BMW na CESu ukázalo nové systémy a i3, se kterou nejde nabourat

1

Německé BMW se opět na CESu, stejně jako minulý rok, prezentovalo ve velkém stylu a předvedlo mnoho nejnovějších technologií. Ukázalo dotykovou verzi svého palubního systému, který bude možno navíc ovládat i gesty a své elektromobily i3 vybavilo celou řadu zajímavých systémů včetně automatického řízení nebo ovládání hodinkami. My jsme vše v Las Vegas vyzkoušeli.

BMW je dlouhodobě jedním z hlavních inovátorů na poli automobilových technologií a dokázalo to i v našem seriálu Auta a mobily, ve kterém jsme zkoušeli palubní systém iDrive nového BMW i3 i řady 5. Jedna věc mu však chyběla, a to je dotykové ovládání, které je například při zadávání textu nebo i jiných úkonech jednoduše pohodlnější a hlavně rychlejší.

BMW – první pohled z CES 2015

Přesně to si uvědomuje i BMW a svůj systém zhruba za rok až dva v prvních autech obohatí o dotykové ovládání, které bude kombinováno s novou verzí systému s inovovanou, pro dotyk přizpůsobenou grafikou. Samozřejmě ale bude možno systém i nadále ovládat. BMW se ale nespokojilo pouze s dotykem, nový systém totiž bude možné ovládat i gesty. Třeba pro přijetí nebo odmítnutí hovoru stačí máchnout rukou, snadno lze stejně i vypnout nebo zapnout hlavní displej. Všechna gesta jsou dobře vidět na našem videu.

Dotyková verze iDrive dorazí možná už příští rok, stejně tak ovládání auta z tabletu

BMW ukázalo také speciální tablet Samsung Galaxy Tab pro pasažéry na zadních sedadlech, skrze který mohou ovládat vše, od klimatizace až po multimediální systém. Tablet s operačním systémem Android je připojen přes Wi-Fi a kromě ovládání funkcí automobilu si něm můžete pustit i internetový prohlížeč či jiné aplikace. Společnosti BMW a Nokia rovněž oznámily ještě těsnější integraci HERE map do navigačního systému.

BMW i3 otevírání pomocí smartwatch

Ještě zajímavější věci se ale děly na venkovní výstavní ploše. BMW tu prezentovalo svoje technologie pro blízkou budoucnost zakomponované do elektromobilů BMW i3. Jedno z aut například díky laserům a senzorům snímá kompletní okolí a nedovolí žádným způsobem do ničeho narazit a raději vždy zabrzdí. Figuranti se o to poměrně dlouho snažili, ale nikdy se to nepodařilo a BMW i3 se systémem Active Assist vždy vyvázla bez jediného škrábnutí.

BMW i3 ActiveAssist

Velmi zajímavé je automatické parkování, ale ne v podobě, jakou známe nyní. Z auta totiž můžete vystoupit, přikázat mu zaparkovat a ono vjede například do nadzemních garáží, kde samo najde ve třetím poschodí místo a zaparkuje. Poté vám do mobilního telefonu a chytrých hodinek může poslat své umístění a dovést vás k sobě. A když budete u něj, stačí chytrými hodinkami, které se automaticky spojí přes Bluetooth s vaším autem, zatřást a dveře se odemknou.

A pokud se vám nebude chtít pro auto ani dojít, můžete si jej přímo z hodinek opět přivolat a to vás přijede vyzvednout. BMW má už nyní aplikaci pro chytré hodinky s Tizenem od Samsungu a rovněž pro Android Wear od Googlu. Do těchto aplikací později tyto nové funkce přidá. Tyto technologie jsou samozřejmě v čistě testovacím provozu, nicméně fungují. Nyní ale BMW čeká dlouhá fáze prověřování, testování a zdokonalování do stavu, kdy bude vše naprosto spolehlivé ve všech situacích. Na auta, která si přivoláme z hodinek, si tak ještě pár let počkáme, ale jak je vidět, pokrok jde rychle kupředu.

BMW i3 automatické vyzvednutí
Diskuze ke článku
Vojta Počepný (brácha Radka)
Tak tohle je skutečně něco, o čem ještě v 80. letech psali jen autoři sci-fi románů.. Auto si na parkovišti samo najde místo a samo zaparkuje.. a poté si ho pomocí ovladače na zápěstí přivolám... Moc by mě zajímalo, jak bude vypadat svět za dalších 50 let.. (Pokud nás tedy nepotká třetí světová válka)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze