Huawei Y6 II Compact
recenze

Huawei Y6 II Compact

Neurazí, nenadchne
26

Nedávno testovaný Huawei Y6 II nás zrovna dvakrát neoslovil, za cenu okolo 4 tisíc korun se jedná o běžný průměr. Pokud se vám však novinka líbí, jen byste ocenili o trochu menší displej, nabízí se alternativa s přídomkem Compact. Ta se sice se svými 5 palci zase tak kompaktní nezdá, avšak dnešní doba je nastavena jinak. Dokázal nás menší sourozenec zaujmout více?

Pokud hledáte telefon střední třídy, existuje na trhu několik desítek možností a alternativ. Vybrat ten správný smartphone není vždy snadné, a proto se leckdy hodí srovnání. Nově nám do redakce zavítal zmenšený sourozenec nedávno testovaného modelu Y6 II, který se bude snažit zajmout příznivce kompaktnějších smartphonů. Ne že by snad 5 palců velký displej šel označit jako kompaktní, oproti 5,5palcovému sourozenci jde však o citelné zmenšení. Jestli se novince podařilo získat naši pozornost, vám prozradí dnešní blesková recenze.

Za zapůjčení Huawei Y6 II Compact děkujeme internetovému obchodu Alza.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Huawei Y6 II Compact

Technické parametry Huawei Y6 II Compact

Kompletní specifikace
Konstrukce144,2 × 72,5 × 9 mm, 140 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 4×1,3 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:19 hodin
Dostupnostkvěten 2016, 4 190 Kč

Obsah balení: na sluchátka se nedostalo

V základním balení můžete očekávat opravdu pouze nezbytný základ. Kromě samotného telefonu, adaptéru do elektrické sítě a kabelu s microUSB koncovkou se dostalo už jen na ochrannou fólii na displej – sluchátka bohužel chybí. Na druhou stranu, sluchátka u takto levných smartphonů většinou nestojí za moc, a proto je výhodnější použít sluchátka vlastní.

  • Huawei Y6 II Compact
  • adaptér do elektrické sítě
  • synchronizační USB kabel
  • ochranná fólie na displej
  • dokumentace, záruční list

Design a konstrukce: hraje na jistotu

Hned na úvod je dobré zmínit, že Huawei Y6 II Compact rozhodně není extravagantní a svým designem nevšední smartphone. Snaží se spíše držet zažitého standardu, který neurazí, ale bohužel ani nenadchne. Celé tělo, které může mít černou, bílou nebo zlatou barvu, tvoří plastové materiály, šetřilo se rovněž i na skle displeje, které nenabídne zvýšenou odolnost. Přední stranu vyplňuje již zmíněný 5palcový displej, pod displejem se nachází pouze logo výrobce, neboť ovládací prvky jsou součástí samotného prostředí operačního systému.

Huawei Y6 II Compact

V prostoru nad displejem se nachází standardní rozestavění obligátních prvků, jako je sekundární kamera pro videohovory, telefonní sluchátko a rovněž také průchod senzoru jasu a přiblížení. Jeden prvek je tu však navíc, a to stále vcelku vzácná přední přisvětlovací LED dioda pro vaše noční selfies. Pochválit můžeme poměrně tenké rámečky po stranách displeje, avšak prostor pod a nad displejem by mohl být o trochu subtilnější. Na pravé straně nalezneme tlačítko zámku obrazovky a kolébkové tlačítko regulace hlasitosti. Tlačítka nad okolní povrch vystupují znatelně, přesto je jejich stisk spíše tužší. Na druhou stranu jsme se nesetkali s tím, že bychom tlačítka zmáčkli omylem při běžné manipulaci.

Vcelku nečekaně se další tlačítko nachází na levém boku zařízení. To je programovatelné, čili po jeho stisku můžete provést přednastavený úkon, tedy například rozsvícení LED diody, případně můžete nechat spustit libovolnou aplikaci. Ve výsledku nám tlačítko přišlo vcelku užitečné, jeho používání je celkově příjemnější než používání různých klávesových zkratek nebo zástupců na displeji.

Huawei Y6 II Compact

Na spodní hraně se dále nachází microUSB konektor a 3,5milimetrový jack pro připojení sluchátek. Škoda že Huawei nenasadil moderní konektor USB-C. Ve svých vrcholných modelech jej již aktivně používá a do budoucna tak zákazníkům šetří peníze. Bočnice zařízení obepíná plastový rámeček, který svým vzhledem imituje hliníkový rám.

Pomalu ale jistě se dostáváme k zadní části, která je opět plastová. V případě snímatelného zadního krytu se jedná o tenký kus plastu, který nese na svém povrchu poměrně výrazné vroubkování. Kryt je navíc matný. Díky tomu nezachytává otisky prstů, šanci má pouze mastnota, která lze poměrně snadno z povrchu setřít.

Pod krytem nalezneme kromě vyměnitelné baterie také trojici slotů, konkrétně dva sloty pro microSIM kartu a jeden slot pro microSD kartu. Je dobré, že Huawei nenasadil hybridní slot, kdy byste si museli vybírat mezi dvěma SIM kartami, případně jednou SIM kartou a paměťovou kartou, která se hodí vždy.

Na zadní straně dominuje čočka primárního fotoaparátu. Ta přímo sousedí s dvoutónovou přisvětlovací LED diodou. I když je celé tělo plastové, konstrukční zpracování novinky je na velmi dobré úrovni. Nikde nic nevrže, zadní kryt se neprohýbá a nepříjemné zvuky nezaslechnete ani při velké snaze telefon ohnout. Potěší také rozměry, konkrétně 144,2 × 72,5 × 9 milimetru. Hmotnost 140 gramů je lehce nadprůměrná, kapsu vám však novinka rozhodně trhat nebude.

Líbilo se nám:

  • zaoblené tvary
  • pevná konstrukce

Nelíbilo se nám:

  • tlačítka součástí systému
  • vyšší hmotnost

Displej: jemnost dostatečná, jas už méně

Huawei Y6 II Compact nabídne 5palcový TFT IPS displej s rozlišením 1 280 × 720 pixelů, jemnost tedy činí dostatečných 294 pixelů na palec. Takový iPhone 7 nemá displej o mnoho jemnější. Po jiných stránkách však displej Compactu od Huawei zaostává. Maximální jas není zcela dostatečný na bezproblémovou čitelnost na přímém slunci, stejně tak minimální jas v noci poměrně dráždí oči. Při většině běžných situací však na problém nenarazíte.

Huawei Y6 II Compact

Barevné podání je průměrné, barvy nejsou příliš syté, výhodou však je, že nepůsobí jako omalovánky. Pozorovací úhly displeje jsou lehce nadprůměrné, po nalepení ochranné fólie však dojde k nepatrnému zhoršení. Za nás doporučujeme investici do dražší fólie, která displej ochrání i při menším pádu.

Líbilo se nám:

  • technologie IPS
  • slušná jemnost

Nelíbilo se nám:

  • nedostatečný maximální jas
  • Full HD rozlišení by potěšilo

Zvuk: hlasitě, ale kvalitativně průměrně

Hlasitý reproduktor se ukrývá na spodní hraně, a tak reproduktor není zakrytý v případě, že telefon pokládáte zády směrem k podložce. Hlasitost je dostatečná, telefon stěží přeslechnete i v opravdu rušné tramvaji. Avšak samotná kvalita trochu pokulhává: zvuk zní plechově a postrádá basy. S rostoucí hlasitostí kvalita navíc ještě klesá. Na maximální hodnotu je zvuk již téměř neposlouchatelný a je velké umění rozeznat, co aktuálně hraje za skladbu. Doporučit můžeme alespoň poslech skrze sluchátka, která musíte mít vlastní.

Líbilo se nám:

  • dostatečná hlasitost

Nelíbilo se nám:

  • podprůměrná kvalita zvuku

Baterie a výdrž: dva dny realitou

Uživatelsky vyměnitelná baterie nabídne kapacitu 2 200 mAh, tedy o 800 mAh méně než u většího bratříčka. Na výsledné výdrži se však snížení kapacity nijak citelně neprojevilo a i verze s přídomkem Compact dosahuje na zhruba dvoudenní standard.

Huawei Y6 II Compact

Ani v našem redakčním testu streamování videa si model Y6 II Compact nevedl zle. Čas 7 hodin a 49 minut značí lehký nadprůměr. Nabíjení trvá poměrně dlouho, na 80 % si počkáte 1 hodinu a 42 minut, na kompletní dobití pak zhruba o 37 minut déle – dosyta tedy Y6 II Compact dobijete za 2 hodiny a 19 minut.

Líbilo se nám:

  • uživatelsky vyměnitelná baterie
  • slušná výdrž

Nelíbilo se nám:

  • pomalejší nabíjení

Hardware a výkon: vcelku svižně

O výkon se zde stará čtyřjádrový procesor MediaTek MT6735, kterému sekundují 2 GB operační paměti RAM a 16 GB interní paměti, kterou lze dále rozšířit microSD kartou. Z interní 16GB paměti máte po prvním spuštění volných 10 GB, což je pro začátek slušná hodnota. Výkonnostně je na tom Y6 II Compact sice průměrně, avšak prostředí je svižné a o to v této třídě přeci primárně jde. Na žádné hraní náročných her to není, běžné arkády a plošinovky jsou však bez problému hratelné. Dovolit si můžete i multitasking.

Výsledky benchmark testu

Paměťové microSD karty jsou podporovány do kapacity 32 GB. Kartu bohužel nelze naformátovat jako vnitřní úložiště, lze na ni však přesunout data některých aplikací, kde vývojář tento přesun dovolil. V opačném případě se bez rootu nikam nepohnete.

Líbilo se nám:

  • podpora paměťových karet
  • svižnost při běžné práci

Nelíbilo se nám:

  • paměťovku nelze formátovat jako vnitřní úložiště

Prostředí: starší Android se slušivým kabátkem

V telefonu naleznete starší operační systém Android ve verzi 5.1 Lollipop, což je další zhoršení oproti klasické Y6 II. Bohužel, starší Android s sebou nese pár neduhů, kupříkladu již zmíněný problém s nemožností formátovat kartu jako vnitřní úložiště. Y6 II Compact by v budoucnu mohl dosáhnout i na verzi 6.0 Marshmallow, avšak Huawei prozatím upgrade nijak dále nekomentoval. Je tedy dobré počítat s tím, že stávající verze bude pár dalších měsíců tou jedinou dostupnou.

Uživatelské prostředí

Nadstavba EMUI za svoji existenci již dospěla, přesto se jedná o výraznou nadstavbu, která se občas nehezky podepíše na plynulosti. Prostředí je totiž protkané animacemi a přechody, což nemusí staršímu hardwaru vždy sednout. Zde však převažuje pozitivní dojem. Začínající uživatelé mohou být rovněž překvapení z absence klasického menu, starší uživatelé naopak potěší speciální jednoduchý režim. Celkově úpravy prostředí oproti čistému stavu hodnotíme jako zbytečné a alespoň u levnějších modelů by Huawei mohl dosazovat Android bez velkých úprav, ideálně v čisté podobě.

Huawei se snaží také ulehčit práci s velkým displejem. Stačí prstem přejet po ovládacích tlačítkách směrem nalevo, případně napravo, načež se displej scvrkne k dané straně. Telefon lze ovládat i gesty: příchozí hovor tedy můžete ztlumit převrácením a displej odemknout dvojitým poklepáním.

Líbilo se nám:

  • svižné prostředí

Nelíbilo se nám:

  • starší verze operačního systému
  • zbytečně výrazná nadstavba EMUI

Fotoaparát: na momentky

12Mpx čip integrovaného fotoaparátu sice nenapovídá tomu, že očekávat lze maximálně průměr, realita však naše předpoklady potvrdila. Při dobrém světle jsou snímky ještě ucházející a lze je použít i do alba, náhradu za váš klasický fotoaparát však nečekejte. Pochválit bohužel nemůžeme makrosnímky, zamrzí rovněž sklony k přepalům. Stejně tak jsou problémové i fotky za zhoršeného osvětlení, kdy fotografiemi prostupuje vysoká dávka šumu, která kvalitu degraduje. Vcelku obstojně si vede selfie kamera s rozlišením 5 Mpx. Huawei nabídne i speciální režim krásy, který zredukuje všechny případné nedokonalosti. Pomůže také přední přisvětlovací LED dioda, která dobře funguje především za šera.

Huawei Y6 II Compact

Video kvalitativně odpovídá průměru, maximální rozlišení je HD, tedy 1 280 × 720 pixelů. Zamrzí snad jen pomalejší přeostřování a občasné záseky, jejichž frekvence se navyšuje s délkou záznamu. Na zachycení zajímavých událostí však videokamera postačuje a minimálně na displeji Y6 II Compact jsou výsledky koukatelné bez studu.

Líbilo se nám:

  • výsledky za ideálního světla
  • slušná kvalita videí obou kamer

Nelíbilo se nám:

  • šum na nočních snímcích
  • sklony k přepalům

Konektivita: hledáme NFC

Kromě dnes již samozřejmého Wi-Fi b/g/n připojení se můžete těšit také na podporu HSPA a dokonce také LTE. Telefon samozřejmě podporuje všechny důležité frekvence, včetně té vodafonní 900MHz, od které se ustupuje. Zamrzí absence NFC, která u produktů značky Huawei chybí poměrně běžně. Infračervený port hledat rovněž nemusíte. Y6 II Compact tak k dokonalosti trochu chybí. Oceňujeme však podporu Dual SIM.

Líbilo se nám:

  • podpora LTE

Nelíbilo se nám:

  • absence NFC
Huawei Y6 II Compact

Závěr a zhodnocení: obstojně odvedená práce

Huawei Y6 II Compact nás vyloženě nezklamal, ale také nepřekvapil a bohužel ani vyloženě nezaujal. Právě na detailech většinou stojí náš finální verdikt a k těm Huawei přistoupil tak trochu laxně. Zamrzí nasazení starší verze operačního systému Lollipop, když model bez přídomku již nabízí Marshmallow. Stejně tak zamrzí absence NFC, které dnes již běžně nalezneme u modelů ze střední třídy. S přihlédnutím k vcelku rozumné ceně okolo čtyř tisíc korun lze Y6 II Compact doporučit zájemcům, kterým nejde tak ani o to nejlepší, chtějí však decentně vyhlížející smartphone s podporou LTE, důvěřují značce Huawei a nevadí jim starší verze operačního systému. Do karet smartphonu hraje rovněž dobrá výdrž baterie a displej, který je v dané cenové třídě vyhovující. Konkurence je však nekompromisní.

Za zapůjčení Huawei Y6 II Compact děkujeme internetovému obchodu Alza.cz, kde si jej můžete také zakoupit.

Konkurence

Z konkurence můžeme zmínit například Redmi 3s od Xiaomi, které je již pár měsíců dostupné ve variantě s podporou tuzemských LTE sítí. Za 4 tisíce se můžete těšit na kovové zpracování, 5palcový HD displej, čtečku otisků prstů, infračervený port a 13Mpx fotoaparát. Vzhledem k příznivé ceně jde o jednoho z největších konkurentů pro dnes testovaný Huawei.

Dva rivalové dnes testovaného Huawei Y6 II Compact

Alternativu s operačním systémem Windows 10 Mobile pak představuje Lumia 650, která za podobnou cenu nabídne 5palcový HD displej, kovový rámeček (který je však pouze nalepený), 8Mpx fotoaparát, podporu LTE a dokonce také NFC.

huawei-y6-ii-compact
Klady
  • robustní zpracování
  • odladěné prostředí
  • pozorovací úhly displeje
  • nadprůměrná výdrž baterie
  • podpora LTE
  • Dual SIM a slot pro microSD
Zápory
  • plastová konstrukce, nudný design
  • nekvalitní zvukový výstup
  • chybí NFC
Diskuze ke článku
Tom
Docela by mně zajímalo proč FullHD na 5"....Autor hodlá rozeznávat pixely lupou?Navíc u telefonu za tyto peníze?
Pesedm
Má to notifikační LED?
jef
za tyhle peníze bych šel do xiaomi 3s global.
Pavel Toman
Pavel Toman
když se vám nelíbí systémová tlačítka tak se vám asi moc dnešních mobilů nelíbí co? :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze