Asus Fonepad 7 naživo z Berlína: obrovský telefon podruhé

Na velerhu IFA v Berlíně představil Asus druhou generaci tabletofonu nebo spíše tabletu Fonepad. Ta se jmenuje Fonepad 7 a přichází překvapivě brzy po první generaci. Nástupce vypadá lépe a vylepšuje také některé technické specifikace. Přečtěte si, jak se nám novinka líbila. Nechybí samozřejmě ani podrobný videopohled přímo z Berlína

Původní Fonepad byl představen teprve koncem února v Barceloně na veletrhu MWC a Asus už přichází s jeho nástupcem. Na charakteru zařízení se nic nemění, stále to je velmi přerostlý tabletofon, se kterým lze klasicky telefonovat u ucha, nebo kompaktní malý tablet. Jak chcete.

Design se změnil, a to k lepšímu. Přední stranu ozvláštňují lišty se stereo reproduktory, zadní strana pak je sice opět plastová, ale s perleťovým efektem, který nevypadá vůbec špatně, doplněný o typické soustředné „Zen“ kruhy, které můžeme nalézt i u dalších zařízení z dílen Asusu. Na zádech nalezneme nově i fotoaparát, který bude k dispozici u všech variant. Zlepšilo se také rozlišení na 5 Mpx, k dispozici je i záznam FullHD videa. Zařízení se dá ještě chytit jednou rukou na výšku, je však samozřejmě obrovské a telefonování s ním je už hodně velká extravagance. Jak vypadá člověk se sedmipalcovou „plácačkou“ u ucha si asi dovedete představit, a pokud ne, mrkněte na náš videopohled.

TIP: přečtěte si recenzi první generace Asusu Fonepad

Asus Fonepad 7 – první pohled z IFA 2013

Asus se opět dopustil nepraktického umístění vypínacího tlačítka a kláves pro regulaci hlasitosti, které najdeme na sešikmeném pravém boku. Pokud Fonepad leží na stole, nejdou praticky stisknout a to samé se děje pokud tablet držíte v pravé ruce. Tento přístup zvolil Asus i u nového Nexusu 7 a dalších svých zařízeních a nám to rozhodně nepřijde jako šťastné řešení. Na boku nalezneme také nijak nekrytý slot pro microSD kartu. Fonepad má také slot na SIM kartu, a proto s ním můžete nejen přistupovat na internet, ale také posílat SMS a MMS zprávy a telefonovat, a to dokonce klasicky u ucha. Displej na přední straně musíme zařadit do šedého průměru. Má stejné HD rozlišení jako předchůdce a na sedmi palcích to není nijak jemná podívaná. Displej nemá navíc příliš dobrou antireflexní úpravu a i přes IPS technologii má spíše jen průměrné pozorovací úhly a i barvy jsou spíše mdlé.

Podruhé s Atomem, tentokrát rychleji

Velkou změnou je výměna procesoru. Výrobce Intel a typ Atom zůstal, přibylo ale druhé jádro. Původní Fonepad nám v recenzi kvůli procesoru nevyšel příliš dobře a je dobře, že Asus takto rychle reaguje nástupcem. Na tiskové prezentaci byly k dispozici dva přístroje. Jeden trpěl trochu zpomalenými reakcemi a sekanými animacemi, ten druhý byl pak dokonale plynulý a rychlý. Celkově je však výkon mnohem lepší, než u předchůdce a lze se domnívat, že finální produkt bude bezproblémový.

Asus nám zatím bohužel nemohl sdělit předpokládanou cenu ani dostupnost nového Fonepadu 7, dá se ale předpokládat, že se do prodeje dostane během října či listopadu a cenovka bude nastavena podobně, jako u původní generace.

TIP: přečtěte si recenzi první generace Asusu Fonepad

Technické parametry ASUS Fonepad 7

Kompletní specifikace
Konstrukce196,8 × 120 × 10,5 mm, 340 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 7" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , autofocus, video: 1 280 × 720 px
ChipsetIntel Atom Z2560, CPU: 2×1,6 GHz, GPU: PowerVR SGX544MP2
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB / 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor3 950 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2013, 5 490 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze