Alcatel Shine Lite
recenze

Alcatel Shine Lite

Fešák za babku
20

Alcatel se letos skutečně rozjel. Jeho TOP modely Idol 4 jsou skutečně krásné telefony nabízející pár zajímavých vlastností. Nyní se snaží podobný zážitek zprostředkovat i za mnohonásobně nižší cenu. Shine Lite je nádherným a kvalitně zpracovaným telefonem, který mezi plastovou konkurencí jasně vyčnívá. Je to všechno ale pouze pěkná fasáda, nebo je uvnitř skutečně dobrý telefon?

Pokud právě hledáte nový telefon střední třídy, jste rozhodně v nezáviděníhodné situaci. Na dnešním trhu je opravdu mnoho zařízení, která se ucházejí o vaše peníze. Našimi recenzemi jich již prošlo mnoho a dnes se podíváme na zbrusu nový Alcatel Shine Lite, který se snaží svým leskem přivábit zákazníky. Mimo krásné konstrukce však může zaujmout i čtečkou otisků prstů, 13Mpx fotoaparátem či v podstatě čistým Androidem 6.0 Marshmallow. Uvidíme tedy, jaký v nás tento krasavec za velmi příznivou cenu zanechá dojem.

Alcatel Shine Lite

Technické parametry Alcatel Shine Lite

Kompletní specifikace
Konstrukce141,5 × 71,2 × 7,5 mm, 156 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek 6737, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 460 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:13 hodin
Dostupnostlistopad 2016, 4 999 Kč

Obsah balení: základ s malým bonusem

Prodejní balení ničím extra zajímavým nepřekvapí. Krom samotného telefonu tu najdeme samozřejmě i nabíječku s microUSB kabelem, spoustu obligátních příruček a chatrně působící pecková sluchátka. Malým bonusem je potom gumový kryt, který je relativně tenký a zároveň čirý, takže můžete krýt skleněná záda telefonu a zároveň se stále kochat pěkným designem.

Alcatel Shine Lite

Design a konstrukce: takhle to má vypadat

Telefon zaujme každého hned na první pohled: skleněná záda, lehce zakřivené 2.5D sklo kryjící displej a to celé lemované kovovým rámečkem. Tohle se Alcatelu zkrátka povedlo. Co na tom, že se design podobá jiným telefonům ze stejným materiálů – při ceně lehce pod 5 tisíc korun si zkrátka není na co stěžovat. Krásným prvkem navíc je potom stříbrná mřížka telefonního reproduktoru nad displejem, která velmi příjemně osvěžuje jinak všední černý předek telefonu.

Velkou chválu si také zaslouží boční tlačítka. To vypínací sice sídlí možná až moc nahoře, ale má naprosto úžasný stisk, což platí i pro tlačítko regulace hlasitosti. Stisk je jasně zřetelný, ale zároveň velmi plynulý a jemný. Už dlouho jsem takto příjemná tlačítka na mobilu neviděl. Dále tu máme pro tuto cenovou kategorii stále vcelku vzácnou čtečku otisků prstů na zádech telefonu, kterou kupodivu nenajdeme ani na vlajkových lodích Alcatelu. Nepatří sice mezi ty nejrychlejší čtečky na trhu, ale je velmi spolehlivá a jen málokdy se stalo, že by nerozpoznalo můj otisk hned na první pokus. Navíc jí můžete naučit, aby každý z pěti různých otisků spustil jinou aplikaci.

Alcatel Shine Lite

Někoho může od koupě odradit hmotnost. 156 gramů není na telefon s rozměry 141,5 × 71,2 × 7,45 mm zrovna málo. Osobně to pro mě byla příjemná změna, jelikož rád cítím, že zkrátka držím telefon v ruce. Mám tak totiž větší jistotu v ovládání jednou rukou. Pro někoho to však může být opravdu až moc. Pomoci by mohlo propříště rozložit hmotnost rovnoměrně. Shine je totiž vcelku výrazně těžší vespod, takže vám veškerá hmotnost telefonu „spadne“ vždy do ruky. Pro někoho výhoda, pro druhého noční můra.

Celkově však v ohledu konstrukce musím Alcatel za nový Shine Lite velmi pochválit. V jeho kategorii budete jen těžko hledat tak krásný a kvalitně vyrobený kousek. Telefon na sebe i v dnešní době strhával pozornost, obzvláště v námi recenzované zlaté barvě. Koupit jej můžete však i v trochu tradičnější bílé, která vypadá rovněž velmi elegantně a pravděpodobně bude lépe odolávat viditelným otiskům prstů. Skleněná záda se přeci jen snadno zapatlají. Pokud chcete zkrátka kvalitně vyrobený telefon s krásným designem a pořádně bytelnou konstrukcí za babku, právě jste jeden takový našli.

Líbilo se nám:

  • kvalitní konstrukce
  • krásný design
  • šikovná čtečka otisků prstů
  • výborná tlačítka

Nelíbilo se nám:

  • pro někoho až moc velká hmotnost

Displej: solidní podívaná

Přední plochu zabírá samozřejmě zejména 5palcový IPS displej s HD rozlišením, což zcela dostačuje. Navíc má pěkné barvy a automatická regulace jasu funguje skvěle. Na maximální jas se telefon i celkem dost rozzáří, ale viditelnosti na přímém slunci to bohužel nepomáhá. Tento displej zkrátka nepatří na slunci mezi ty nejzřetelnější. Zato nejnižší hodnota jasu naopak naprosto vyhoví za úplné tmy. Kvitujeme také přítomnost tvrzeného 2.5D skla Dragontrail, které nádherně přechází do rámečku telefonu.

Alcatel Shine Lite

Nad displejem na vás občas blikne i bílá notifikační LED diodka, jejíž funkce a chování sice nelze nijak upravovat, ale alespoň tu je. Naopak pod displejem máme tři senzorová tlačítka pro ovládání systému, která jsou velmi silně podsvícena, takže je není problém vidět i za naprosté tmy.

Líbilo se nám:

  • pěkné barvy
  • 2.5D sklo Dragontrail

Nelíbilo se nám:

  • horší čitelnost na přímém slunci

Zvuk: charakterní samotář

O zvuk se postará jediný reproduktor umístěný na spodní hraně telefonu. Sterea jako u dražších telefonů od Alcatelu jsme se nedočkali. I tak však reproduktor nelze než pochválit. Zvuk hraje velmi čistě a dynamicky i na maximální hlasitost. Zároveň je však i velice hlasitý a slyšíte jej dobře i v hlučnější místnosti, takže nemusíte obětovat hlasitost na úkor kvality a naopak. Rovněž 3,5mm jack výstup do sluchátek není špatný a zprostředkuje vám hlasitý a čistý zvuk.

Alcatel Shine Lite

Pecková sluchátka dodávaná v balení jsou však přímo otřesná. Zvuk je plochý a lehce plechový. Nejhorší je však to, jak potichu sluchátka hrají. Můžete přehrávat sebekvalitnější MP3 či FLAC a stejně musíte hlasitost ve většině případů vyhnat až na úplné maximum, abyste v ruchu velkoměsta vůbec něco slyšeli. Někde se však šetřit muselo a jednou z těchto oblastí se stala právě sluchátka. Dokoupení vlastních je tedy více než doporučeno, jinak si hudební zážitek dost zkazíte.

Líbilo se nám:

  • kvalitní zvuk
  • vysoká hlasitost

Nelíbilo se nám:

  • přibalená pecková sluchátka raději hned vyhoďte

Baterie: malá, ale šikovná

Nevyměnitelná baterie má kapacitu 2 460 mAh, což se nemusí zdát jako moc, ale na tento hardware to bohatě stačí. Při běžném používání vydrží telefon bez problému celý den a v jedenáct večer vám ještě klidně i 15 až 10 % baterie zbude. Pokud využijete i úsporný režim a budete při používání trochu šetrnější, není vyloučeno se dostat ani na den a půl bez nabití. Problémem bude až náročnější používání, při kterém začnou procenta baterie mizet, jako by práskl bičem. To rozhodně nechcete, jelikož nabíjení není úplně nejrychlejší, protože na 100 % se dostanete až za dvě a čtvrt hodiny.

Alcatel Shine Lite
streamování videa (720p) 7:32 hodin
nabití baterie do 80 % 1:46 hodin
nabití baterie do 100 % 2:13 hodin

Líbilo se nám:

  • nadprůměrná výdrž při každodenním používání

Nelíbilo se nám:

  • pomalejší nabíjení

Hardware: tady se šetřilo

Svým výkonem Shine rozhodně nikoho neodvane. Čtyřjádrový MediaTek a 2 GB RAM (720 MB většinou volných) nejsou v dnešní době ani na tuto cenovou kategorii nic výjimečného. Interní úložiště potom činí 16 GB (cca 9,5 GB k využití), které lze rozšířit microSD kartou až o 128 GB. I přes podprůměrné výsledky v benchmarku však není používání Shinu žádná řehole. Prostředí běhá naprosto plynule, lehčí multitasking není problém a reakce jsou pohotové. Aplikace se samozřejmě neotvírají nejrychleji, zejména při dlouhodobém rychlém psaní se občas telefon zadýchá a nezahrajete si náročnější hry se spoustou efektů či 3D grafikou, ale na nějaké ty logické hry a plošinovky telefon ještě stačí.

Výsledky benchmarků a volná paměť

Líbilo se nám:

  • slot pro microSD karty, byť hybridní
  • plynulý chod systému

Nelíbilo se nám:

  • i na tuto kategorii podprůměrný výkon

Uživatelské prostředí: čistota je základ

Stejně jako u jiných modelů od Alcatelu nenajdeme ani zde prakticky žádnou nadstavbu. Je tu sice pár vlastních aplikací a zajímavých funkcí, ale jinak zde máme tu čest s čistým Androidem 6.0 Marshmallow. Bonusem jsou tu například zkratky na zamykací obrazovce pro vámi zvolené aplikace, rychlé přepínače v notifikační liště jsou lehce pozměněny, v multitaskingu je tlačítko pro uzavření všech aplikací najednou a čtečkou můžete otevřít až pět různých aplikací pomocí vašich otisků.

Uživatelské prostředí Alcatelu

Drtivá většina aplikací sice pochází přímo od Alcatelu, ale jejich podoba se zřetelně inspirovala Google aplikacemi. Vyzdvihnu pouze hudební aplikaci, která je velmi přehledná a nabízí slušnou řádku nastavení a dobrý ekvalizér. Zmínit musím obzvláště speciální DJ režim, díky kterému lze mixovat a modifikovat skladby pomocí různých úprav či přidáváním efektů. Rovněž potěšil fakt, že mimo důležitých aplikací není v telefonu žádný bloatware, takže nemusíte nic zdlouhavě mazat pro získání pár desítek MB navíc. Je tu hezky vše potřebné a nic zbytečného navíc - tak to má být!

Líbilo se nám:

  • čisté prostředí
  • žádný bloatware

Fotoaparát: šedý průměr

13 Mpx zní sice na papíře velmi nadějně, ale realita je bohužel trochu jinde. Hlavní fotoaparát produkuje za lepšího osvětlení obstojné výsledky, má vcelku věrné barvy a rozhodně postačí na momentky pro vaše sociální sítě. Už při makro focení se však projeví jeho nedostatky. Ostření rozhodně není z nejlepších a fotoaparát často zaostří někam, kam nechcete. Dostat ho v makro režimu k zaostření podle vás je většinou celkem problém. Zároveň ani moc nepotěší množství detailů, které často zoufale chybí. O to horší je situace za špatného světla či v interiérech, kdy se přihlásí ke slovu navíc ještě silný šum a ani dvoutónový blesk situaci výrazně nezlepší, i když noční režim není úplně k zahození. Videozáznam potom nabídne HD rozlišení při 30 FPS, což není žádná sláva a fotoaparát má i zde problémy s častým přeostřováním, ale na krátké video stačit určitě bude.

Alcatel Shine Lite
Ukázky fotografií za různých podmínek
Před a po použití nočního režimu

Aplikace fotoaparátu je velmi jednoduchá a přehledná. Nenabízí mnoho režimů a na takový manuální mód rozhodně zapomeňte. Zato je tu zajímavá možnost rozdělení záznamu, kdy můžete prakticky okamžitě tvořit koláže. Zvolíte si preferovanou skladbu rámečků a poté je už jen naplníte postupným focením snímků.

Fotoaplikace a režim rozdělení záznamu

Přední 5Mpx kamerka také není žádné terno, ale nikoho svými výkony neurazí. Navíc i u ní naleznete přisvětlovací LED diodu, kterou stále v mnoha telefonech nenajdete. Dokonce i zmiňované rozdělení záznamu u ní funguje, takže můžete svá selfies trochu ozvláštnit. Potěší i možnost pořízení snímků pomocí gesta rukou před kamerou.

Líbilo se nám:

  • obstojné výsledky za dobrého světla
  • dobrá fotoaplikace
  • rychlá a spolehlivá čtečka otisků prstů

Nelíbilo se nám:

  • snímky za horších světelných podmínek
  • ostření rádo zlobí

Konektivita: skoro vše

Za peníze, o něž si Alcatel za svůj Shine řekne, nelze čekat úplně to nejlepší, ale i tak tu máme slušný základ v podobě Bluetooth 4.2 a Wi-Fi b/g/n. Na cestách se o připojení k okolnímu světu postará kompletní LTE podpora včetně Cat 4. Na NFC se už bohužel nedostalo. Při navigaci však mile překvapila A-GPS, která se vždy vcelku rychle zorientovala a navedení do cíle jí nedělalo sebemenší problémy. Rovněž zvuk hovoru byl díky technologii HD Voice krásně hlasitý a čistý na obou stranách – žádné zrnění či jiné neduhy.

Alcatel Shine Lite

Líbilo se nám:

  • kompletní LTE
  • dobrá A-GPS
  • kvalita hovorů

Nelíbilo se nám:

  • absence NFC

Závěrečné zhodnocení: tvrdý oříšek

Hodnocení tohoto telefonu skutečně není lehké. Jde o opravdu nádherný, špičkově vyrobený telefon, který nabízí kvalitní zvuk, pěkný displej, slušnou výdrž baterie a čtečku otisků prstů za velmi příznivou cenu klidně i pod 5 tisíc. Opravdu rád bych nový Shine každému bez výhrad doporučil, ale hardware telefonu mi v tom trochu zamezuje. V současnosti běhá telefon sice krásně plynule, ale kde máte záruku, že tomu tak bude i za 6 měsíců či rok? Ostatní telefony v této kategorii nabízejí přeci jen trochu větší výkonnostní rezervu. Doporučení tak není jednoduché a záleží spíš na tom, čemu dáváte přednost – výkonu, vzhledu nebo zpracování? I tak na nás udělal Shine Lite velmi dobrý dojem a rádi vidíme, jaké kvalitní přístroje lze v dnešní době za tak nízkou cenu pořídit.

Alcatel Shine Lite

Konkurence

Největším konkurentem je jednoznačně Xiaomi Redmi 3s, které konečně lze pořídit i ve variantě s podporou tuzemských LTE sítí. Za pouhé 4 tisíce dostanete kvalitní kovové zpracování, rovněž 5palcový HD displej, čtečku otisků prstů, 13Mpx fotoaparát a především dvojnásobný výkon podložený obří 4 100mAh baterií. Můžete si rovněž připlatit necelých 800 korun za variantu s 3 GB RAM a 32 GB interního úložiště namísto 2 GB/16 GB v levnější verzi. Tomu se konkuruje jen těžko.

Xiaomi Redmi 3s

Dalším konkurentem je i námi nedávno testovaný Huawei Y6 II Compact, který má jen plastovou konstrukci, 5palcový displej, vyšší výkon, dobrou výdrž baterie a 12Mpx fotoaparát. Navíc stojí o tisíc korun méně než Alcatel.

Huawei Y6 II Compact

Alternativu může představovat i Lumia 650 s Windows 10 Mobile. Ta nabídne za podobnou cenu 5palcový HD displej, plastovou konstrukci s kovovým rámečkem, 8Mpx fotoaparát, podporu LTE a NFC.

Microsoft Lumia 650
alcatel-shine-lite
Klady
  • krásný design
  • kvalitní konstrukce
  • čtečka otisků prstů
  • plynulý chod prostředí
  • nadprůměrná výdrž baterie
  • kvalitní a hlasitý reproduktor
  • dobrý displej
  • kompletní LTE
Zápory
  • podprůměrný výkon
  • nepřesvědčivý fotoaparát
  • vyšší hmotnost
  • pomalejší nabíjení
Diskuze ke článku
tobi96
Design krásný ! Škoda procesoru a hlavně baterie :( snad příště. Alcateli se mi hrozně líbí.
Oprava
Naopak pod displejem máme tři senzorová tlačítka pro ovládání systému, která jsou velmi silně podsvícena, takže je není problém vidět i za naprosté tmy..... trosku bych to poupravil :)
Xxx
Krásné a kvalitně zpracované mobily Alcatel umí.
Demeter
Otpatki patří do koše!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze