AptX Lossless konečně srovná schopnosti Bluetooth s kabelem

AptX Lossless konečně srovná schopnosti Bluetooth s kabelem
Fotografie: Bruce Mars, unsplash.com
  • Přes Bluetooth půjde přenášet hudba v CD kvalitě bez ztrát
  • První zařízení se objeví ještě letos

Když si chcete poslechnout hudbu přes Bluetooth sluchátka nebo reproduktor, do hry vstupuje tzv. kodek. Ten mimo jiné určuje, jakým způsobem se bude hudba před přenosem komprimovat a obvykle se jedná o ztrátovou kompresi, jak je tomu třeba v případě MP3. Tento způsob používá například nejrozšířenější kodek SBC – na levných sluchátkách v ruchu ulice a při použití již komprimované hudby to není ani moc poznat. Naopak, chcete-li ten správný „audiofilní“ zážitek z bezkompresního zdroje hudby, musíte použít jiný kodek.

Existuje jich celá řada, mezi nejznámější patří LDAC od Sony a také AptX. Ten má dále verzi AptX HD, ale pořád se nevyrovná kabelu, tedy alespoň parametrově. Proto Qualcomm představil kodex AptX Lossless, který dokáže pomocí Bluetooth přenášet hudbu v kvalitě CD, 16bit, 44,1 kHz.

Datový tok v takovém případě bude činit 1 megabit za sekundu. Technologie AptX Adaptive se zase postará o to, aby se takový energeticky náročný přenos používal pouze v případě, že je zdroj hudby rovněž bezztrátový. V jiném případě použije přiléhavější parametry. Qualcomm chce tuto technologii nabízet svým partnerům ještě letos, prvních výrobků s touto schopností bychom se tak mohli dočkat do konce roku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze