Blýská se na lepší časy? USA udělí pár výjimek na obchod s Huawei

Blýská se na lepší časy? USA udělí pár výjimek na obchod s Huawei
  • Některé americké společnosti budou moci opět obchodovat s Huawei
  • Ministerstvo obchodu USA již obdrželo 130 žádostí na udělení licence pro obchod
  • Konkrétní výjimky však nejsou známé

Huawei v posledních měsících významně trpí obchodní válkou s USA. Čínská společnost se totiž už na jaře ocitla na černé listině firem, se kterými ty americké nesmí nijak obchodovat. Nejviditelnější dopad to mělo v případě Googlu, který Huawei nemohl poskytnout své služby či kompletní Android. Výsledkem tohoto počínání je řada Huawei Mate 30, se kterou si ani samotný Huawei neví rady. Telefon nemá Google služby a je na západních trzích v podstatě neprodejný. Čínský výrobce by však přeci jen mohl mít na sklonku roku důvod k radosti.

Dle agentury Reuters totiž vláda USA v čele Donaldem Trumpem přeci jen povolí zjara utažené šrouby. Co to bude v praxi znamenat? Zákaz obchodování bude nadále platit, avšak americké společnosti mohou zažádat o výjimky na licence, které budou ze zákazu vyňaty. Ministerstvo obchodu USA do konce srpna obdrželo od různých amerických společností 130 žádostí na udělení výjimky. V těchto dnech prezident Donald Trump oznámil, že je možné začít udělovat vybrané výjimky.

Není však jasné, jakých společností se to bude týkat. Huawei totiž kvůli obchodní válce nemohl odebrat také další nezbytné komponenty pro své telefony a další zařízení. Není známo ani to, zda například Google zažádal o výjimku. I tak jde pro Huawei o příjemnou zprávu, která dává naději, že se budeme i nadále setkávat s jeho telefony v podobě, jakou dobře známe.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze