BlackBerry pravděpodobně reinkarnuje řadu BlackBerry Bold

11

BlackBerry zveřejnilo své hospodářské výsledky za poslední kvartál fiskálního roku 2014 a zároveň s nimi také zmínilo některé plány, které v letošním roce hodlá realizovat. Velice překvapivou informací bylo oznámení, že BlackBerry plánuje nástupce legendární řady BlackBerry Bold s operačním systémem BlackBerry 7.1.

Posledním modelem řady Bold byl model BlackBerry Bold 9900. I přes nezanedbatelné slabosti, jako byl 5Mpx fotoaparát bez automatického ostření nebo slabší výdrž baterie, se jednalo se o jeden z nejúspěšnějších modelů BlackBerry v historii. Není tedy divu, že když BlackBerry před několika měsíci ukončilo výrobu tohoto modelu a tím vlastně i celou modelovou řadu Bold, mnoho uživatelů spěšně nakupovalo modely Bold 9900 „do zásoby“. Posledním modelem, který běží na operačním systému BlackBerry OS 7.1 je totiž low-endový model BlackBerry 9720.

BlackBerry Bold 9900

Podle posledních informací se však zdá, že BlackBerry se rozhodlo obnovit modelovou řadu Bold a letos plánuje vydání nového přístroje, který bude přímým nástupcem úspěšného BlackBerry Bold 9900 s operačním systémem BlackBerry OS 7.1. Okamžitě se nabízí otázka, proč vlastně BlackBerry chce pokračovat v udržování operačního systému, který již prakticky 2 až 3 roky není nijak výrazně vyvíjen. Důvod je však velice jednoduchý a zároveň pochopitelný.

BlackBerry za poslední kvartál fiskálního roku 2014 prodalo zhruba 3,4 milionů telefonů a z toho zhruba 2/3 tvořily modely se starším operačním systémem BlackBerry OS 7.1! V žádném případě to však neznamená, že by BlackBerry chtělo nějakým způsobem zpomalit ve vývoji svého nového operačního systému BlackBerry 10, ale podle všeho chce naopak využít toho, že je o starší platformu stále velký zájem. Jelikož samotný operační systém BlackBerry OS 7.1 již mají několik let hotový a není nutné jej nijak upravovat a zároveň mají stále aktivní vztahy s partnery, se kterými pracovali na starších modelech, mohou tak za relativně málo peněz udělat ještě hodně muziky.

John S. Chen
Aktuální CEO BlackBerry, John Chen, chce znovu oživit modelovou řadu Bold

Příčinu toho, proč je stále o starší modely BlackBerry takový zájem, je třeba hledat v cílové skupině zákazníků BlackBerry. Ta je z velké části tvořena především firemní klientelou a je nutné si uvědomit, že reakce firemního segmentu nejsou ani zdaleka tak flexibilní, jako je tomu u běžných zákazníků. Mobilní řešení firmy plánují na několik let dopředu. Nemohou z ničeho nic během jednoho měsíce migrovat desítky nebo tisíce zařízení na zcela nové řešení. Ať už z důvodů organizačních, nebo finančních.

BlackBerry evidentně udělalo chybu v tom, že firmám chtělo nechat již pouze model BlackBerry 9720 jako jedinou volbu kompatibilní s jejich stávajícím řešením. Platforma BlackBerry 10 je na trhu teprve jeden rok a to je pro většinu firem moc krátká doba na to, aby kompletně migrovala na nová zařízení, když podle plánů má současné mobilní řešení fungovat například ještě 4 roky. BlackBerry si to nyní uvědomilo a právě to je hlavní důvod toho, že na letošní rok chystá reinkarnovat modelovou řadu Bold a s největší pravděpodobností se tak dočkáme nástupce špičkového manažerského smartphonu BlackBerry Bold 9900, u kterého se možná dočkáme lepší výdrže baterie a kvalitnějšího fotoaprátu, což byly hlavní nedostatky zmíněného předchůdce.

Zdroje: n4bb.com

Diskuze ke článku
Velda
BlackBerry prostě dělá to, řeho kdyby se održeli ostatní smartphone firmy, tak také vydělají více a to je vývoj menšího počtu modelů na delší časový úsek...
Aljoša
Takže pro provoz bude potřeba BIS? Může mi prosím někdo vysvětlit jak to vlastně celé funguje? Když např. pořídím ve článku zmíněný BB 9720 a nebudu u něj mít aktivní BIS, tak o co budu ochuzen? Budu normálně schopen používat emailového klienta apod. nebo ne? Nemám v tomhle ohledu žadné zkušenosti s BB, ale uvažuji nad mobilem s QWERTZ/Y a nic pořádného krom BB na trhu není. Taková Nokia Asha 210 je k ničemu a BB Q10 mi přijde už dost drahé, i když zde již údajně BIS řešení není potřeba. Budu rád za jakoukoliv odezvu.
bb
Nic uz je nezachrani, je konec...
Haf
Game over.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze