Asus FonePad
recenze

Asus FonePad

Tablet s příchutí telefonu
20

Po počátečních dojmech z pěkného sedmipalcového tabletu Asusu přichází na řadu důkladné otestování, ze kterého jsme si odnesli hned několik důležitých poznatků. Asus vytvořil rozhodně konkurence schopné zařízení s prvotřídní kvalitou, které však zaostává v několika bodech. Pro koho je ideální?

Malých tabletů nikdy není dost, jelikož spousta uživatelů chce malé a výkonné zařízení pro cestování, které nezabere moc místa a přesto dokáže utáhnout veškerou multimediální zábavu. Dokazuje to Nexus 7, jeden z nejprodávanějších sedmipalcových tabletů na trhu, taktéž vyrobený v dílnách Asusu. Zákazníky zkrátka láká skvělý výkon a výdrž za malou cenu. Výrobce velmi populární tabletové řady Transformer se rozhodl pokračovat s úspěchem v sedmipalcové oblasti trhu a představil FonePad. Výkonný tablet s příchutí smartphonu.

Technické parametry ASUS FonePad

Kompletní specifikace
Konstrukce196,4 × 120,1 × 10,4 mm, 340 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 7" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px
ChipsetIntel Atom Z2420, CPU: 1×1,2 GHz, GPU: PowerVR SGX540
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor4 270 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:36 hodin
Dostupnostduben 2013, 6 190 Kč

Obsah balení: tradiční nadílka

V základním balení rozhodně nečekejte nic speciálního. Malá krabička schovává kromě samotného tabletu a manuálu už jen USB kabel a nabíjecí adaptér do zásuvky. Dokoupit si k zařízení můžete například velmi praktický kožený obal, který slouží i jako několika úrovňový podstavec. O něm si však povíme později.

V balení naleznete pouze to nejnutnější

Design a konstrukce: malý a šikovný

Asus umí perfektní tablety, o tom není pochyb. Dokazoval to mnohokrát řadou Transformer i PadFone a nyní jeho pověstná kvalita přechází i do sedmipalcové kategorie. I když, tak napůl. Celková estetika a vzhled je na danou kategorii bravurní, tablet vypadá stylově, konstrukce je precizní, a co je důležité, opravdu lehká. Rozměry a hmotností je vlastně FonePad naprosto totožný s modelem Nexus 7, až na pár milimetrů ve výšce. Bez problémů jej tedy nasoukáte do větší kapsy, kabelky a prakticky kamkoliv. Minimálně přední strana je navíc černá a velmi stylová. Tento pocit se bohužel lehce vytrácí po pohledu dozadu, kde naleznete světlý plast, který už tak hodnotně nevypadá. Rozhodně bychom uvítali alespoň styl leštěného kovu, který se podařil například Samsungu u jeho levnějších tabletů. To se však vzhledem k ceně a kategorii ještě dá zkousnout.

Design je povedený, konstrukce lehká a tenká

Pojďme se podívat na zařízení více zblízka. Přední stranu zabírá sedmipalcový displej s HD rozlišením, který se rozhodně povedl. O něm si však více povíme později. Kromě loga výrobce pod displejem a videokamerky s mřížkou sluchátka nad displejem už vpředu nic nenajdeme. Pravá strana je zproštěna jakýchkoliv ovládacích prvků, vše najdeme vlevo. Tam se vedle sebe krčí regulátor hlasitosti i vypínací tlačítko. Jejich umístění je kvůli zahnutým hraným více dozadu, což občas ztěžuje jejich nahmatání prsty. V dolní hraně už se pak nachází pouze microUSB port a 3,5 mm jack konektor pro připojení vlastních sluchátek.

Ovládací prvky jsou poschovávány do stran

Zadní strana je značně neoriginální. Kromě loga výrobce dole nalezneme už jen menší reproduktor. Jinak je zadní strana zcela hladká a plastová. Horní tmavošedý proužek je také krytkou, která schovává slot pro SIM kartu a microSD karty. Krytka se páčí velmi obtížně a po prvním osahání možná ani nepostřehnete, že se dá něco sundat. Alespoň to ale nenarušuje celkovou ergonomii a pocit z přístroje. I když se originalitou pravděpodobně nemůže rovnat Nexusu (jeho texturovaná záda se nám líbila podstatně více), stále jde o velmi dobře vyrobený tablet s kvalitní konstrukcí. Jen od něj nesmíte očekávat příliš.

Na zadní straně kromě loga a reproduktoru nenajdeme téměř nic

Příslušenství: kožené pouzdro

K tabletu jsme dostali na ozkoušení také velmi stylové kožené pouzdro, které slouží hned k několika účelům. Za prvé se jedná o velmi pěkný kryt, ve kterém lze tablet přenášet a ochránit jej tak před cestovním poškrábáním či nečekaným pádem. Když se pak tablet rozhodněte vyndat, můžete kryt přenastavit do dvou poloh. Buď tablet lehce nadzvedne a nabídne pohodlnější úhel pro psaní na virtuální klávesnici, nebo tablet postaví téměř svisle, aby se daly sledovat filmy či videa bez nutnosti tablet neustále držet v rukou. Rozhodně nejde o nic převratného, pouzdro je však vyvedeno velmi stylově a je vyrobeno z kvalitních materiálů. Pro cestovatele tedy rozhodně půjde o dobrý doplněk.

Pouzdro/podstavec je velmi stylové a kvalitní

Výdrž: hlavně mobilně

Asus obdařil svůj stroj Li-Pol baterií s kapacitou 4270 mAh, což je pro podobný tablet dostačující. Výdrž je v zařízení podobného druhu velmi důležitá a FonePad zvládá klasickou zátěž, do které patří brouzdání internetem, občasné hovory, posílání zpráv, kontrola emailů či poslech hudby, s přehledem. Z tabletu vytáhnete při standardní zátěži přibližně 8,8 hodin, což je ucházející. Streamování HD videa přežije tablet přes osm hodin v kuse (byl přihlášen k zabezpečené Wi-Fi, do 3G sítě, aktualizace byly potlačeny a zvuk reprodukován do sluchátek), surfovat internetem pak můžete kolem 8,5 hodin.

Výrobce přibalil do základní softwarové nadílky praktickou aplikaci pro úsporu energie. Ta nabízí tři funkce – maximálně úsporný režim, ve kterém tablet sám vypíná 3G signál v případě nečinnosti, dále optimalizovaný režim, kdy se síťové připojení zachovává, a nakonec režim osobní, který si nastavíte dle vlastní potřeby. Největším žroutem stále zůstává displej, takže doporučujeme ubírat jas a zbytečně neplýtvat venkovním režimem.

Zvuk: slabší průměr

Zvukově rozhodně nejde o žádný zázrak, FonePad totiž zaměřuje pozornost především na výdrž a přenosnost, kvalitní repráček tedy očekávat nelze. Ten bohužel nedostal ani kamaráda do dua, takže musí zvládat veškerou práci sám. Kvalita zvuku není vyloženě špatná, především hlasitost je ale dost chabá a v případě, že se nacházíte v hlučnějším prostředí, doporučujeme využít sluchátka. Ty celkově nabízí o ždibec lepší kvalitu, i když to samozřejmě v mnohém závisí na sluchátkách samotných. Jinak se jedná o veskrze průměrný výstup, který ničím nepřekvapí ani neurazí. Alespoň, že v hudebním přehrávači nalezneme ekvalizér.

Displej: skvělé pokoukání

Jedno se musí Asusu uznat, s displeji a operačními systémy si rozumí dobře. Sedmipalcový displej, přítomný v recenzovaném kousku, má rozlišení 1280 x 800 pixelů a hustotu 216 bodů na palec. IPS technologie s LED podsvícením zaručuje věrohodné podání barev, dostatečný kontrast a vysoký jas, který lze ještě umocnit speciálním módem pro pobyt venku. Displej je opravdu kvalitní a ostrý, za což může rozhodně nejen jeho menší úhlopříčka. Multimediální nadšenci tedy budou mít radost, i když tablet rozhodně není ideálním společníkem na hromadné sledování filmů či hraní her. Především tedy z hlediska hardwaru.

Displej je dostatečně kvalitní, nabízí vysoký jas a věrné barvy

Uživatelské prostředí a výkon: klasika s čerstvou vůní

Tablet dorazil na trh s Androidem ve své čiré podobě, tentokrát ve verzi 4.1 Jelly Bean. Menu i interakce s domácí obrazovkou probíhá tak, jak byste očekávali a zde žádné změny hledat nelze. Pět obrazovek si můžete obohatit widgety, složkami, ikonkami a dalšími maličkostmi, to nejdůležitější se ale skrývá pod kapotou. Kromě precizní optimalizace totiž umí Asus ještě obohatit Android o malé vychytávky a prvky, které zjednodušují jeho používání. Jedním z nich je notifikační lišta, která nabízí rychlý přístup k základním funkcím, jako je Wi-Fi, Bluetooth, GPS, úpravám jasu a nastavení přístroje. Nechybí ani možnost rychlého přepnutí na spořící či aktivní mód. Tam, kde notifikační lišty nabízejí jen rychlé zkratky a probíhající procesy, přináší Asus další vrstvu interakce, což rozhodně vítáme. Je totiž mnohem jednodušší švihnout prstem, než muset neustále běhat do menu či obohacovat plochu nepotřebnými widgety.

Plochy si můžete přizpůsobit dle svého

Praktickým společníkem jsou mini-aplikace. Nejedná se o nic revolučního, Samsung i další výrobci už tento prvek zahrnují do svých zařízení delší dobu. Je ale příjemné, že se přidal také Asus. Vedle domečku, šipky zpět a správce úloh totiž nyní naleznete také ikonku pro mini-aplikace, které vám vyjedou z dolní části displeje. Jedná se o mini-okna kalendáře, videopřehrávače, hudebního přehrávače, kalkulačky, internetového prohlížeče a dalšího tuctu užitečných aplikací, které si můžete otevřít navrch. Ať už se nacházíte kdekoliv, hrajete hru, sledujete film či surfujete internetem, není problém vytáhnout kalkulačku či si něco zapsat do bloku. Všechny mini-aplikace lze navíc roztáhnout do libovolného rozměru, což považuji za parádní nápad, který konkurenci chybí. Mini-aplikace podle všeho systém nijak nezpomalují, ať už si je naházíte na displej v jakémkoliv počtu.

Správce úloh a mini-aplikace

Bohužel z hardwarové stránky nejde o žádné terno. FonePad v útrobách schovává pouze jednojádrový procesor Intel Atom s taktem 1,2 GHz, 1 GB operační paměti a grafickým čipem PowerVR SGX540. Jeden by se lekl, vezmeme-li v úvahu, že podobný hardware se špatně optimalizovaným operačním systémem Android může vydat za absolutně nepoužitelné zařízení. Asus nás ale opět utvrdil v tom, že pracuje s Androidem dokonale. Pohyb v systému i jeho odezva jsou na skvělé úrovni, nikde se nic necuká ani nezpomaluje. Vše reaguje blesku rychle a problém tabletu nedělá ani spuštění více aplikací najednou. Při osobním používání by člověk nikdy neřekl, že v rukou třímá pouze jednojádrový procesor, děkovat ale musíme především perfektní optimalizaci. Bohužel ne všechno je zcela ideální, především při spouštění náročnějších her je zpomalení a cukání znát, a to dost viditelně. FonePad tedy rozhodně není ultimátním herním zařízením, na nejnovější grafické pecky musíte nejspíše zapomenout.

Plocha, menu a widgety
Benchmarky a testy tabletu

Fotoaparát a video: kde nic, tu nic

O tom, že tablet zkrátka není zařízením pro focení, už asi nemá cenu polemizovat. Tablet je především přenosný počítač, a tak se má i brát. Stejně jako Nexus 7 se tak i FonePad soustředí na jiné prvky a fotoaparát zcela chybí. Tedy, chybí nám Evropanům, jelikož americká verze tabletu disponuje zadním fotoaparátem s rozlišením 3,2 Mpx a schopností natáčet HD video. Nic kvalitního ale od takové čočky očekávat nemůžeme, takže lze říci, že nás absence fotoaparátu nijak nebolí. Opravdu kvalitně to totiž zvládlo opravdu málo tabletů. Nechybí však kamerka pro videohovory. Ta má rozlišení 1,3 Mpx a umí natáčet i fotit. Je však pochopitelné, že focení displejem od sebe je o ničem, takže kamerku využijete především pro videohovory a snímání vlastního obličeje v aplikacích. Překvapivě nechybí podrobné možnosti nastavení, od saturace až po vyvážení bílé, obrazových efektů či ISO. Paradoxně tyto náležitosti prakticky nevyužijete, protože s předním fotoaparátem ani pohodlně fotit nelze. S ohledem na zaměření tabletu lze tedy říci, že jsme spokojeni. Kamerka nechybí a fotoaparát by akorát zvyšoval cenu.

Zkušební fotografie

Multimédia: Android v plné polní

Operační systém Android se v poslední dobou stále více vyrovnává konkurenčnímu AppStore. Nabízí tisíce aplikací, jejichž kvalita se navíc neustále zvyšuje. Výjimku nehledejte ani zde, v případě potřeby si můžete do FonePadu stáhnout takřka cokoliv. Tablet ale nabízí velmi variabilní software už v základu, což potěší. Začněme klasikou, a sic hudebním prohlížečem. Ten nabízí standardní rozložení i vzhled, přehledné roztřídění skladeb a praktické dálkové ovládání v notifikační liště. Nechybí ani nastavitelný ekvalizér, kterým můžeme alespoň minimálně zlepšit kvalitu zvuku. Hudebníci však stejně sáhnou po vlastních sluchátkách, s nimiž docílí mnohem lepších výsledků.

Hudební přehrávač

Podobně je na tom videopřehrávač, který je tu přítomen ve své základní podobě. Bohužel ve svém základu nepodporuje žádné videokodeky, v současné době ale není problém stáhnout alternativní přehrávač (např. MXPlayer), kterým přehrajete takřka cokoliv. I přes menší displej je kvalita rozhodně ucházející, ostrost i pestrost barev je na úrovni. Jen nesmíte očekávat, že vám tablet bez problém přehraje FullHD film.

Obchod Google Play

Ještě předtím, než navštívíte Google Play, máte se po čem porozhlédnout i v menu. Nechybí čtečka elektronických knih Amazon Kindle, galerie, obrazové editory Asus Story a Asus Studio, editor videa, aplikace pro kreslení MyPainter či prohlížeč YouTube. Asus nás z hlediska vybavenosti rozhodně velmi příjemně překvapil. Když vám stejně bude něco chybět, interní paměť o velikosti 16 GB (k dispozici 11,7 GB) nabízí dostatečné místo pro aplikace nové. Paměť si lze samozřejmě rozšířit i kartami microSD o dalších 32 GB.

Telefonování a zprávy: přerostlý telefon

Jedním z nejkontroverznějších prvků FonePadu je rozhodně možnost nejen posílat SMS zprávy, ale i telefonovat. Jistě, 3G síť je rozhodně vítaná, především z hlediska schopnosti připojit se k internetu kdekoliv, nezávisle na Wi-Fi oblastech. To je asi také jeden z hlavních důvodů, proč SIM kartu v tabletu vůbec použijete. Ať už se má situace jakkoliv, s tabletem můžete nejen SMSkovat, ale i volat. Nechybí tedy standardní seznam kontaktů, který nabízí čtyři známé lišty. Na klávesnici můžete vyťukat potřebné číslo, které bude automaticky vyhledávané v seznamu, dále máte k dispozici samotný kontaktní seznam a nakonec i složku oblíbených čísel. Bohužel chybí přímé propojení se sociálními sítěmi, ze seznamu tedy nemůžete posílat krátké zprávy, musíte se připojit k příslušné aplikaci.

Editor zpráv, seznam kontaktů a volání

Z tabletu si bez problémů zavoláte. Zvuk je čistý a dostatečně hlasitý. Jediný problém je samotná velikost tabletu. Držet podobnou placku u ucha prostě není pohodlné a navíc budete na veřejnosti vypadat divně. Tuto možnost tedy nejspíše moc často využívat nebudete a 3G sítě budou především zdrojem internetového připojení. SMS a MMS zprávy už jsou podstatně použitelnější. Virtuální klávesnice je dostatečně prostorná a klávesy se navzájem nedotýkají, takže chybovat nebudete moc často. Kromě nativní klávesnice potěší přítomnost verze od Asusu, která má trochu jiné rozložení kláves a je více přizpůsobena pro psaní jednou rukou. V případě, že si zvyknete, lze s ní psát velmi pohodlně.

E-mail: úderná dvojice

Jsme v Androidu, a tedy nechybí oblíbená dvojice emailových klientů. Základní klient vás po rychlém nastavení připojí k většině schránek včetně Seznamu, Yahoo, Centrumu a mnoha dalších. Mnohem pohodlnější je však nativní klient GMailu. Jeho uživatelské prostředí je rozděleno na dvě části. Zatímco v levé obstaráváte menu a složky, pravá slouží k náhledům a podrobnému nastavení. Samozřejmostí je funkce push-zpráv a podpora několika účtů najednou. Zkrátka klasika.

Emailový klient a virtuální klávesnice

Organizační funkce: skvělý základ

Stejně, jako není FonePad ideálním zábavným centrem ani není uzpůsoben pro dlouhodobou práci. Psát slohy na malé virtuální klávesnici prostě není pohodlné, rozhodně bychom ale uvítali alespoň kancelářský balíček pro čtení dokumentů, který tu chybí. Asus se alespoň pokusil jeho absenci vynahradit řadou jiných aplikací. Již tradičně propracovaně vypadá kalendář, slovník, správce souborů či seznam úkolů. Praktickým dodatkem je dvojice poznámkových bloků Sticky Memo a SuperNote, kde si můžete poznamenat důležité události s možností připomenutí. K tradičnímu slovníku je pak připojen perfektní Okamžitý slovník, který po aktivaci uchytí ikonku napříč všemi aplikacemi. V případě potřeby ikonku přetáhnete nad určité slovo a dostane se vám rychlého překladu na předem nastavený jazyk. Perfektní nápad.

Co se komunikátorů týče, v základu naleznete předinstalovaný GTalk, Google+ a BuddyBuzz. Zatímco první dva vysvětlivky nepotřebují, třetí je jakýmsi hubem, do kterého zanesete přihlašovací údaje všech vašich sociálních sítí a widget pak přehledně zobrazuje všechny novinky na ploše. Jinak si budete muset Facebook, Twitter a další stáhnout manuálně.

GPS: perfektní kombo

Nic se nemění ani v oblasti navigace. Android už dlouhou dobu nabízí trojici služeb pro prvotřídní pokrytí našich potřeb. Mapy poslouží jak orientační aplikace v případě, že potřebujete rychle a jednoduše najít určité místo, případně tu nejkratší možnou cestu k němu. Nechybí několik grafických vrstev, informace o dopravě či StreetView. Mapy doplňují Místa, což je informativní služba ohledně restaurací, kaváren, hotelů a dalších podniků ve vašem okolí. Můžete si tak v rychlosti přečíst zajímavé detaily, hodnocení uživatelů či další maličkosti. Nakonec trojici uzavírá plnohodnotná automobilová navigace s hlasovými pokyny. Jedinou přetrvávající nevýhodou Google Map je nutnost být neustále připojen k internetu. Díky přítomnosti 3G sítí to však není problém.

Google Mapy, Místa a Navigace

Internet a datová výbava: surfing kdekoliv

Jednou z klíčových činností, pro které je FonePad stvořen, je rozhodně mobilní brouzdání internetem. Díky velikosti a výdrži už nejste omezeni pouze na gauč, surfovat můžete kdekoliv a ostrý displej zaručí, že bude text i bez přibližování skvěle čitelný. V základu jsou k mání dva internetové prohlížeče – nativní Android a Chrome. Oba jsou si velmi podobné, nabízí jednotlivé stránky, záložky, možnost otevřít plnohodnotné stránky i mobilní verze. Surfování je rychlé a bezproblémové, tablet zvládá vše s přehledem a nikdy jsem nenarazil na výrazné zpomalení či spadnutí aplikace. Jistě, na náročnější weby si budete muset trochu počkat, načítání je ale vždy otázkou maximálně šesti vteřin. Nejnovější Android bohužel postrádá podporu Flashe, což může leckoho nakrknout. Zdaleka nejpoužívanější jsou však stejně videa z YouTube, které lze spustit i přímo v prohlížeči.

Internetový prohlížeč Chrome
Nativní internetový prohlížeč

Asus obdařil tablet velmi bohatou připojitelností. FonePad disponuje Wi-Fi 802.11 b/g/n s funkcí Hotspot a Bluetooth 3.0. Velmi potěší sítě 3G, díky kterým si zabrouzdáte i prostřednictvím GPRS, EDGE, HSDPA (21 Mbps) a HSUPA (5,76 Mbps). V tomto ohledá má zařízení vše potřebné pokryté. Naopak by ale mohla zamrzet absence funkce USB OTG. Nepřipojíte si tak například flash disk s dalším mutlimediálním obsahem, což je poměrně škoda.

Závěr

Kvalitních sedmipalcových a obecně menších tabletů je na trhu hned několik, Asus FonePad je ale jedním z těch více versatilních a praktických. Za cenu kolem 6 tisíc korun dostanete zdatného pomocníky na cesty, ať už máte v oblibě surfování a zábavu, nebo pracovní náplň a organizaci. Jediné, k čemu se tablet nejspíše nebude hodit, je náhrada cestovní herní konzole. I zde však lze najít výjimku. Pokud nehodláte stahovat nejnovější grafické orgie, neměli byste narazit na problém.

Jednou z předních vlastností tabletu je jeho velikost a mobilita. Jedná se o opravdu lehké a zcela přenosné zařízení, které nepřitíží kapse ani kabelce. Spojte to s dostatečnou výdrží a bohatými možnostmi připojení a vyjde vám přístroj do každé situace.

Skvěle je na tom FonePad i z hlediska displeje a softwarové výbavy. Operační systém Android je už v základu napěchovaný praktickými aplikacemi a i když chybí některé důležité, není těžké si je dodatečně stáhnout. V neposlední řadě nelze nevyzdvihnout možnost s tabletem SMSkovat a volat, i když poslední jmenované bude těžko někdo aktivně používat. I přesto je důležitá možnost výběru.

Najdou se bohužel i černé stránky. Nepříliš lákavě vypadající zadní kryt se ještě nějak dá překousnout, stejně jako nepohodlné držení při hovoru. Rozhodně bychom ale uvítali mnohem výkonnější a kvalitnější repráček. Asus také relativně odflákl přední kamerku, která mohla být lepší. Když už tablet abstinuje v oblasti zadního fotoaparátu, alespoň by mohl nabídnout kvalitní videohovory.

Jinak nelze recenzovanému kousku vytknout nic konkrétního. Jedná se o velmi přizpůsobivý stroj, který vyhoví mnoha požadavkům. Jen nesmí být moc přemrštěné, jinak budete muset sáhnout po výkonnějším Nexusu 7.

Konkurence na trhu

Pochopitelným konkurentem v sedmipalcové kategorii je Nexus 7, taktéž z dílen Asusu. Ten nabízí velmi podobné rozměry i hmotnost, dokáže ale upoutat originálnějším designem a o něco menší cenou. Navíc zcela bezkonkurenčně ničí FonePad z hlediska hardwaru, kde nechybí čtyřjádrová Tegra 3, 1 GB operační paměti a až 32 GB interního úložiště, avšak bez možnosti rozšíření. Potěší také o ždibec větší baterie a nově i sítě 3G, což byl jeden z velkých nedostatků původního modelu.

Zleva Nexus 7, Iconia Tab A110 a Galaxy Tab 2 7.0

Schopně vypadá i Acer Iconia Tab A110, který i přes menší rozlišení displeje také nabízí čtyřjádro, 1 GB RAM či 16 GB interního úložiště. Bohužel ale strádá ze slabší baterie a chabé základní výbavy operačního systému Android 4.1.

Obejít bychom nemohli dvojici konkurentů ze stáje Samsungu – modely Galaxy Tab 2 7.0 a představenou novinku Galaxy Tab 3. První jmenovaný má v útrobách dvoujádrový procesor, 1 GB RAM, horší displej i baterii. Nabízí ale 3Mpx fotoaparát a o něco nižší cenovou hladinu. Také třetí generace této řady vypadá zajímavě, i když bez větších změn. Dvoujádrový procesor, 1 GB RAM či 3,2Mpx fotoaparát ničím nepřekvapí.

Zleva Galaxy Tab 3 a iPad mini

Nakonec nemůžeme nezmínit iPad mini, jeden z nejlepších malých tabletů na současném trhu. Ten nabízí horší rozlišení, avšak perfektní design, dvoujádrový procesor, 1 GB RAM, 5Mpx fotoaparát, kvalitní baterii a skvěle optimalizovaný operační systém iOS 6. Je však podstatně dražší.

asus-fonepad
Klady
  • perfektně optimalizovaný systém
  • dost přiměřená cena
  • bohatá softwarová vybavenost
  • 3G sítě
  • pěkná výdrž baterie
  • skvělý displej
  • lehká a tenká konstrukce
Zápory
  • pomalý procesor
  • téměř nepoužitelný jako telefon
  • slabý repráček
  • horší kvalita přední kamerky
  • absence zadního fotoaparátu
  • zadní kryt mohl být lepší
Diskuze ke článku
joovi
Pěkná recenze, ale video nebude?
Laco
Dobry den. Akym sposobom ho pripojim k TV Samsung, ktory ma HDMI, ked dotycny tablet nema pozadovany vystup. Ide mi o zdielanie videa, webu, hier...proste vsetkeho. Tel. hovory su v sieti 2G, alebo 3G?
Michal Maliarov
Michal Maliarov
Laco: Jediná možnost, jak připojit tablet k televizi je microUSB-HDMI adaptér s technologií MHL. Bohužel nevím, zda tablet tuto možnost podporuje. Hovory lze uskutečnit skrze 3G sítě.
Laco
Neni to trosku zvlastne, ze hovory prebiehaju len v 3G? Takze sa nedovolam v miestach bez 3G? A tych miest nie je málo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze