vlastní aplikací, a kterou budeme dále rozvíjet podle potřeb cestujících,“ říká generální ředitel a předseda představenstva DPO Daniel Morys.

Jsem rád, že Dopravní podnik Ostrava kontinuálně pokračuje ve zlepšování služeb pro cestující. Rozšíření Wi-Fi do naprosté většiny vozů DPO a zavedení nové aplikace je dalším krokem při budování si postavení nejmodernějšího městského dopravce v zemi. Že to náš dopravní podnik s novinkami umí, dokládá třeba průlomový a velmi úspěšný způsob platby kartou s optimalizací tarifu přímo ve vozidlech, který jsme zavedli jako první v Česku a po Londýnu druzí v Evropě,“ říká ostravský primátor Tomáš Macura.


Na mojedpo.cz pak lze vyčíst, že Wi-Fi funguje rychlostí až 4 Mb/s v závislosti na pokrytí LTE a také to, že aplikace využívá GPS v telefonu pro účely vyhledání spojení a zobrazení odjezdů spojů veřejné dopravy.

Co aplikace umí?

  • Vyhledání aktuálních odjezdů a spojení ze zvolené zastávky
  • Mapa se zobrazením nejbližší zastávky
  • Snadný nákup jízdenek přes váš mobilní telefon
  • Platí pro spoje Dopravního podniku Ostrava
  • Upozorňuje na konec platnosti zakoupené jízdenky
  • Možnost nákupu až 5 jízdenek najednou
  • Aktuality z ostravské MHD a informace o plánovaných výlukách na linkách Dopravního podniku Ostrava

Spuštění aplikace MojeDPO je součástí rozsáhlého projektu digitalizace vozového parku, který zatím nemá nikde jinde v ČR obdobu. Komunikační jednotky s Wi-Fi zajišťují také komunikaci mezi jednotlivými vozy navzájem a také komunikaci mezi vozy a infrastrukturou. „Pro nás to znamená, že z každé tramvaje, autobusu nebo trolejbusu dostáváme každou vteřinu až sto různých technických hodnot. To pak vede k naší lepší informovanosti o celém vozovém parku a následně například k lepšímu servisu, prevenci poruch, výpravě a samozřejmě celkovému snižování provozních nákladů,“ dodává Daniel Morys. Podle informací zdopravy.cz celkem vyšla zakázka uzavřená se společností T-Mobile na 43 milionů korun s tím, že operátor vybuduje infrastrukturu a o systém se bude starat pět let viz smlouvy.gov.cz.

Moje DPO

Instalace aplikace a první připojení k Wi-Fi ve vozidle

  1. Aplikaci je možné nainstalovat kdykoliv zprostředí Google Play nebo App Store. Pokud chcete pro první instalaci aplikace využít Wi-Fi ve vozidlech DPO, vyhledejte si ve svém mobilním zařízení Wi-Fi s názvem „MojeDPO“ a připojte se. První připojení (bez nutnosti registrace) po dobu 15 minut je určeno právě pro stažení a instalaci aplikace MojeDPO. Proces stažení a instalace je obdobný jako u běžných aplikací, které znáte.
  2. Při prvním spuštění aplikace je nutné se registrovat, a to zadáním e-mailu nebo použitím přihlášení pro Facebook / Google.
  3. Po registraci v aplikaci máte kromě všech funkcí aplikace k dispozici také připojení k Wi-Fi síti s názvem „MojeDPO“ v každém vozidle Dopravního podniku Ostrava. Po vstupu do vozidla vás Wi-Fi „MojeDPO” vyzve ke spuštění aplikace nebo je-li aplikace MojeDPO spuštěná, připojení proběhne automaticky.

Stáhnout Moje DPO

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Diskuze ke článku
XYZ
Jo jo, v Ostravě je všechno tak strašně super, že je polovina obyvatel nalezlá v Brně a v Praze.
Karel Kahovec
Chomutov (a Jirkov) má neomezenou WiFi v trolejbusech a autobusech MHD už dost dávno. A ani si kvůli tomu nemusíte stahovat aplikaci a zřizovat účet. Prostě se připojíte...
Vojta Vilímec
Vojta Vilímec
Umí aplikace i zpoždění vozů?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze