Xiaomi Redmi 3S
recenze

Xiaomi Redmi 3S

O kousek dále
35

Xiaomi Redmi byl jeden z těch telefonů, které docela zamotaly hlavu nakupujícím, kteří shánějí co nejpříznivější poměr ceny a výkonu. A aby to neměli tak jednoduché, přichází ještě jeho mírně inovovaná verze. Jenže jako obvykle s sebou snížená cena přináší i některé nedostatky.

Xiaomi je poměrně mladá a agresivní značka, která se zaměřuje především na domovskou Čínu. Na dobrý poměr ceny a výkonu však slyší zákazníci všude, a tak se s jeho modely můžeme setkat po celém světě. Tento, podobně jako jeho sourozenec Redmi 3, zastupuje střední třídu.

Za zapůjčení Xiaomi Mi 3S děkujeme internetovému obchodu xm.cz, kde si ji můžete také zakoupit.

Xiaomi Redmi 3s

Obsah balení

Asi nebude žádným překvapením, že zde výrobce maximálně šetřil. Vedle nabíječky a kabelu vás v jednoduchém papírovém obalu už čeká jen velice stručný manuál.

Klasický smartphone v klasickém balení.

Technické parametry Xiaomi Redmi 3s 16 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce139,3 × 69,6 × 8,5 mm, 144 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, CPU: 4×1,4 GHz + 4×1,1 GHz, GPU: Adreno 505
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor4 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 4:30 hodin
Dostupnostčervenec 2016, 4 990 Kč

Design a konstrukce: elegantní vytrvalec

Konstrukce telefonu patří rozhodně mezi jeho silné stránky, tady ošizeni nebudete. Jako hlavní konstrukční materiál se používá kov, ale na hmotnosti 144 g to není nijak negativně znát. To je překvapivé i vzhledem k tomu, že v těle jednolité konstrukce sídlí baterie s nadprůměrnou kapacitou 4 100 mAh. Zatím je v prodeji pouze námi testovaná světlá varianta.

Celkově telefon působí velice kompaktním dojmem. Pět palců sice není úplně nízká hodnota, ale ve spojení s úzkými rámečky na bocích a příjemným zaoblením boků na zádi to znamená, že se telefon velmi příjemně drží, což je v dnešní době nadrozměrných placek opravdu velký benefit.

Telefon vypadá obyčejně.

Čelní plochu lemuje lesklý rámeček, který mírně vystupuje nad sklo displeje, takže při položení zmenšuje možnost jeho poškrábání. Nahoře nad displejem se nacházejí čidla jasu a blízkosti, reproduktor pro hovory a také čelní fotoaparát s rozlišením 5 megapixelů. Spodní řadu okupuje trojice senzorových kláves (nepodsvícené, vibrují). Nezapomnělo se ani na notifikační diodu, která se poměrně netradičně nachází pod prostředním tlačítkem. Je však poměrně nevýrazná a v jasném dni ji snadno přehlédnete. Dioda je vícebarevná a různé barvy lze přiřadit různým událostem.

Standardní sestavu nabízejí i boky přístroje. Nahoře najdeme 3,5mm audio jack, sekundární mikrofon a průhled infraportu pro dálkové ovládání domácích spotřebičů. Ovladač hlasitosti a vypínač našli své místo na pravém boku – k jejich umístění a kvalitě stisku nelze mít výhrady. A konečně tu máme spodní okraj s otvorem pro microUSB konektor. Kombinovaný slot pro dvě SIM karty nebo jednu SIM kartu a jednu paměťovou kartu se nachází vlevo nahoře.

Vše je na svém místě.

Ani záda nenabídnou nějaké výraznější překvapení. Nevystupující čočka fotoaparátu s přisvětlovací diodou se nalézají v horním rohu, výrazné místo pak patří kruhové čtečce otisků prstů, na kterou perfektně dosáhnete pravým ukazovákem. Při úchopu levou rukou už to tak snadné není, ale jde to.

Telefon je relativně kompaktní.

Líbilo se nám:

  • kompaktní rozměry
  • kvalitní konstrukce

Nelíbilo se nám:

  • slabě svítící notifikační LED
  • kombinovaný slot pro SIM/paměťovku

Displej: ostudu nedělá

Naštěstí už je pryč doba, kdy nízká cenovka znamenala neúspěšný souboj o kvalitu zobrazovače. Tento lze bez většího zapírání označit jako podařený. Rozlišení 1280 × 720 na pěti palcích je dostatečné, stejně tak šířka pozorovacích úhlů, které nabízí technologie IPS. Jediná drobnější chybka by se dala najít v podání bílé barvy, která trochu utíká do žluté nebo modré – to podle toho, jestli nastavíte teplé nebo studené podání barev.

Xiaomi Redmi 3s

Jako obvykle musíme konstatovat, že maximální jas by mohl být o něco vyšší. Naopak ten minimální je příjemný i pro dlouhodobé čtení ve tmě, čemuž dopomáhá i speciální čtecí mód, který posune barevné spektrum směrem ke žluté. Anebo můžete nastavení ponechat na dobře fungující automatice.

K dokonalosti za dané peníze tak už chybí jen možnost probouzet a uspávat telefon poklepáním na displej, anebo nějaké odolnější krycí sklíčko, což ale nahrazuje vystupující rám.

Líbilo se nám:

  • kvalita displeje

Nelíbilo se nám:

  • chybí odolnější sklo

Zvuk: jako obvykle

Hlasitý reproduktor přináší obvyklou nectnost v podobě absence basů, naopak výšky jsou natolik zvýrazněné, že poslouchat jakoukoli hudbu je utrpení. Hlasitý reproduktor dostává svému jménu, když nabízí dostatečnou hlasitost. Totéž platí i pro telefonní sluchátko.

Xiaomi Redmi 3s

Nelíbilo se nám:

  • hlasitý reproduktor bez basů

Výdrž baterie: příjemné překvapení

I když na to telefon na první pohled nevypadá, ukrývá ve svých útrobách zásobárnu energie o hodnotě 4 100 mAh. Ve spojení s HD displejem a slabším, avšak novějším Snapdragonem je to recept na úspěch.

Telefon tak bez problémů můžeme označit jako dvoudenní, pokud si vystačíte se zhruba dvěma hodinami „on-screen“ času denně a vyhnete se extrémní zátěži v podobě používání navigace nebo hraní her. A i v případě, že si podobné libůstky dopřáváte ve vrchovaté míře, by neměl být problém dožít se večera.

Nadprůměrně dopadl i standardizovaný test výdrže, při němž promítáme streamované video o rozlišení displeje (zde 720p) s polovičním jasem displeje a 50% hlasitostí zvuku vedeného do sluchátek. Tato zátěž poslala telefon do kolen po 10 hodinách a 2 minutách.

Veskrze dobrý dojem kazí zdlouhavé nabíjení. Dodávaná nabíječka poskytuje maximálně 1 ampér, což v praxi znamená dlouhé čekání. Na 80 % se z nuly dostanete za 3,5 hodiny, na plný ukazatel za další hodinu.

Líbilo se nám:

  • vysoká výdrž

Nelíbilo se nám:

  • pomalé nabíjení

Hardware a výkon: slušný základ

Snapdragon 430 nabízí čtyři jádra na frekvenci 1,4 GHz a další čtyři na 1,1 GHz. Pro běžné použití je to dostatek síly, stejně tak stačí na některé náročnější hry ve stylu NFS, což je zásluha grafického čipu Adreno 505.

Chybu výrobce neudělal ani ve velikosti dostupných pamětí. Té vnitřní je uživateli z papírových 16 dostupných 8 GB a k tomu nechybí ještě možnost rozšíření o kapacitu paměťové karty až do 128 GB a odinstalování pár dodávaných aplikací. Co se kapacity paměti RAM týče, jsou k dispozici dostačující 2 GB.

Výsledky benchmarku nejsou nikterak špatné.

Líbilo se nám:

  • dostačující výkon
  • dostatečná kapacita obou pamětí

Operační systém a uživatelské prostředí: spíše pro znalce

Základ operačního systému tvoří Android 6.0.1, což je u tak levného telefonu rozhodně pozitivum. Už méně nadšení vzbuzuje uživatelská nadstavba MIUI, zde ve versi 7. Je to samozřejmě otázka vkusu, ale trochu více střídmosti by neškodilo.

Hlavní problém tohoto telefonu, alespoň v době psaní recenze, představuje jeho nepřipravenost pro místní podmínky. Naleznete v něm pouze čínštinu a angličtinu, ale i u ní častokrát narazíte na „rozsypaný čaj“. Prodejce to však na svém webu nijak netají a označuje tento stav za dočasný.

Prostředí by mohlo méně zkušené uživatele zaskočit.

Na to navazuje i množství nepotřebných aplikací určených především pro čínský trh, naopak chybí spousta toho, co byste od smartphonu normálně očekávali. Naštěstí nechybí obchod Google Play, takže všechny tyto nedostatky lze napravit.

Z toho plyne, že telefon v současném stavu ocení hlavně znalejší uživatelé, kteří si jej upraví k obrazu svému a časem si tam nahrají nějakou další ROM. Kdo ale používá telefon stylem „vybalím z krabice a o víc se nechci starat“, měl by se raději poohlédnout někde jinde.

Nelíbilo se nám:

  • zatím nepřeložené prostředí

Fotoaparát a videokamera: z levnějšího kraje

Podle popisu to vypadá, že výrobce si dal s fotoaparátem hodně záležet. Rozlišení 13 megapixelů, fázové ostření umožňující zaostřit už za 0,1 sekundy nebo světelnost f/2.0 – to zní jako parametry vlajkové lodi, ale jak dobře víme, realita se mnohdy hodně liší.

Ukázkové snímky. Poslední z předního fotoaparátu, předposlední ze tmy.

V čem konkrétně, to ukazují pořízení snímky. Ostření je sice rychlé, ale levý horní roh trpí rozmazáním. Dále je patrná snaha co nejvíce snímek odšumit i za cenu jeho degradace, což se děje hlavně za horšího světla. V praxi tak výkon fotoaparátu odpovídá cenové skupině. Totéž můžeme říci i o Full HD videu se 30 snímky za sekundu, jemuž lze vytknout absenci detailů.

Xiaomi Redmi 3S – testovací video, 1080p, exteriér, den, 30 FPS

Nelíbilo se nám:

  • horší ostření

Funkční výbava: dražší mohou závidět

Co se funkční výbavy týče, najdeme zde některá silná místa, ale samozřejmě také slabiny. Začněme těmi špatnými zprávami. Mezi podporovanými frekvencemi pro LTE najdeme pouze 1800 / 2100 / 2600 MHz – velmi často používaných 800 nebo 900 MHz pro Vodafone chybí, takže jako by prakticky telefon LTE neměl vůbec.

Xiaomi Redmi 3s

Nyní k tomu, co naopak nechybí, i když následující vymoženosti nepatří do obvyklé výbavy takto levných telefonů. První z nich je infraport pro ovládání domácích spotřebičů, například televize. Nejprve vyberete typ výrobku a jeho značku a pak už jen zkoušíte, které nastavení je správné pro váš model. Takto vytvořený virtuální ovladač si posléze pojmenujete a uložíte. Tímto způsobem se mi podařilo ovládat nějakých sedm let starý televizor, takže by s tím neměly být větší problémy ani u vás.

Nastavení infraportu a čtečky.

Stejně bezproblémově funguje i čtečka otisků prstů na zádi. V případě rozpoznávání selže tak jeden pokus z deseti, a to většinou vinou zpocených prstů. Za zmínku stojí ještě Bluetooth ve specifikaci 4.1 nebo GPS, A-GPS, BeiDou a GLONASS pro navigaci. Za dané peníze toho telefon umí opravdu nadprůměrně hodně.

Líbilo se nám:

  • infraport
  • čtečka otisků

Nelíbilo se nám:

  • chybí české LTE

Zhodnocení a závěr: volba znalců

Telefon působí dosti rozporuplným dojmem. Na jednu stranu tu máme kvalitně postavené tělo, které pozoruhodně kloubí velkou baterii s kompaktními rozměry. Papírová výbava rozhodně nevypadá špatně a nebýt faktické absence LTE, byl by to horký favorit nižší střední třídy.

Za zapůjčení Xiaomi Mi 3S děkujeme internetovému obchodu xm.cz, kde si ji můžete také zakoupit.

Jenomže pak začnou vyplouvat na povrch nedostatky. V současné době je to hlavně vnucení přístupu typu „dodělej si sám“, který může leckoho odradit. Jestliže ale prodejce v dohledné době přijde s počeštěným prostředím, pak to bude horký favorit pro všechny, kdo nepotřebují rychlá data, respektive si vystačí s Wi-Fi.

Xiaomi Redmi 3s

Konkurence

Jestliže byste rádi něco podobného s větším displejem, zkuste se podívat na Xiaomi Redmi Note 3, který na 5,5palcovém displeji nabídne Full HD rozlišení a dále osmijádrový MediaTek Helio X10, 3 GB RAM a interní paměť 32 GB.

Xiaomi Redmi Note 3.

Jestli naopak chcete podobné řešení a ještě více ušetřit, pak se podívejte na starší Xiaomi Redmi 3, jehož cena klesla pod čtyři tisíce. Nemá ale čtečku otisků prstů.

Xiaomi Redmi 3.

Jako alternativa na platformě Windows 10 Mobile se nabízí Microsoft Lumia 650, která sice nemá kovové tělo, ale alespoň disponuje hliníkovým rámem. Uvnitř sice najdete jen čtyřjádrový Snapdragon 212 s taktem 1,3 GHz a 1 GB RAM, ale mobilní Windows nejsou tak náročná jako Android, takže by to pro plynulý chod mělo zcela dostačovat. Zaplatíte za něj přitom přibližně šest tisíc.

Microsoft Lumia 650.
xiaomi-redmi-3s
Klady
  • kompaktní rozměry
  • nízká hmotnost
  • kvalitní konstrukce
  • velká výdrž baterie
Zápory
  • chybí české LTE frekvence
  • prostředí MIUI nepřizpůsobené pro ČR
  • slabší fotoaparát
Diskuze ke článku
P.
"Mezi podporovanými frekvencemi pro LTE najdeme pouze 1800 / 2100 / 2600 MHz – velmi často používaných 800 nebo 900 MHz pro Vodafone chybí, takže jako by prakticky telefon LTE neměl vůbec." A jak to asi omezuje zákazníky T-mobil A O2?
Pepik
Možná lepší počkat, nebo rovnou objednat z Číny "redmi 3 international" co má podporu 800Mhz LTE.
Lukáš
Za tohle pět tisíc? No to bych musel upadnout na hlavu. Neuvěřitelně dlouhé nabíjení, nepřeložený systém a v prvé řadě tomu zase chybý nejpoužívanější LTE pásma. Nechápu jak o podobném nedodělku může vůbec někdo přemýšlet. Ten obcbod ze kterého je zařízení zapůjčeno se může přetrhnout aby lidem tyhle zmetky vnutil. Tfuj.
Pesedm
Nepřeložená rejže, bez LTE a zvuku.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze