BMW Concierge Services v praxi: asistent, který pomůže na cestě

2

Německá automobilka BMW ve svých nejnovějších modelech nabízí jako součást příplatkového balíku ConnectedDrive Services také službu pro asistenta na telefonu, který vám na cestě nejen poradí, ale může vám i zamluvit pokoj v hotelu, stůl v restauraci a poslat vám souřadnice přímo do auta.

Pokročilý systém ConnectedDrive, který si můžete přikoupit k nejnovějším vozům BMW, jsme testovali v minulém roce. Díky připojení na internet máte k dispozici nejen nejnovější zprávy, počasí nebo dění na sociálních sítích, ale také další návazné služby.

Prodírat se ale on-line nabídkami nebo hledat konkrétní adresu průběhu jízdy ale není mnohdy pohodlné ani bezpečné. Funkcí, která podává pomocnou ruku, je Concierge Services, které jsme v praxi vyzkoušeli v BMW řady 6 Coupé.

BMW 6

Česky a non-stop

Concierge Services, jak už z názvu vyplývá, je osobní asistent, který vám dokáže na cestě pomoci s mnoha záležitostmi. A protože si za ConnectedDrive musíte připlatit nemalé peníze, potěší, že je služba plně v češtině a dostupná 24 hodin denně. Majitelé aut dostanou službu na 3 roky zdarma, poté si ji mohou za poplatek prodloužit. Podmínkou pro fungování je jeden ze dvou paketů BMW ConnectedDrive obsahujících vestavěnou SIM kartu z výroby. V menu ConnectedDrive stačí zvolit příslušnou položku a auto již zavolá automaticky.

Po pár vteřinách jsem mluvil s příjemnou asistentkou, která dokáže pomoci zejména s vyhledáním bodů zájmů, jako jsou restaurace, lékárny, kina a mnohé další, a to bez odvádění pozornosti od řízení. Dokáže vám ale i zamluvit pokoj v hotelu skrze službu HRS, dohledat informace o příletech a odletech a pokud vás to zajímá, řekne vám i sportovní výsledky nebo počasí v destinaci, kterou jí řeknete. Já jsem požadoval nalezení adresy a telefonu našeho vydavatelství 24net s.r.o., asistentka vše našla do několika vteřin. Mnohem rychleji a hlavně bezpečněji, než bych tak učinil on-line z auta, a to nejen proto, že BMW zatím nenabízí české hlasové ovládání systému iDrive.

BMW Consierge Services

Adresa přímo do auta

V průběhu hovoru je sestaveno i datové spojení s operátorem, který vám může přímo na displej auta poslat adresu místa, které jste spolu vybrali. Dorazí vám hned po ukončení hovoru. Napoprvé se to při našem testu nepodařilo, druhý pokus byl ale již úspěšný a jedním kliknutím bylo možno ze zpráv zahájit navigaci na dané místo. Služba je zdarma, stejně jako přenos dat s ní související nejen v Česku, ale i v dalších zemích Evropy, konkrétně v Rakousku, Itálii, Francii, Švýcarsku, Belgii, Nizozemí, Anglii, Irsku, Španělsku, Portugalsku, Dánsku, Švédsku, Norsku a Polsku.

Servis s přenosem dat

Díky ConnectedDrive, které umí přenášet vaše kontaktní informace, je snadnější i objednání se na servis nebo komunikace v případě nehody. Skrze ConnectedDrive lze kontaktovat váš servis a objednat se na prohlídku, přezutí pneumatik nebo odstranění závady. Technik v průběhu hovoru rovnou vidí váš profil a diagnostické informace automobilu. Vidí tak, jaké úkony bude nutno udělat a kde je případně problém. Protože si auto hlídá intervaly různých prohlídek samo, může informace posílat do servisu, který vás ohledně pravidelných prohlídek a výměn může kontaktovat sám.

BMW Consierge Services

V případě potíží vzniklých na cestě nebo po rozsvícení některé z varovných kontrolek lze v menu ConnectedDrive a submenu Asistenční služba komfortně zavolat pomoc, ať už jste kdekoliv. Asistenční služba přitom komunikuje nejen s vámi, ale také s vaším vozem, který jí předá mnoho autodiagnostických informací, na jejichž základě dokáží pracovníci asistence poradit s řešením problému, nebo se na něj před příjezdem účinně připravit.